Butlletí 406 - ESPECIAL OFEGATS EN PLÀSTICS

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 406 - ESPECIAL OFEGATS EN PLÀSTICS

 
 

Ens ha fet la vida més còmoda i higiènica. És un supermaterial, fill de la civilització fonamentada en els combustibles fòssils. El plàstic, el tenim a tot arreu, ja no sabríem viure sense ell. L’abús d’aquest material, i la toxicitat que representa, sobretot pels plastificants, afegits químics per millorar la seva prestació, han creat un greu problema ecològic que està afectant ecosistemes i la salut animal i humana. La crisi de la COVID-19 ha requerit augmentar el seu ús, en un moment on institucions i ciutadania semblaven convençuts de posar límits a la seva utilització. En aquest especial de Sostenible.cat tractem d’aportar algunes mirades sobre aquesta problemàtica i el repte que suposa.

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Robert Thompson: "El plàstic és un súper material. Cal utilitzar bé els seus poders o es pot imposar a nosaltres"

26/05/2020

Aquesta entrevista pretenia trobar totes les respostes a les millors alternatives al plàstic. Però com diu l’entrevistat, Robert Thompson, director científic de Materfad. Centre de Materials de Barcelona, no hi ha material bo o dolent i no hi ha una resposta que ho resolgui tot. Així doncs, en aquesta entrevista no donarem solucions alternatives a l’ús del plàstic sinó que entendrem la importància d’escollir els materials més idonis en cada cas. I el que resulta encara més important, que el repte que realment tenim com a societat és el d’assumir canvis de mentalitat que ens permetin ser més eficients.

Alba García:"El reciclatge no és la solució. A tot el món només s'ha reciclat el 9% de tot el plàstic que s'ha produït fins avui"

10/02/2020

Llicenciada en Biologia per la Universitat de Granada i Màster en Gestió Marina per la Universitat de Dalhousie, Alba García és la responsable de la Campanya de Plàstics en Greenpeace Espanya. Al davant té un repte gran, però també una cojuntura favorable, ja que per primera vegada la ciutadania ha començat a percebre les dimensions de la problemàtica dels plàstics, i com realment afecta la seva salut i la del planeta. Però tot i l'impacte d'aquesta problemàtica, no sempre tenim els conceptes clars, ni estem encertats en les solucions. Alba ens ajuda a clarificar i afinar el repte i les solucions.

 
 

Reportatges

 
 

Danys col·laterals de la COVID-19: el ressorgir del plàstic

 
 

En un moment crucial en la batalla contra l'ús abusiu i la mala gestió dels plàstic, la pandèmia de la COVID-19 ens enfronta a un nou repte, una major utilització del plàstic com a eina fonamental per la gestió d’aquesta crisi sanitària. L'autora ens explica de manera detallada com l’ús del plàstic ha ressorgit, com alguns lobbies industrials, entre ells els transformadors de plàstic, estan sol·licitant un relaxament de certs estàndards ambientals i l'impacte d'aquesta qüestió en la nostra salut i la del planeta.

 
 

El plàstic és el problema? Demonitzant-lo, trobarem la solució?

 
 

Una tortuga ofegada per una bossa de plàstic o amb una palleta travessada a la boca, una ‘illa’ de plàstic surant pels oceans o peixos amb ‘microplàstics’ a l’estómac: això és el que omple titulars de diaris i notícies que ens alarmen sobre un material que no només s’acumula al medi sinó que també es bioacumula a les nostres cadenes tròfiques. La problemàtica del plàstic ens és coneguda, visible i comprensible: ens afecta directament i ens preocupa. Ens plantegem què podem fer al respecte, si depèn de nosaltres, com hem arribat fins aquest punt.

 
 

Opinions

 
 

Un mar de peixos o de plàstics?

22/06/2019
Joaquim Elcacho

Només a la part superficial del Mediterrani (fins a 20-25 centímetres de fondària) hi ha flotant unes 1.455 tones de residus plàstics. Al ritme actual de producció i abocament de residus, l’any 2050 el pes dels plàstics acumulats a l'aigua marina serà superior al pes de tots els peixos del planeta.

 
Notícies
 

COVID–19: Reclamen al Govern d’Espanya que aposti per una gestió eficaç dels residus 

26/05/2020

Aliança Residu Zero reclama unes polítiques valentes, basades en la reducció dels residuos, i recorda al Govern espanyol que la sortida d’aquesta crisi només serà possible amb mesures que situïn el medi ambient i les personaes en el centre de les polítiques.

La contaminació per plàstics augmenta amb la pandèmia del coronavirus

19/05/2020

Entitats ecologistes denuncien que el consum de plàstics d'un sol ús s'ha disparat des de l'inici de la pandèmia. Només les deixalles d'envasos de plàstic han augmentat un 19%, i això sense comptar bosses, film d'embolicar o guants. El material sanitari (guants, mascaretes, bates...) ha augmentat un 350%.

 
 

L'ús de plàstics d'un sol ús es dispara pel coronavirus

14/05/2020

Només les deixalles d'envasos de plàstic han augmentat un 19 per cent, i això sense comptar bosses o film d'embolicar. El material sanitari, com guants, mascaretes o bates, s'ha multiplicat per quatre i, com que no es reciclen, acaben llençats al medi natural.

Espanya se suma al Pacte Europeu dels Plàstics

19/03/2020

Espanya s'ha sumat a Brussel•les al Pacte Europeu dels Plàstics, una iniciativa amb l'objectiu d'accelerar la transició cap a l'economia circular en l'àmbit dels plàstics, eliminar els residus plàstics de l'entorn, reduir l'ús innecessari del plàstic i apostar per la innovació en la reutilització i reciclatge del plàstic.

 
 

Els rius Llobregat i Besòs aboquen al mar mitja tona de plàstic a l'any

11/03/2020

Un estudi emmarcat en el projecte RIMMEL de la CE ha revelat que els rius Llobregat i Besòs aboquen al mar cada any mitja tona de plàstics aproximadament, principalment envasos, ampolles i bosses, és el material més freqüent entre els residus flotants identificats. Es vol crear un model estadístic que permeti impulsar estratègies per mitigar el problema de les deixalles marines.

Es constitueix la Taula Plàstic Zero a Barcelona

22/11/2019

L'Ajuntament de Barcelona s'ha compromès amb la reducció del plàstic d'un sol ús i ha constituït la Taula Plàstic Zero amb entitats ecologistes, universitats, escoles, instituts i empreses municipals. És per això que, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament ha decidit impulsar la campanya PlàsTICS, amb l’objectiu de conscienciar sobre l’impacte dels nostres petits gestos i hàbits quotidians sobre la problemàtica generada pel consum de plàstics d’un sol ús.

 
 

Els plàstics d’un sol ús, prohibits a partir de 2021

08/11/2019

Els plàstics d'un sol ús, com plats, coberts, canyetes i bastonets per les orelles estaran prohibits a la UE a partir de 2021. El ple del Parlament va aprovar dimecres l'acord assolit amb el Consell de la UE per 560 vots a favor, 35 en contra i 28 abstencions.

Tenim plàstic al cos: un estudi de Rezero ho confirma 

02/10/2019

En l’orina de 20 persones rellevants de la cultura, la ciència, la medicina o l'art s’han detectat fins a 21 substàncies derivades del plàstic d'un sol ús provinents de l’alimentació envasada. Rezero presenta Salut de Plàstic, una campanya pionera de conscienciació i sensibilització entorn la problemàtica específica dels plàstics a la salut humana.

 
 

Un dels nous plàstics biodegradables allibera nanopartícules nocives per als ecosistemes acuàtics

23/07/2019

 
 

Un dels nous plàstics biodegradables que s'utilitza en l'actualitat com a alternativa als tradicionals allibera nanopartícules que provoquen efectes tòxics sobre organismes d'ecosistemes aquàtics, segons conclou una investigació que publica la revista "Environmental Science: Nano".

 
Recursos
 

Ultra Clean Marathon 2020.            ES MOU A LA TARDOR

L'Ultra Clean Marathon és una cursa ambiental perquè les persones corredores recullin els residus que troben durant el recorregut, fent #plogging; està organitzada de forma sostenible, en paral·lel a la cursa entitats i grups de voluntariat realitzaran accions de voluntariat ambiental, i es destinarà tota la recaptació de les donacions a projectes de conservació de la natura d'entitats ambientals.

PlàsTICS, els gestos que cal evitar
 

Segons un informe elaborat per l'ONG WWF, la regió del Mediterrani és la quarta productora de plàstic del món. En total, genera uns 24 milions de residus plàstics cada any i l'equivalent a 33.800 ampolles d'aigua es llencen cada minut al mar. La campanya PlàsTICS té l’objectiu de conscienciar sobre l’impacte dels nostres petits gestos i hàbits quotidians sobre la problemàtica generada pel consum de plàstics d’un sol ús.

 
Especials
 

OFEGATS EN PLÀSTICS

 
 

Ens ha fet la vida més còmoda i higiènica. És un supermaterial, fill de la civilització fonamentada en els combustibles fòssils. El plàstic, el tenim a tot arreu, ja no sabríem viure sense ell. L’abús d’aquest material, i la toxicitat que representa, sobretot pels plastificants, afegits químics per millorar la seva prestació, ha creat un greu problema ecològic que està afectant els ecosistemes i la salut animal i humana. La crisi de la COVID-19 ha requerit augmentar el seu ús, en un moment on institucions i ciutadania semblaven convençuts de posar límits a la seva utilització. En aquest especial de Sostenible.cat tractem d’aportar algunes mirades sobre aquesta problemàtica i el repte que suposa.

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube