COVID–19: Reclamen al Govern d’Espanya que aposti per una gestió eficaç dels residus i no cedeixi davant la indústria del plástic

Font: Ecologistes en Acció

26/05/2020 - 12:48

Segons diverses entitats ecologistes, la crisi sanitària de la COVID–19 està provocant un greu descontrol en la gestió dels residus a tots els nivells: des del descens del reciclatge a les plantes de tractament, l’augment de residus destinats a abocadors i incineradores, l’ampliació dels abocadors, fins a possibles ajornaments en la transposició de les directives de residus degut a pressions de la indústria. Aliança Residu Zero reclama unes polítiques valentes, basades en la reducció dels residuos, i recorda al Govern espanyol que la sortida d’aquesta crisi només serà possible amb mesures que situïn el medi ambient i les personaes en el centre de les polítiques.

L’Aliança Residu Zero, conformada per Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Rezero, Retorna y Surfrider Foundation Europe, denuncia que el sector petroquímic està pressionant a Brussel·les per rebaixar les mesures contemplades a la Directiva de Plàstics d’un Sol Ús. Altres països, com els Estats Units també estan sent sotmesos a la pressió dels productors de plàstic, que estan aprofitant la crisi de la COVID–19 per rebaixar la legislació ambiental.

Les organitzacions reclamen al Govern espanyol i a les autoritats europees que no cedeixin davant les pressions de la indústria, i les insten a prendre les mesures apropiades per reduir el consum de plàstic d’un sol ús i altres materials d’usar i llençar, així com a gestionar els residus generats de forma eficaç. La pròpia Comissió Europea ha assenyalat que la crisi sanitària no pot servir d’excusa per no avançar en la transició ecològica.

Una altra de les peticions de l’Aliança se centra en el tractament actual dels residus  a l’Estat espanyol. Si els percentatges de reciclatge ja eren ben baixos, la crisi sanitària pot estar reduint encara més aquestes xifres. Això és deu a la situació actual en els centres de tractament, en els quals s’ha suprimit la separació manual a les plantes de triatge, que seleccionava els materials que posteriorment eren reciclats. Així, es recuperaran menys materials i, per tant, augmentaran els residus destinats a abocador i incineració.

Un cop més la Comissió Europea ha fet una advertència als paîsos de la Unió instant-los a fer un esforç més gran i no rebaixar els percentatges de reciclatge. Això podria evitar-se amb un model més eficaç que no hagi de paralitzar-se per una crisi d’aquesta magnitud. De la mateixa manera que es indispensable repensar el nostre model econòmic, el model de gestió de residus, lligat molt estretament a aquest, també necessita un canvi de 180°. Amb aquesta finalitat, s’ha de prioritzar la reducció de residus a la mateixa cadena de producció, així com la reutilització, i, a la gestió de residus, s’ha de contemplar la recollida selectiva en origen i garantir d’aquesta forma percentatges de reciclatge més alts.

Els plàstics d’un sol ús no són en cap cas una solució davant de la crisi del coronavirus, sinó que estan intrínsecament relacionats amb la crisi ambiental i climàtica que viu la humanitat, causa de la situació sanitària actual. A més a més, com mostren diferents estudis, la COVID–19 pot romandre durant tres dies damunt de les superfícies plàstiques i, per tant,  l’única solució és mantenir les mesures d’higiene i desinfecció aconsellades per l’Organització Mundial de la Salut.

És per aquest motiu que Aliança Residu Zero reclama que es prioritzi la reducció de residus i els sistemes i envasos reutilitzables davant les falses solucions d’usar i llençar. És imprescindible apostar per nous models econòmics viables ecològicament, locals i resilients.

També animen a la ciutadania a apostar per aliments locals, frescos i saludables lliures de plàstics, y recorden que portar els seus propis envasos als comerços, sempre serà més segur que els envoltoris d’usar i llençar que han passat per tota la cadena de producció i consum.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
21/04/2024 - 11:00
Platja llarga de Vilanova i la Geltrú

Butlletí