L'ús de plàstics d'un sol ús es dispara pel coronavirus

Font: CCMA

14/05/2020 - 11:27

Només les deixalles d'envasos de plàstic han augmentat un 19 per cent, i això sense comptar bosses o film d'embolicar. El material sanitari, com guants, mascaretes o bates, s'ha multiplicat per quatre i, com que no es reciclen, acaben llençats al medi natural.

La contaminació per plàstics d'un sol ús s'ha disparat amb la pandèmia del coronavirus, malgrat la conscienciació que s'havia aconseguit anteriorment.

Aquests plàstics són més visibles ara als súpers, a les botigues de proximitat i, fins i tot, a les perruqueries. Sembla que ens inundin amb més força, fins i tot, que abans de la pandèmia, però no és només una sensació.

Segons l'Agència de Residus de Catalunya, només les deixalles d'envasos de plàstic han augmentat un 19 per cent, i això sense comptar bosses o film d'embolicar.

El material sanitari, com guants, mascaretes o bates, s'ha multiplicat per quatre i, com que no es reciclen, acaben llençats al medi natural.

Significa que hem perdut part del camí aconseguit en la conscienciació per combatre el gran problema de la contaminació per plàstic? Rosa Garcia, directora general de l'Aliança Residu Zero, denuncia que sí:"Estem observant una tendència a l'augment de consum de productes sobreenvasats amb plàstic i, d'altra banda, també ens hem trobat que determinades cadenes estan deixant d'acceptar que els consumidors portem les nostres carmanyoles, degudament netejades."

Coincideix en el diagnòstic Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya: "En termes de reutilització, notarem un petit pas enrere fins que no trobem solucions. De vegades et trobes gent que té temor de contaminar-se, d'afectar-se, i busca el més higiènic, una cosa embolicada. Suposo que, quan ens estabilitzem, veurem que això no té cap mena de sentit i que podem agafar la fruita i altres elements i rentar-los quan arribem a casa sense cap mena de problema." 

Pressions contra la reducció dels plàstics

Però els ecologistes van més enllà i revelen que els grans "lobbies" petrolers i del plàstic estan pressionant els governs perquè tirin enrere en les seves polítiques ambientals. Ho explica Julio Barea Luchena, responsable de consum i biodiversitat de Greenpeace:  "A Brussel·les, ara mateix hi ha una pressió important per part del sector envasador i fabricants de plàstic per rebaixar la legislació ambiental que s'havia plantejat, cosa que és absolutament inadmissible. No hi ha ni un lloc a la Terra que no tingui contaminació per plàstic. I volem seguir amb això? No pot ser." 

Pressions que han arribat també a la Comissió Europea, tot i que el vicepresident, Frans Timmermans, avisa que no serviran per aturar la llei de prohibició de plàstics d'un sol ús prevista per al 2021: "No m'ha agradat gens que alguns m'hagin escrit utilitzant la necessitat del material sanitari com a excusa per no aplicar la prohibició als plàstics d'un sol ús. No hi ha relació entre una cosa i una altra."

I, per si no n'hi hagués prou, hi hem d'afegir un nouvingut: el material sanitari, que no es pot reciclar i que, per desgràcia, no sempre acaba on ho ha de fer, al contenidor gris. 


Relacionats

Entrevista

“El temps dels grans discursos ha acabat. És el moment de l’acció, i l’acció es demostra amb els pressupost”. Amb aquesta contundència Xesco Gomar, president de la Xarxa i diputat d’Acció Climàtica, mostra el seu compromís per recolzar el lideratge dels municipis en la transició energètica o la gestió de residus. Ens parla en aquesta entrevista, arrel de la 22a Assemblea de la Xarxa, dels 70 milions d’euros del pla Renovables 2030, ja invertits en més de 130 projectes municipals o la necessitat accions supramunicipals per recolzar l’acompliment dels objectius europeus de reciclatge.

Article

La Asociación Técnica para la Gestión de Residuos y Medio Ambiente va atorgar el guardó al consistori gironí per la implantació de recollida de residus amb contenidors intel·ligents.

Notícia

L'Ajuntament de Terrassa ha iniciat una campanya informativa per sensibilitzar els establiments d'hostaleria, restauració i cafeteries sobre la importància de fer una correcta selecció dels residus en origen i contribuir, així, a augmentar els índexs de reciclatge en aquests establiments comercials.

Butlletí