Butlletí 308 - “La xarxa de boscos terapèutics de Catalunya serà un nou servei de salut i una infraestructura verda potentíssima”

12-07-2016 al 25-07-2016

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

Butlletí 308 - “La xarxa de boscos terapèutics de Catalunya serà un nou servei de salut i una infraestructura verda potentíssima”

12-07-2016 al 25-07-2016

REFLEXIÓ | NOTÍCIES | RECURSOS | ESPECIALS | AGENDA

Reflexió

Entrevista

“La xarxa de boscos terapèutics de Catalunya serà un nou servei de salut i una infraestructura verda potentíssima”

24/07/2016
Entrevistem Jaume Hidalgo Colomé, responsable del projecte Selvans

Selvans va naixer l’any 2007 com a iniciativa per protegir una primera xarxa de boscos madurs, a través de la compra de drets de tala.

Avui, 9 anys després, integrats a Acció Natura han aconseguit propiciar que la Generalitat estigui treballant en la catalogació i protecció d’una xarxa de boscos madurs molt sòlida, que arribarà al 3% de la superfície de bosc català i que inclourà per primera vegada a l’Estat una xarxa de boscos terapèutics integrada al sistema sanitari de salut i que serà també un motor econòmic per les àrees forestals.

Ens ho explica Jaume Hidalgo Colomé, enginyer forestal i responsable del projecte.

Reportatges

Un estiu per gaudir de la natura

Passar temps en contacte amb la natura és font de salut

Els espais verds són beneficiosos per la salut, física i mental, en totes les franges d’edat. Els estudis que darrerament es multipliquen sobre el tema no deixen lloc a dubtes ni elucubracions: ens cal passar més temps en contacte amb la natura. Als adults i, sobretot, als infants. A l’hivern sovint ens és complicat. Però ara que arriba l’estiu s’han acabat les excuses i és el moment de recarregar les piles. Les piles verdes, per a ser exactes.

Opinions

Perquès sense per què

24/07/2016
Ramon Folch

Quan no podem determinar satisfactòriament les motivacions, tot el que fem perd el sentit

Són útils les mesures de la UE a favor del creixement sostenible?

20/07/2016
María Teresa Sanz

La revista Inspira, es feia ressò d’un informe de l’OMS en què s’advertia dels efectes sobre la salut de la mala qualitat ambiental.

NOTÍCIES

S’inaugura a la UPC el primer túnel acústic a Europa per investigar com recuperar l’equilibri acústic dels oceans

24/07/2016
L’equipament científic, amb una capacitat de 150.000 litres, reprodueix l’entorn del mar

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) inaugura, a la seva seu al port de Vilanova i la Geltrú, el primer túnel acústic d’ús no militar destinat a estudiar l’impacte sonor de l’activitat humana en els ecosistemes marins i a recuperar-ne l’equilibri acústic natural en els oceans.

Comencen les obres del carril bici que unirà Barcelona i Esplugues de Llobregat


23/07/2016
Les obres del carril de 880 metres de longitud finalitzaran el mes de maig del 2017.

Aquest 21 de juliol, s’han iniciat les obres del carril bici que unirà Barcelona i Esplugues de Llobregat, una intervenció projectada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), d’acord amb l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i l’Ajuntament de Barcelona.

La Generalitat i la Fundació del Món Rural impulsen el primer estudi per millorar la gestió dels béns comunals

22/07/2016
Proposen la creació de la figura del Comú com a eina de governança i tenir en compte els nous usos turístics i d'infraestructures

L’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), han presentat el primer estudi amb propostes per millorar la gestió dels béns comunals i ampliar el rendiment que en treu la comunitat de veïns beneficiària, apropant la capacitat de decisió al territori. Entre elles, es proposa la creació de la figura del Comú per administrar-los.

Les flors i les papallones ja no surten alhora a causa del canvi climàtic

20/07/2016
L'escalfament global està empitjorant la sequera del Mediterrani i això repercuteix en la interacció flor-papallona

Un estudi en el que ha participat el CREAF ha trobat que les altes temperatures i la baixa pluviositat provoquen una descoordinació entre l'època de floració i l'època de vol de les papallones. Els moments de màxima floració i d'abundància de les papallones se separen una mitjana de 70 dies i augmenten en els anys de sequera pronunciada.

El primer fòrum internacional sobre residus es farà a Girona

20/07/2016

Fira de Girona afegirà l'any que ve una nova cita al seu calendari: el primer fòrum internacional sobre la gestió de residus municipals. Amb el títol de #wasteinprogress, se celebrarà del 6 al 8 de febrer del 2017

Les Minideixalleries del Vallès incorporen nous contenidors

18/07/2016

Per tal de solucionar el reciclatge de les bombetes LED, l'empresa gestora del servei de Minideixalleries, Blipvert, ha realitzat el canvi de la fracció existent de bombetes de baix consum, per la de bombetes de baix consum i LED.

Mesures socials, laborals i ambientals en la contractació pública de telecomunicacions de Barcelona

18/07/2016

El Govern municipal aplica, per primera vegada i amb caràcter obligatori, el compliment de mesures socials, laborals, ambientals i d’igualtat de gènere per part dels adjudicataris, en el nou contracte dels serveis de telecomunicacions de l’Ajuntament de Barcelona.

Descobreixen una nova espècie de papallona ibèrica

18/07/2016

Científics de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) han descobert una nova espècie de papallona, Spialia rosae, endèmica de la península ibèrica. Es tracta d’un fet excepcional ja que a Europa no es descrivia cap espècie nova de papallona des del 1993. Ha passat desapercebuda tots aquests anys degut a que és una espècie críptica i no es pot diferenciar a simple vista de la seva espècie bessona, la Spialia sertorius.

En marxa la 24a edició del Viu el parc al Parc Natural del Montseny

13/07/2016
Les activitats, tanmateix, s'han iniciat al juliol amb la celebració d'exposicions, festes i concerts

Dues Nits d'estels (el passat dissabte 9 de juliol i divendres 5 d'agost), Poesia als parcs (divendres 9 de setembre) i la Gran festa del parc (diumenge 20 de setembre) són els actes centrals de la 24a edició del programa cultural Viu el parc, al Parc Natural del Montseny.

Les marmotes aconsegueixen colonitzar el Pirineu

13/07/2016
La reintroducció d’aquests animals és tot un èxit malgrat la baixa diversitat genètica

Les marmotes del Pirineu, extingides fa uns 15.000 anys, es van reintroduir a diverses zones del Pirineu francès entre els anys 1948 i 1988, on ràpidament es van establir i van colonitzar gairebé tota la cara sud del Pirineu. Inicialment, es van alliberar prop de 400 marmotes fundadores, que en poc temps van arribar a formar una descendència de 10.000 exemplars.

RECURSOS

Recursos i Bones pràctiques

“La revolució del cabàs”

Un documental sobre la sobirania alimentària i l'agricultura sostenible

“La Revolució del Cabàs” és un documental que pretén donar difusió a la feina que s’està duent a terme a la comarca Alacantina de La Marina Alta (País Valencià) al voltant d’un moviment autogestionat, que treballa per preservar els drets del sector primari davant dels constants abusos i l'empobriment del món rural.

Gonzalo Blanco juntament amb Alejandra Mengual han dirigit este treball totalment autosubvencionat.

Els viticultors de la Denominació d’Origen “Costers del Segre” compromesos amb la sostenibilitat

Desprès de tres anys del llançament del programa de sostenibilitat de la Denominació d’Origen “Costers del Segre” els resultats obtinguts demostren una gran implicació del sector cada cop més conscienciat a preservar el territori.

Els municipis ja poden consultar els serveis ambientals dels seus boscos amb l'aplicació Instamaps

La cartografia permet conèixer els boscos amb més matèries primeres, els que millor regulen el cicle de l’aigua, els que tenen més riquesa d’espècies d’aus o els que ofereixen més opcions de lleure. Un clar exemple de com el coneixement dels centres de recerca pot traduir-se en la gestió pública de les polítiques de canvi climàtic.

“Caretta a la Vista” un projecte per protegir la tortuga babaua a les costes del Mediterrani Occidental

Una web, materials divulgatius, una exposició itinerant i l’organització de xerrades són els principals eixos del projecte

La Universitat de Vic ha posat en marxa el projecte “Caretta a la Vista”, per donar a conèixer la tortuga babaua al ciutadà, i donar-li eines per actuar correctament en cas de trobar-se amb una tortuga marina nidificant, amb tortugues petites sortint del niu o amb un rastre de tortuga. El projecte de divulgació científica ha sorgit arran de la presència creixent a les platges catalanes de femelles nidificants d’aquesta espècie, i de la necessitat de gestionar aquestes nidificacions.

Especials

#COP21. La Cimera decisiva.

París acull fins a l'11 de desembre la COP 21, que ha estat qualificada per molts observadors com la cimera més decisiva que s'ha fet mai sobre el canvi climàtic. Sostenible ha volgut dedicar aquest especial per aglutinar les informacions i reflexions sobre la XXI Conferència Internacional sobre Canvi Climàtic. El nostre objectiu és entendre què en podem esperar dels possibles acords als quals s’arribi i analitzar quin ha estat el paper dels governs locals a la Cimera.

Agenda

Grans incendis forestals: Modelització i prevenció

08/08/2016

Curs ONLINE Ambientalització d’esdeveniments

19/09/2016

Expoelèctric 2016: El punt de trobada del vehicle elèctric a Catalunya

29/09/2016

ACTUALITZACIÓ en normativa ambiental territorial

19/10/2016

Congrés RECUWATT, Recycling, energy and life

27/10/2016

1r Congrés Català de Pobresa Energètica

03/11/2016

Els municipis i la gestió dels residus

14/11/2016

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

Twitter Facebook YouTube