La Generalitat vol desprotegir les aus salvatges i permetre'n la caça als ocellaires

01/08/2011 - 00:00

Caçar ocells salvatges, exhibir-los i fer-ne comerç està prohibit a Catalunya. El nou executiu de la Generalitat planteja a la llei òmnibus fer marxa enrere en part d'aquesta restricció i permetre que els ocellaires tornin a caçar. Però mentrestant, la llei s'aplica, i la fiscalia de Medi Ambient investiga la comercialització d'ocells en algunes places de l'àrea metropolitana, on els aficionats diuen que se senten perseguits.

L'afició ocellaire està regulada per una normativa estricta des del 2010. Està prohibit exhibir, comercialitzar i caçar fringíl·lids com pinsans, caderneres, passerells i verdums. L'exhibició d'ocells només es pot fer en els concursos oficials i a les societats ocellaires.

El govern català, amb la llei òmnibus, vol desprotegir aquestes aus i deixar que es tornin a caçar. Els ocellaires hi estan d'acord, i entitats ambientals, com Depana (Aturem la caça de fringíl·lids) i animalistes s'oposen. 

La llei s'aplica
Mentre no hi ha canvi, la fiscalia de Medi Ambient n'investiga la comercialització en algunes places de l'àrea metropolitana de Barcelona, on s'arriben a pagar milers d'euros per algunes espècies. La sanció per comercialitzar i exhibir aquests ocells pot arribar a 2.000 euros.

En només dos mesos, els agents rurals han decomissat més de 600 ocells. Els porten a un centre de recuperació d'aus perquè molts hi arriben malalts. Quan estan curats, els deixen en llibertat.

Relacionats

Opinió

“El problema real de la humanitat és el següent: tenim emocions paleolítiques; institucions medievals i una tecnologia omniscient”, E.O. Wilson

Article

L’ajuntament de Montblanc ha guanyat el XVII Premi Medi Ambient, amb una dotació de 5.000 €, per un projecte que té per objectiu millorar ambientalment la Sallida, una zona humida d’elevat interès natural del municipi de la Conca de Barberà, on es potenciaran les condicions òptimes perquè els ocells insectívors i ratpenats puguin refugiar-s’hi i nidificar, vetllant per la biodiversitat de la zona. La proposta planteja la integració de la zona com un espai per a l’educació ambiental i per al coneixement del medi i de la varietat d’espècies de flora i fauna pròpies de la zona, potenciant-lo com un espai d’interès natural.

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Butlletí