La Generalitat vol desprotegir les aus salvatges i permetre'n la caça als ocellaires

01/08/2011

Caçar ocells salvatges, exhibir-los i fer-ne comerç està prohibit a Catalunya. El nou executiu de la Generalitat planteja a la llei òmnibus fer marxa enrere en part d'aquesta restricció i permetre que els ocellaires tornin a caçar. Però mentrestant, la llei s'aplica, i la fiscalia de Medi Ambient investiga la comercialització d'ocells en algunes places de l'àrea metropolitana, on els aficionats diuen que se senten perseguits.

L'afició ocellaire està regulada per una normativa estricta des del 2010. Està prohibit exhibir, comercialitzar i caçar fringíl·lids com pinsans, caderneres, passerells i verdums. L'exhibició d'ocells només es pot fer en els concursos oficials i a les societats ocellaires.

El govern català, amb la llei òmnibus, vol desprotegir aquestes aus i deixar que es tornin a caçar. Els ocellaires hi estan d'acord, i entitats ambientals, com Depana (Aturem la caça de fringíl·lids) i animalistes s'oposen. 

La llei s'aplica
Mentre no hi ha canvi, la fiscalia de Medi Ambient n'investiga la comercialització en algunes places de l'àrea metropolitana de Barcelona, on s'arriben a pagar milers d'euros per algunes espècies. La sanció per comercialitzar i exhibir aquests ocells pot arribar a 2.000 euros.

En només dos mesos, els agents rurals han decomissat més de 600 ocells. Els porten a un centre de recuperació d'aus perquè molts hi arriben malalts. Quan estan curats, els deixen en llibertat.

Relacionats

Entrevista

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies. Aquesta és la conclusió principal d’ un estudi científic realitzat a la ciutat de Valls per investigadors del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) encapçalats per Jaume Marlès. Aquest estudi pioner aporta algunes claus als gestors i tècnics per afavorir la naturalització de les ciutats.

Butlletí