Butlletí 407 - Victoria Reyes: "Per primer cop els governs estan considerant com la biodiversitat ajuda les persones"

19-05-2020 al 01-06-2020

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 407 - Victoria Reyes: "Per primer cop els governs estan considerant com la biodiversitat ajuda les persones"

 
  19-05-2020 al 01-06-2020  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Victoria Reyes: "Per primer cop els governs estan considerant com la biodiversitat ajuda les persones"

01/06/2020

 
 

Una de cada vuit espècies d’animals i vegetals estan en risc de desaparèixer, estem davant del que s'anomena ja la ‘sisena extinció’ de la història de la Terra, segons l’informe que va publicar al 2019 la Plataforma Intergovernamental en Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES), encarregat per l’ONU. Parlem amb Victoria Reyes-Garcia, antropòloga investigadora a l’ICREA de l’ICTA, qui va participar en l’elaboració d'aquest estudi sobre biodiversitat.

 
 

Opinions

 
 

Una oportunitat per canviar

 

01/06/2020
Miguel Delibes de Castro

No sóc optimista: el més senzill hauria estat habituar-nos a lluitar units per importants i evidents objectius de tots, sigui parar pandèmies o defensar l'ambient comú, però només la ciència ho ha fet. Lamentablement, estem suspenent l'examen de la col·laboració entre diferents d'una manera fins i tot obscena.

Els estímuls econòmics no poden contribuir a exacerbar la crisi climàtica i ambiental

01/06/2020
Ana Barreira

El full de ruta del Pla de Recuperació de la UE remarca que, tot i que les crisis necessiten mesures excepcionals, el ple respecte a l'estat de dret, de què formen part l'Acord de París, el Conveni de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica, juntament amb un gran nombre de directives i reglaments de la UE dirigits a protegir el medi ambient, no és negociable.

 
 

Respirar Barcelona després del confinament

30/05/2020
Marc Cerdà i Domènech

Si una cosa ens ha demostrat el confinament, des d’una perspectiva ambiental, és com serien els nostres barris i carrers sense la pressió del vehicle privat. I avui tenim l’oportunitat de fer d’aquesta realitat excepcional una realitat diària. Però això només serà possible si destronem l’hegemonia de la mobilitat privada a Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

Podrem continuar parlant d’emergència climàtica?

30/05/2020
Joana Diaz

L’argument que repeteixen els contraris a l’acció climàtica de ben segur que es mantindrà, que ara hi ha altres prioritats com tornar a impulsar l’economia i que la societat no té energia per enfrontar-se a la recuperació gestionant una altra emergència

 
 

Des de casa: la qualitat de l'habitatge com a prioritat
 

25/05/2020
Albert Cuchí

Casa i salut, casa i cures, són ara un binomi renovat que posen de relleu el que és la veritable gran infraestructura bàsica de país: el seu parc d'habitatges. Invertir en aquesta infraestructura és una proposta de reconstrucció econòmica amb ocupació local, de qualitat i estable; però també ha de permetre fer viable el canvi cap a un model energètic renovable i assegurar l'habitatge com a refugi enfront de la intempèrie.

Canvi climàtic en temps de coronavirus: com aconseguir que el BCE sigui més verd

25/05/2020
Brook Riley i Peter Sweatman

En termes simples, el BCE li ha declarat la guerra a la COVID-19 i actualment pot comprar més de 100.000 milions d'euros de deute a el mes, el que li dóna un inigualable poder financer. Però, per a què s'utilitzaran els fons? Ajudaran a millorar les nostres vides? Donaran suport l'acció climàtica?

 
 

Perquè el menyspreu al medi rural i als seus habitants ens afebleix en aquesta crisi (i en les que vindran)

20/05/2020
Jesús Casas Grande

Caldrà intensificar el nostre compromís amb el territori rural, mantenir la recerca de la seva estabilitat, donar resposta a la demanda de serveis i necessitats, possibilitar una qualitat de vida coherent i digna, accentuar l'interès per una activitat sana i econòmica rendible, alhora que potenciem les nostres actuacions per a la recuperació ambiental, per la conservació dels equilibris i per capacitar la naturala per autoregular situacions delicades o catastròfiques.

 
Notícies
 

La Diputació de Barcelona destina prop de 7 M € en actuacions de prevenció d’incendis forestals en el conjunt de la demarcació

01/06/2020

S'estan executant treballs en la neteja de vegetació i creació de franges de protecció contra incendis forestals en 54 urbanitzacions de 37 municipis, amb la previsió de realitzar durant el 2021 noves franges de protecció i tractament de parcel·les públiques en 55 urbanitzacions de 45 municipis.

La bicicleta com a impulsora de la "recuperació verda" post-COVID-19
 

01/06/2020
Pel 3 de juny, Dia Mundial de la Bicicleta

Un Grup de treball de Nacions Unides posa el focus en les bicicletes com a exemple de solució per a la mobilitat a potenciar en l'escenari post-pandèmic a les ciutats europees.

 
 

Grups ecologistes reclamen que es mantigui més espai per les bicicletes i els vianants després de l'epidèmia de la Covid 19

29/05/2020

Reclamen que els carrers siguin per a les persones i no per als cotxes i defensen que mesures com les que ha implantat Barcelona reservant carrils per als vianants, per exemple, es queden curtes i haurien de ser permanents.

La contaminació atmosfèrica a les comarques gironines torna als nivells previs al confinament
 

28/05/2020

El desconfinament gradual de la població està afectant negativament la qualitat de l'aire a les comarques gironines. I és que, des que el 4 de maig va començar la fase 0, contaminants atmosfèrics com els òxids de nitrogen i l'ozó troposfèric han recuperat els nivells habituals.

 
 

Sant Cugat habilita una Anella de Mobilitat Verda per adaptar els carrers a les noves necessitats de distància social

28/05/2020

L’Ajuntament adequarà, com a prova pilot, nous espais per a vianants i bicicletes per garantir les distàncies de seguretat arran de la COVID-19. S’avança així, amb la posada en marxa de l‘Anella de Mobilitat Verda. Un pla d’acció de mesures que dona prioritat als desplaçaments a peu i als mitjans de transport sostenible.

Les emissions diàries de diòxid de carboni baixen un 17% respecte al 2019 pel confinament
 

22/05/2020

El transport de superfície, l'energia i la indústria són responsables, conjuntament, del 80% de la reducció. La raó ha estat el confinament i la restricció de viatges per evitar l'expansió de la Covid-19. Així s'afirma en un estudi publicat a la revista Nature Climate Change.

 
 

La contaminació torna als nivells anteriors a l’estat d’alarma
 

21/05/2020

Les setmanes passen, el desconfinament avança i la situació meteorològica tampoc no ajuda. Aquest dimarts vam tenir el dia amb més contaminació per NO2  des del decret de l’estat d’alarma, fa ja més de dos mesos.

El Govern espanyol envia a les Corts el primer projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica

20/05/2020

El text, fruit d’un procés de participació, articula la resposta del país al desafiament del canvi climàtic, en un context de reactivació de l’economia enmig de la crisi de la COVID-19. L’objectiu és assolir la neutralitat d'emissions com a molt tard el 2050

 
 

El confinament promou una nova forma de gestionar el verd urbà a favor dels insectes

20/05/2020

Una primavera excepcional pel que fa a la pluja ha coincidit amb la interrupció de les activitats de gestió de les zones verdes —segues i altres— de pobles i ciutats de Catalunya a causa del confinament i l’aturada per la pandèmia.

L'agró blanc i el bernat pescaire podrien criar per primer cop als aiguamolls de l'Empordà

20/05/2020

Els aiguamolls de l'Empordà podrien viure la cria de dues espècies d'ocell per primera vegada a la seva història, gràcies a les pluges d'aquest 2020 i la tranquil·litat que hi ha pel confinament. Es tracta de l'agró blanc i el bernat pescaire.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

La salut del planeta, a les ales de les abelles

 
 

Biodiversitat

 
 

Rècord històric de parelles reproductores de flamenc al delta de l’Ebre amb més de 4.000 exemplars

Refugis de biodiversitat

 
 

Han nascut tres pollets de corriol camanegre a la platja de Tamarit de Tarragona

El confinament revifa la fauna i la flora a la riera de Caldes

 
 

Canvi climàtic

 
 

La COP26 se celebrarà a Glasgow al novembre de 2021

 
 

Energia

 
 

La Diputació de Barcelona inicia la licitació de 37 fotovoltaiques

 
 

Mobilitat

 
 

Cervelló limita la velocitat a 30 km/h a tot el municipi

Vilanova i la Geltrú aplica noves mesures provisionals per garantir la mobilitat segura en el progressiu retorn a la normalitat

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La recollida selectiva de residus porta per porta arriba al centre de Manacor

Els joves de Palafrugell decideixen invertir en la millora del medi ambient

 
Recursos
 

Com podem ser més sostenibles?

El dia 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient i, malgrat l'excepcionalitat provocada per la COVID-19, la Mancomunitat La Plana ho vol celebrar amb una campanya de sensibilització adreçada a la població dels municipis mancomunats.

Fonts del Montseny

L’any passat, durant els mesos de gener, febrer i març de 2019, el centre d’informació La Mongia va exposar el treball “Les fonts del Montseny”, un recull obra del Dr. Oscar Farrerons i el fotògraf Adrià Corella. Es tracta d’un ambiciós projecte viu que vol recollir totes les fonts del massís del Montseny.

 
 

Què els passa a les abelles ?

El 20 de maig és el Dia Mundial de les Abelles

 
 

El declivi de les abelles està rebent molta atenció mediàtica ja que són una peça molt important de l'ecosistema. Gràcies a l'esforç de recerca ja hem descobert algunes causes i conseqüències d'aquest complex procés. Seguim investigant per continuar entenent el problema i proposant solucions.

 
 

Més Recursos

 
 

Bioblitz virtual als parcs i platges metropolitanes

Suport a projectes d'Aprenentatge Servei en l'àmbit de l'educació ambiental

 
 

Si vols ajudar, només has de reciclar!

 
Bones Pràctiques
 

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera impulsa un cicle formatiu per a futurs professionals en producció agroecolòcica

La Diputació de Barcelona conjuntament amb els productors de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera està desenvolupant un cicle formatiu de grau mitjà en producció agroecològica per incorporar nou talent al sector agrari i oferir noves oportunitats professionals en el camp de la producció agrària i ecològica.

Cornellà de Llobregat inicia l'ampliació dels espais exclusius per a vianants i ciclistes
 

L'Ajuntament de Cornellà ha inicat l'ampliació de la zona exclusiva per a vianants en més de 13.000 metres quadrats i la xarxa pedalable, en més de 21 quilòmetres. El Consistori ha programat un seguit de restriccions de trànsit viari en carrers i avingudes de tots el barris de Cornellà per a aconseguir aquesta ampliació.

 
 

La Festa del Riu de Manresa es manté de forma virtual i s'obre a la resta del país

 
 

La trobada anual de l’economia i la cultura transformadores del Bages es reconverteix en un festival i cicle de xerrades a les xarxes. Hi haurà concerts d’Smoking Souls, Suu, JazzWoman i 2 Princeses Barbudes. A les xerrades es parlarà de cures, ecofeminisme, pantalles i infància i adolescència, i de les respostes locals davant la crisi.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

L’Ajuntament de València agilitza els tràmits per impulsar l’ús d’energies renovables entre la ciutadania

Baix Ebre i Montsià disposaran d'un nou servei de recuperació d’objectes a les deixalleries

 
 

L’Ajuntament de Vila-rodona inicia el procés cap a l’autoconsum energètic

Compostadors als pobles del Pallars Sobirà

 
 

La Generalitat contempla bonificacions del 50% en les taxes per als establiments adherits al Programa d'acords voluntaris per a la reducció d'emissions de GEH

Rubí busca deu comunitats veïnals per participar en una prova pilot que promou la sostenibilitat

 
Especials
 

NATURALITZACIÓ DE LES CIUTATS

 
 

Ciutats de tot el món han decidit trencar la frontera entre el medi urbà i el rural, i deixar d'entendre la ciutat com l'antagonista del camp. Al darrere, la voluntat de millorar la qualitat de vida de la ciutadania i oferir-li un hàbitat més complex, amb més biodiversitat de fauna i flora, un aire més net, més espais de silenci i connexió… En definitiva fer de la ciutat un espai més d’acord amb la naturalesa humana que necessita, sens dubte, la natura per desplegar-se amb salut i sentit.  
També consultable en format butlletí.
 

 
Agenda
 

26/05/2020

Festa del Riu de Manresa

03/06/2020

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

 
 

03/06/2020

Setmana del Medi Ambient i l'Energia a Vilanova i la Geltrú

04/06/2020

El nou verd

 
 

05/06/2020

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

05/06/2020

Setmana del medi ambient a Ullastrell

 
 

05/06/2020

Dia mundial del Medi Ambient 2020 a Barcelona: Repensem-nos

06/06/2020

Ultra Clean Marathon 2020 - ENS MOVEM A LA TARDOR!

 
 

08/06/2020

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

08/06/2020

Estalvia des de casa, al Bages

 
 

17/06/2020

DIA MUNDIAL DE LA LLUITA CONTRA LA DESERTITZACIÓ I LA SEQUERA

18/06/2020

SEMINARI VIRTUAL - Transició energètica i acció climàtica en el sector domèstic

 
 

22/06/2020

SETMANA DE L'ENERGIA

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube