Bioblitz virtual als parcs i platges metropolitanes

Font: AMB.cat

28/05/2020 - 21:04

Aquest cap de setmana l’AMB organitza un Bioblitz metropolità virtual. En el context actual, el 3r Bioblitz Metropolità aposta per la ciència ciutadana a través de les xarxes socials, en un esdeveniment que tindrà lloc als 51 parcs i les 41 platges metropolitanes.

Què és?

Tot i les condicions actuals, no hem volgut perdre l'oportunitat d'organitzar una nova edició del Bioblitz Metropolità als parcs i les platges metropolitans. Aquesta serà la 3a i se celebrarà durant el cap de setmana del 30 i 31 de maig i estarà adaptat a les mesures derivades de l'estat d'alarma per la COVIDX-19.

És per això que convidem a tota la ciutadania a participar a través de les xarxes socials d'aquest recompte d'espècies de flora i fauna dels parcs i les platges metropolitanes.

El bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l'objectiu principal de fer un recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori metropolità. Es pretén que el públic pari atenció en la biodiversitat d'aquests espais i en la seva importància en el funcionament correcte dels ecosistemes, cosa imprescindible pel control dels organismes patògens com és el cas de la pandèmia que avui ens afecta. 

 

Com participar?

Aprofita sempre la franja horària permesa per passejar corresponent a la teva edat o circumstàncies i segueix les mesures de seguretat vigents. Participa pel teu compte mentre fas el passeig. Recorda que no es tracta de cap activitat grupal, ni organitzada, ni guiada per cap responsable.

Les observacions s'han de realitzar sempre a un parc o una platja metropolitans.

Observa la natura i la biodiversitat del teu voltant mentre passeges.

Fotografia els animals o plantes que et cridin l'atenció, sempre i quan formin part de la flora o fauna del parc, sempre respectant-los i mai fent-ne captures. Poden ser tota mena d'organismes: ocells, insectes com ara papallones, escarabats, abelles i vespes, aràcnids, rèptils, amfibis, peixos, arbres, flors, etc.

Les fotografies han de ser en color, sense filtres i han de mostrar el detall de l'ésser viu, cal que es pugui identificar quina espècie és i això no es podrà fer si no s'observen les seves característiques. En cas que es tracti d'una planta serà necessari el detall de la seva tija o tronc, fulla, flor, fruit si en té.

Publica la fotografia al teu perfil de Twitter o Instagram (tria només una de les dues xarxes socials per no repetir observacions) etiqueta en la publicació el perfil @ParcsplatgesAMB o @parcsplatgesamb i fes servir el hashtag #BioblitzMetropolità20 si coneixes l'espècie afegeix els seu nom vulgar i/o científic, si no, pregunta'ns de quina espècie es tracta. Intentarem contestar totes les vostres consultes amb la col·laboració de científics experts. És molt important que indiquis en quin parc o platja l'has observat.

Les publicacions de les fotografies es poden fer al llarg de tot el cap de setmana del 30 i 31 de maig.

S'elaborarà un cens de biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans amb el recompte de totes les espècies que s'hagin observat.

Durant la setmana de l'1 al 5 de juny, s¡organitzaran diversos directes a Instagram on els experts col·laboradors comentaran els resultats obtinguts per temàtiques: ocells, papallones, flora i rèptils i amfibis. Properament publicarem el calendari d'aquests directes.

 

Què se'n farà de les dades?

Totes les dades obtingudes durant aquesta jornada es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides a través del Visor de fauna metropolità.

Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

El Bioblitz metropolità forma part del Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges metropolitans.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Butlletí