Un 88% dels pisos de Barcelona, exposats a un soroll per sobre del recomanat

Font: UVic i Tv3 (Xavier Duran)

25/07/2018 - 08:08

Barcelona és una de les capitals europees amb més contaminació sonora. Per ser exactes, un 88% dels blocs de pisos arriben als 65dB mentre que només un 5% registren una mitjana considerada correcta de 55 dB.

Així ho demostra l’estudi fet per Raymond Lagonigro i Joan Carles Martori, del grup de recerca Data Analysis and Modeling (DAM) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i Phillipe Apparicio de l’INRS (Institut National de la Recherche Scientifique) de Canadà agafant com a base les dades proporcionades per el Departament de Reducció de la Contaminació Acústica de l’Ajuntament de Barcelona. Els resultats de l’estudi han estat publicats al darrer número de la revista Transportation Research Part D: Transportation and Environment.

L’exposició a la contaminació sonora, segons l’estudi, pot provocar danys a la salut i al benestar físic i mental a tothom que hi estigui exposat, però afecta més els col·lectius més vulnerables com els nens i les persones grans. Aquests grups s’han analitzat més profundament per saber com els afecta la contaminació sonora.  

Si ens fixem en les zones de Barcelona més sorolloses, els mapes d’impacte indiquen que l’Eixample és el districte que registra més impacte acústic de la capital catalana. A continuació hi trobem els barris de Sant Gervasi-Galvany i Les Corts. D’altra banda, el districte de Sant Andreu és la zona amb menys contaminació acústica de Barcelona.

D’acord amb això, els investigadors conclouen que les zones on hi ha rendes més altes són les més contaminades acústicament. Per dur a terme l’estudi es van fixar tres moments d’anàlisi: De 7 a 9h, de 9 a 23h i de 23 a 7h. Un cop fets els estudis, es va arribar a una conclusió ja esperada: Barcelona supera el nivells de soroll fixats per la Unió Europea, que defineixen un nivell límit mitjà en 55 decibels en els tres períodes.

Això es va voler lligar a les zones residencials barcelonines per aconseguir veure a quines parts incidia més el soroll. Després d’analitzar un total de 4.507 blocs de pisos es va arribar a la conclusió que les zones amb carrers més llargs i més centrals de l’Eixample son els més afectats; Sant Gervasi i Les Corts, tot i no estar al bell mig de la ciutat, també registren volums excessius de soroll. A partir d’aquests resultats, els investigadors han conclòs que el nivell socioeconòmic de la població està relacionat amb l’exposició a la contaminació acústica. 

Amb aquest estudi, també es posa de manifest que els grans afectats per aquesta contaminació, dins els col·lectius vulnerables, són les persones grans de més de 64 anys, ja que acostumen a viure al centre de la ciutat i pateixen més les conseqüències sonores. L’estudi permetrà fer una avaluació de molèsties acústiques que ha de desembocar en una implementació de plans urbans estratègics que ajudin a combatre el soroll metropolità i promoure polítiques urbanes per disminuir la mitjana de decibels als quals, ara mateix, està exposada Barcelona, i millorar així la qualitat de vida dels veïns i veïnes.  

Un estudi encarregat per la Comissió Europea i publicat l'any 2014 avaluava els perjudicis de la contaminació acústica produïda pel trànsit rodat, ferroviari i aeri. La conclusió era que l'excés de soroll provocava cada any uns 910.000 casos addicionals d'hipertensió, 43.000 admissions hospitalàries més i almenys 10.000 morts prematures relacionades amb malaltia coronària o infart. Els autors assenyalaven que els càlculs eren conservadors, perquè es basaven en dades parcials.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Una enquesta de la Comissió Europea realitzada a més de 80 centres urbans també assenyala que només un 20 % dels barcelonins creu que la qualitat de vida ha augmentat

Notícia
Jordi Garcia @LocalPres

Jordi Garcia @LocalPres

Una edició per streaming amb fira virtual, activitats i networking. Encara us hi podeu inscriure i podreu seguir l'emissió en directe des de la mateixa pàgina web congresacusti.cat el dies 14 i 15 d'octubre.

Notícia

Els dies 14 i 15 d'octubre del 2020 s'emetrà en streaming i des de Sant Cugat del Vallès la 3a edició d’acusti.cat, el Congrés d’Acústica de Catalunya. L'esdeveniment comptarà amb diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn els reptes i dilemes al voltant de la problemàtica del soroll. 

Butlletí