Proposen la creació d'una reserva marina al litoral de l'Ametlla de Mar

L'àrea protegida en la zona seria cinc vegades més gran que la reserva de les Illes Medes
08/09/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

L'Obra Social de Caixa Catalunya ha presentat el pla de gestió del litoral terrestre i marí de l'Ametlla de Mar, en el qual es proposa la creació d'una reserva marina en aquesta zona. L'estudi de l'entitat revela que "el litoral de l'Ametlla de Mar presenta uns valors naturals de primer ordre tant en la part terrestre com en la marina", tan rellevants com la Costa Brava. Amb aquesta conclusió, l'estudi proposa una sèrie d'actuacions que podrien comportar la creació d'una àrea marina protegida en aquesta zona, 5 vegades més gran que la reserva de les Illes Medes.

En concret, el pla de gestió analitza la situació actual de les zones naturals del litoral de l'Ametlla de Mar i el seu fons marí fins a 35 metres de fondària. En total ha estudiat 3.578,25 hectàrees de terreny (937,5 de terrestres i 2.640,75 de marines) identificant les diferents àrees naturals del municipi i ha establert objectius de gestió per a cada una.

Un dels objectius més prioritaris que proposa el pla de gestió de l'Obra Social de Caixa Catalunya per a l'Ametlla de Mar és la recuperació dels estocs pesquers i la protecció de la praderia de posidònia (Posidonia oceanica) del municipi, la més important de Catalunya, com ara la col·locació de boies ecològiques de fondeig.

Cal tenir en compte que les extensions de posidònia, junt amb les praderies de gram marí (Cymodocea nodosa) i de les roques aïllades enmig d'aquesta matriu vegetal, conformen actualment a l'Ametlla de Mar un paisatge submarí ric i divers en espècies bentòniques.

Recuperació de llacunes on viuen peixos en perill d'extinció
Altres actuacions que proposa l'Obra Social de Caixa Catalunya són recuperar les antigues llacunes que hi havia a l'Estany Gros, l'Estany Tort i l'Estany Podrit, i eliminar la gambúsia de les llacunes litorals. Així com, posar en valor la presència d'espècies endèmiques de peixos d'aigua dolça de les Terres de l'Ebre en perill d'extinció, com el fartet i el samaruc.

També s'inclou una recomanació per mantenir els espais no urbanitzats actuals a través de les eines de planificació municipal i les estratègies de custòdia del territori. Per exemple, el pla vol aplicar mesures d'integració paisatgística a les edificacions i urbanitzacions. Una altra proposta que es recomana és mantenir el camí de ronda del litoral.

Amb aquest pla de gestió, l'Obra Social de Caixa Catalunya ha incrementat fins a 7.000 hectàrees la superfície de la província de Tarragona en la qual participa de forma activa a la gestió dels valors naturals, ja sigui a través de la gestió directa de les finques en propietat o a través de convenis de col·laboració territorial.

Relacionats

Notícia

Per ara, els experiments realitzats a l’IRTA la Ràpita demostren que els pops de més d‘un quilo capturen crancs de totes les mides disponibles al medi. L’estudi forma part projecte ECESIS, que té l’objectiu conèixer l’ecologia del cranc blau, els impactes en els ecosistemes natius i el control exercit pels depredadors i l’explotació pesquera.

Article

Com sabem que l'estat de la natura a Catalunya no és prou bo? Aquest vídeo posa en valor el paper de la ciència ciutadana en l'obtenció d'informació sobre l'estat de la natura i la necessitat d'elaborar indicadors a partir d'aquesta informació que permetin interpretar-la de manera fonamentada.

Notícia

La Comissió Europea va adoptar aquest 22 de juny diverses propostes capdavanteres que tenen per objectiu restaurar els ecosistemes del continent i recuperar la natura i la biodiversitat, de les terres agrícoles als mars, els boscos i els entorns urbans. A més, la CE també proposa reduir l’ús i els riscos dels plaguicides químics en un 50% el 2030 com a molt tard. Unes propostes fermes per continuar en el camí del Pacte Verd Europeu per millorar la resiliència i la seguretat del subministrament d’aliments a la UE i al món.

Butlletí