L'atmosfera de la Terra té els nivells més alts de CO2 dels darrers tres milions d'anys

Font: MónPlaneta

30/04/2019 - 16:33

Durant tot aquest temps, les temperatures globals no van ser mai més de 2ºC superiors als nivells preindustrials, segons demostra una simulació per ordinador mai feta fins ara

La concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera del nostre planeta és als nivells més alts dels últims tres milions d'anys, segons mostra una simulació per ordinador feta per científics de l'Institut de Potsdam de Recerca sobre el Canvi Climàtic, a Alemanya, i que ha estat publicat a la revista 'Science Advances'. Per primera vegada, els investigadors han aconseguit fer un càlcul que encaixa amb les dades dels sediments del fons del mar, que mostren l'evolució del clima durant tot aquest temps. Les edats de gel, és a dir, el cicle de períodes glacials que passen per etapes càlides i fredes, va ser causada per canvis en els nivells de diòxid de carboni. Avui en dia, en canvi, les emissions de gasos d'efecte hivernacle originades per l'activitat humana està canviant el clima del nostre planeta. Si durant tot aquest període les temperatures mitjanes no van ser mai 2ºC superiors als nivells de 1850, els càlculs actuals indiquen que, si no es fa res, aquesta xifra se superarà durant els proper mig segle.

Segons explica Matteo Willeit, primer autor de l'estudi, a la pàgina web de l'Institut de Postdam, "per les anàlisis de sediments al fons del nostres mars sabem de les temperatures i els volums de gel passats als nostres oceans, però fins ara el paper dels canvis del CO2 en els cicles glacials no s'ha entès del tot". En aquest sentit, Willeit afirma que "és un gran avenç que ara poguem mostrar en simulacions per ordinador que els canvis en els nivells de CO2van ser un causant principal de les edats de gel, juntament amb les variacions en com orbita la Terra al voltant del Sol". Per a ell, això no són "només simulacions", sinó que van "comparar els resultats amb les dades del fons del mar, i encaixen. Els resultats mostren que hi ha una gran sensibilitat del sistema de la Terra a variacions relativament petites del CO2 atmosfèric".

Afegeix, a més, que "per molt fascinant que sigui, també és preocupant". Estudiar el passat del nostre planeta i la seva variabilitat climàtica és molt important per entendre el futur de la Humanitat. Willet també explica com, segons sembla "estem empenyent el nostre planeta més enllà de cap condició climàtica que hagi experimentat durant aquest període geològic", que va començar fa tres milions d'anys i on la civilització humana només s'ha desenvolupat durant els darrers 11.000. Aquest canvi, doncs, és "gran, molt gran, fins i tot pels estàndards de la història de la Terra".

En base a la seva recerca, els investigadors han reproduit les característiques principals de la variabilitat climàtica natural durant els darrers milions d'anys, amb algorismes que representen la física i la química del planeta. Així, la simulació mostrava els canvis de la rotació del nostre planeta al voltant del Sol i diferents escenaris que representaven variacions marginals com les emissions de CO2 dels voltans, els canvis en la distribució dels sediments a la Terra i el paper de la pols atmosfèrica, que fa més fosca la superfície glaçada i facilita la seva fusió. Un dels coautors de l'estudi, Andrei Ganopolski, es mostra satisfet que el model "ens dóna confiança en la nostra comprensió general de com funciona el sistema climàtic" i que, a més, "confirma com d'importants són els canvis en els nivells de CO2 en el clima de la Terra".


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Llum verda al projecte executiu que ha de permetre doblar, millorar i interconnectar la xarxa de carrils bici de la ciutat fins arribar als 16 km. El projecte s’ha aprovat aquest mes i les obres es duran a terme a partir de final d’any amb ajuts europeus. Es preveu la construcció de nous trams de carrils bici connectats als existents per arribar als llocs i equipaments de la ciutat que generen més mobilitat.

Opinió

És el moment d'abordar amb valentia i ambició un pla de xoc ecosocial. Això passa per generar un paquet de mesures socials que condueixin a una situació de major resiliència. La clau és garantir ingressos i serveis públics de manera massiva. Alhora, cal afrontar les necessàries transicions ecològiques, econòmiques i socials per adaptar les nostres societats a les condicions biogeofísiques que són la nova normalitat.

Entrevista

Pep Canadell és director executiu del Global Carbon Project, el consorci científic mundial on uneixen esforços les grans institucions científiques, com la NASA, per estudiar l’impacte de l’activitat humana en el cicle del carboni i en el canvi climàtic. Canadell, una de les veus més prestigioses en la ciència del canvi climàtic ens explica com la crisi sanitària de la COVID-19 ens situa en un punt d'inflexió davant l'evolució climàtica, i desgrana com aprofitar aquesta oportunitat si volem evitar la disrrupció que podria significar l'escalfament global.

Butlletí