Reus recupera la Bassa Nova com a refugi climàtic d'ús ciutadà

21/04/2024 - 09:00

Aigües de Reus ha presentat aquest dimarts, 12 de març el nou projecte de recuperació de la Bassa Nova, a l’entorn del passeig de la Boca de la Mina, que en breu es posarà a exposició pública i posteriorment es traurà a licitació per segon cop després que un primer concurs quedés desert a principi de 2023

 El projecte, repensat segons la seva idea inicial, té com a objectiu la recuperació de l’antiga bassa com a element patrimonial i la creació d’un refugi climàtic per al gaudi de la ciutadania.

La Bassa Nova (actualment en desús) és un infraestructura de final del segle XIX que estava destinada a l’emmagatzematge i distribució d’aigua per al seu consum, i situada molt a prop del passeig de la Boca de la Mina. De la mateixa manera que passa amb el passeig, la bassa era un indret popular, en haver-hi famílies que s’hi apropaven a berenar. Cal emmarcar la seva recuperació, doncs, en la posada en valor i millora integral de l’entorn de la Boca de la Mina que ha impulsat l’Ajuntament de Reus els darrers anys.

La recuperació de la Bassa Nova implicarà la restauració dels seus elements originals, alhora que es dota tot l’espai d’un sentit urbà i familiar. “Volem que sigui un espai lúdic vinculat a l’aigua i que la gent el gaudeixi apropant-s’hi”, afirma el regidor responsable d'Aigües de Reus, Daniel Rubio. En conseqüència, l’aigua hi tornarà a córrer i omplir la bassa, que comptarà amb un moll lúdic que permetrà apropar-se a nens i adults per poder observar la construcció original de l’interior. L’espai comptarà també amb zones d’ombra i descans, taules per poder gaudir d’un berenar en família, així com una zona de jocs per als infants.

 

Compromís amb l’entorn

Pel que fa l’entorn immediat, el projecte preveu l’enjardinament i la construcció de grades d’obra vista a la façana del camí de la pedrera del Còbic, que servirà com a zona de descans per als nombrosos vianants i ciclistes que freqüenten aquesta ruta, i la millora urbana del camí que comunica el Passeig de la Boca de la Mina amb l’esmentat camí de la pedrera del Còbic, que dóna accés a la bassa.

Com afirma la memòria, és obvi que “la intervenció que posa en valor l’entorn urbà del nord de Reus hagués quedat coixa si no incorporés urbanament aquest indret popular, important i actualment molt deixat”. Tot plegat implica intervenir en una superfície de 3.907,02 metres quadrats, amb un pressupost de poc més d’1 milió d’euros.

D’aquesta manera, Aigües de Reus segueix compromesa en el projecte municipal de recuperació de la Boca de la mina i el seu entorn, en entendre que l’aigua no tan sols és vida, sinó que també és una història sentimental estretament vinculada a la ciutadania i els usos populars. Un projecte que, a més, encaixa plenament en una de les prioritats d’Aigües de Reus d’uns anys ençà: la recuperació i regeneració de les mines i aqüífers de titularitat municipal per tal de potenciar el consum d’aigua de “proximitat”. Reus no ha deixat d’usar mai d’utilitzar l’aigua dels minats, però l’empresa municipal s’esforça per recuperar encara més infraestructures, mines i aqüífers que havien caigut en desús.

 


 

Categories: 
Municipis: 
Baix CampReus
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Article

El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Butlletí