L'Antàrtida perd un altre gran bloc de gel

Les imatges aèries mostren com un tros de 41 kilòmetres de la Plataforma Wilkins s'està fonent i desprenent
SOSTENIBLE
27/03/2008 - 00:00

Un gegantí bloc de gel de 41 kilòmetres de llarg i 2,5 d'amplada s'està desfent i desprenent de la Plataforma de gel Wilkins, un fenomen que els científics assenyalen com una evidència més del canvi climàtic.

Segons publica la BBC, les imatges aèries indiquen que la gran Plataforma Wilkins, que s'havia mantingut estable al llarg de l'últim segle, està en aquests moments literalment "penjant d'un fil", en declaracions del professor David Vaughan del Servei Britànic d'Investigacions Antàrtiques (BAS).

"Wilkins és la plataforma de gel més gran de la península antàrtica que s'havia vist mai en perill", assegura el professor Vaughan, "no esperàvem que això anés tan ràpid". De fet, el mateix professor Vaughan va predir el 1993 que el segment nord d'aquesta plataforma es perdria en uns 30 anys a causa de l'escalfament global, una predicció que ara es veu superada.

Una prova de l'escalfament global
Els científics afirmen que la península antàrtica ha viscut un escalfament sense precedents en els últims 50 anys fruit del progressiu escalfament que pateix el planeta. Diverses plataformes de gel han retrocedit i sis d'elles s'han acabat fonent completament.

En canvi, i contradient les tesis de Vaughan, altres investigadors afirmen que la Plataforma Wilkins podria encara durar uns quants anys, ja que la temporada de desgel de l'estiu antàrtic està a punt d'acabar, i per tant, s'hauria d'esperar fins al mes de gener per veure si la capa continua fonent-se.

Relacionats

Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Acte
12/12/2023 - 10:00
Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya Carrer del Foc, 57, 08038 Barcelona
Notícia

Els resultats mostren que el risc que succeeixin aquests fenòmens augmentarà significativament en les dècades vinents a moltes regions del món i posen en relleu la importància d'adoptar les estratègies necessàries per reduir els impactes del canvi climàtic antropogènic.

Butlletí