L’Ajuntament de Sitges inicia la neteja de plàstics del litoral sitgetà

Font: Ajuntament de Sitges

06/07/2020 - 09:00

Durant la temporada d’estiu l’embarcació Mayadi, recorrerà la costa per recollir els residus flotants a la superfície del mar. Mayadi recull els residus que suren fins a un metre de la superfície del mar, on els plàstics es converteixen en aliment per a diferents espècies, i poden acabar astorats als espigons on es convertirien en microplàstics.

La regidoria de Platges de l’Ajuntament de Sitges ha posat en marxa, aquest 1 de juliol, el nou servei de neteja al litoral. L’embarcació Mayadi recull els residus que suren fins a un metre de la superfície del mar, on els plàstics es converteixen en aliment per a diferents espècies, i poden acabar astorats als espigons on es convertirien en microplàstics. L’embarcació recorrerà diàriament la costa de Sitges a l’alçada de les boies, i té una capacitat de recollida de 27.000 m2/hora, de forma que diàriament pot acumular uns 25 quilograms de brossa.

El nou servei de neteja mecànic del litoral, incorpora a l’embarcació dos braços hidràulics que permeten recollir els residus de la superfície marítima, que s’introdueixen en un dipòsit, ubicat a la coberta de l’embarcació. A Sitges, el servei funcionarà en dies alternatius, un sí un no, fins a finals del mes d’agost a totes les platges del terme municipal. “És un primer pas per millorar no només la qualitat i els serveis de les platges, sinó que és també una aposta per millorar la sostenibilitat de la nostra parcel·la de mar”, afirma el regidor de Platges, Guillem Escolà. El recorregut de l’embarcació a la vila es pot seguir a temps real, a través de l’aplicació Marine Traffic, introduint el nom Mayadi Tres.

De combustió sostenible, l’embarcació disposa de motors ecològics, que inicien el trajecte amb benzina fins que activen l’ús de combustió per gas. Amb aquesta voluntat de preservació de l’entorn i per tancar el cicle, l’Ajuntament estudia la possibilitat de transformar aquests plàstics flotants del mar en teixits, per elaborar vestuari específic per als treballadors municipals o altres elements promocionals que permetin la seva creació amb plàstic reciclat.

De les Botigues de Sitges fins a la Cala Xica, el servei de neteja del litoral s’afegeix a altres mesures com els 50.000 cendrers biodegradables que es distribueixen gratuïtament a les platges de Sitges, la incorporació de boies submarines que absorbeixen microplàstics, i els punts nets de recollida selectiva. De cara a la propera temporada el Govern estudia la instal·lació de biòtops marins com a aportació a la regeneració de la fauna i la flora.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
26/11/2021 - 00:00
A Can Falç de Mar, Passeig de la Ribera 12. Sitges
Notícia
Jordi Baucells, consultor mediambiental del Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals, durant la xerrada informativa

Jordi Baucells, consultor mediambiental del Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals, durant la xerrada informativa

Aquest 30 de novembre ha tingut lloc la primera reunió informativa de les múltiples que es faran per la implementació del sistema del Porta a Porta a Flix. La xerrada tenia com objectiu fer un primer apropament als veïns i veïnes de la població sobre aquest sistema ja utilitzat en molts altres municipis. De fet, actualment, són molt pocs els municipis de les tres comarques del consorci que no estan realitzant el “porta a porta”, entre ells Flix i  comença a ser una gran necessitat per reduir i contenir els costos de recollida de la brossa.

Notícia
El regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto, i la representant de Labdoo, Elena Parpal.

El regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto, i la representant de Labdoo, Elena Parpal.

L'Ajuntament de Mollet del Vallès posa en marxa un projecte de recollida d’ordinadors portàtils antics o en desús. Els dispositius s’entregaran després a centres educatius o persones en situació de vulnerabilitat de la ciutat. El projecte es basarà en el protocol d’actuació de la ONG Labdoo, que es dedica a recollir ordinadors antics per actualitzar-los i repartir-los arreu del món.

Butlletí