L’Ajuntament de Girona engega la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar

Font: Ajuntament de Girona

13/10/2020 - 12:00

Aquest 7 d'octubre s’ha celebrat la primera trobada amb els centres educatius per presentar aquesta iniciativa que té per objectiu fomentar una mobilitat autònoma, segura, sostenible i saludable al voltant dels centres. El pla s’ha desplegat a la ciutat com a prova pilot a tot Catalunya.

L’Ajuntament de Girona ha engegat la Xarxa de coordinadors i coordinadores de mobilitat escolar. Es tracta d’una iniciativa que té per objectiu establir una figura de referència en cada centre educatiu que serveixi d’enllaç entre l’escola, les famílies, els alumnes, l’ajuntament i tots els agents implicats per tal de fomentar una mobilitat autònoma, segura, sostenible i saludable al voltant dels centres. Aquest migdia s’ha dut a terme la primera trobada, en format online, amb tots els coordinadors i coordinadores per tal de presentar el projecte. 
 
Un total d’11 centres educatius de primària de Girona participen en aquesta xarxa, que es duu a terme a la ciutat com a prova pilot a tot Catalunya. La iniciativa s’inclou dins el Pla d’acció regional 2020-2021 sobre mobilitat escolar de Catalunya, emmarcat en el projecte School Chance, actiu a la ciutat des de l’any 2017. Està previst que la prova pilot finalitzi el juliol del 2021 i, posteriorment, s’apliqui a altres centres educatius del territori català.
 


El rol de coordinador i coordinadora de la mobilitat recau en un dels professors, que es converteix en la figura de referència en aquesta matèria dins del centre educatiu. Aquesta persona actua com a interlocutor de les demandes i problemes relatius a la mobilitat que puguin sorgir des de l’escola o des de les famílies, alhora que proposa iniciatives relacionades amb l’educació viària i la sostenibilitat. També serveix de model per als alumnes i els encoratja a moure’s amb models de transport sostenibles. 
 
A fi de promoure la figura del coordinador i dotar-la de les capacitats necessàries per desenvolupar les tasques, l’Ajuntament de Girona ha creat aquesta Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar que pretén ser un espai on intercanviar experiències i generar sinergies. A més, durant el curs s’organitzaran reunions, formacions i activitats perquè els coordinadors i coordinadores puguin desenvolupar la seva tasca a les escoles. 
 
Concretament, els centres que participen en el projecte són les escoles Domeny, Migdia, Joan Bruguera, Dr Masmitjà, FEDAC-Sant Narcís, El Bosc de la Pabordia, Montjuïc, FEDAC-Pont Major, CEE Font de l’Abella, Pla de Girona i Annexa Joan Puigvert. 
 
La Xarxa de coordinadors i coordinadores de mobilitat escolar i School Chance formen part del programa Interreg Europe, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El projecte School Chance té per objectiu aprendre les bones pràctiques en mobilitat escolar dels participants i la xarxa de coordinadors/ores és una bona pràctica que s’està transferint des de la ciutat agermanada Reggio Emilia.


 

Relacionats

Notícia

La remodelació del carrer de la Ciutat Comtal el 2019 ha fet possible una disminució d'aproximadament un 20% de les emissions generades pel trànsit i una baixada d’un 60% del consum de l’enllumenat.

Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Entrevista
Martin Lutz és senador ministerial de Berlin.

Amb l’expert en sostenibilitat urbana parlem de les mesures que es van començar a aplicar ja fa més de 15 anys a la capital alemanya, on les zones de baixes emissions tenen molt més recorregut que a Catalunya. 

Butlletí