La periodista Maria Josep Picó analitza el canvi climàtic en el seu nou llibre

Publicat per Bromera i prologat per Ramon Folch
SOSTENIBLE
17/11/2007 - 00:00
Maria Josep Picó ha presentat aquests dies a València 'El canvi climàtic a casa nostra', publicat perBromera. 'El canvi climàtic a casa nostra' analitza aquest fenomen des del punt de vista periodístic.
A més, aquesta obra s'aproxima al màxim al nostre territori i 'pretén advertir de l'ús i l'abús que fem del territori i dels recursos naturals', segons els seus editors. El llibre compta amb un pròleg de Ramon Folch, director científic de Sostenible i director general d'ERF
 
Maria Josep Picó ha presentat aquests dies a València 'El canvi climàtic a casa nostra', publicat perBromera dins la col·lecció «Bromera Actual». 'El canvi climàtic a casa nostra' analitza aquest fenomen des del punt de vista periodístic, aprofundint en les claus i l'abast de l'escalfament global més enllà dels tòpics i el sensacionalisme que solen acompanyar les notícies i els reportatges relacionats amb el tema. A més, aquesta obra s'aproxima al màxim al nostre territori i 'pretén advertir de l'ús i l'abús que fem del territori i dels recursos naturals', segons els seus editors. El llibre compta amb un pròleg de Ramon Folch, director científic de Sostenible i director general d'ERF

Dijous, 15 de novembre, Maria Josep Picó va tancar el Cicle de Conferències dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira 2007 amb la ponència «Els tòpics mediàtics del canvi climàtic». 

En la seua conferència, Maria Josep Picó va analitzar les dificultats per a transmetre el canvi climàtic en els seus diversos vessants com ara el periodístic, el científic o l'econòmic. 'I és que el canvi climàtic es presenta com el gran repte ambiental del nostre planeta i a més, genera una gran incertesa, però la informació que arriba als ciutadans sol estar acompanyada pels tòpics i el sensacionalisme'. 

Maria Josep Picó (Sagunt, 1973) és periodista especialitzada en temes ambientals. Ha sigut responsable de la secció de medi ambient en el diari Levante-EMV i ha col·laborat en diferents revistes de divulgació científica. Actualment és directora de la revista Nat. Ha estat guardonada amb el Premi Society for News Design i en 2005 va rebre el Premi Nacional de Periodisme Mediambiental. 

Aquesta conferència va posar punt i final al Cicle de Conferències 2007, que ha abordat la qüestió del canvi climàtic des de diverses vessants, incloses aquelles que resten importància a l'origen humà del canvi global actual. El geògraf Alejandro Pérez Cueva i el químic Fernando Sapiña han oferit visions contraposades de la teoria del canvi climàtic i el seu origen antròpic. L'astrònom Fernando J. Ballesteros ha analitzat el clima d'altres planetes per tal de conéixer el de la Terra, i l'escriptora Maite Carranza ha explicat com la consciència ecològica genera ficció. 

A més, el cicle no sols ha estat lligat a l'actualitat, sinó que també ha mirat enrere per recordar un succés que ha marcat un abans i un després a La Ribera, la pantanada de Tous, de la qual es compleixen 25 anys. El prestigiós psiquiatra Luis Rojas Marcos va ser l'encarregat d'analitzar la superació psicològica d'aquesta tragèdia i el meteoròleg Rafael Armengot va explicar com i per què es produïren les pluges que provocaren la catàstrofe. El conseller de Medi Ambient, José Ramón García Antón, i el secretari de biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient, Antonio Serrano, inauguraren el cicle amb el debat sobre les actuacions de l'administració per tal de prevenir inundacions a les nostres comarques, i les veus dels protagonistes de la pantanada es deixaren sentir també a través de les associacions de damnificats, el fiscal especial del cas Tous, Enrique Beltrán, i experts com l'enginyer Xavier Machí. 

El cicle s'ha completat amb nombroses activitats paral·leles, entre les quals destaquen la visita guiada pel Xúquer amb la geògrafa Pilar Carmona, la presentació de les activitats de l'Agència Energètica de la Ribera, la divulgació del treball de col·lectius com Ajuda, intervenció i emergència en catàstrofes naturals i l'exposició «Tous, 25 anys» que ha tornat als riberencs les imatges de la tragèdia.