Els científics més prestigiosos del món demanen accions contra el canvi climàtic

La Declaració de Barcelona 2008 és un document que pretén fer sentir la veu de la comunitat científica i influir en les decisions de la societat
Sostenible.cat
07/10/2008 - 00:00

"Hem passat tant de temps pensant que havíem de fer contra el canvi climàtic que les estructures internacionals que hem creat per lluitar-hi han quedat obsoletes. Hem arribat al moment de l'acció! Es urgent una revolució científica i tecnologia per fer-hi front". Amb aquestes paraules Josep Josep Canadell, director executiu del Global Carbon Project, CSIRO, presentava aquest 3 d'octubre a l'Ajuntament de Barcelona la Declaració de Barcelona 2008: Reptes i vies vers la sostenibilitat de la Terra.

El document, que insta al govern de Catalunya a exercir el lideratge en la lluita contra el canvi climàtic, ha estat elaborat per nou experts de primera línia internacional en canvi global, i és fruit d'un treball coordinat i esperonat pel CREAF. Aquesta institució, que celebra amb aquest acte els seus 20 anys de vida, va demanar als experts que treballessin plegats per esbrinar com es pot abordar el problema del canvi climàtic des de la comunitat científica, quines poden ser les solucions i oportunitats de millora.

El resultat, després d'una jornada tècnica que va tenir lloc el 2 d'octubre a la UAB, és un document que pretén fer sentir la veu de la comunitat científica i influir en les decisions de la societat davant uns canvis ràpids que "fan necessari un nou paradigma sobre la sostenibilitat de la Terra". La declaració és doncs, com ha dit Canadell, "la veu de la ciència, per demanar acció davant d'un món, cada vegada més calent, més poblat, homogeni respecte a plantes i animals, amb oceans més àcids, un alt nivell del mar, i una alta concentració de diòxid de carboni i nitrogen". Davant una situació com aquesta es demana "avançar en les fronteres del coneixement de la interconnexió entre els sistemes naturals, gestionats i industrials que determinen el metabolisme a escala planetària".

La Declaració de Barcelona destaca com a accions urgents:

  • La immediata transició cap a sistemes d'energies netes.
  • Construir un sistema econòmic que incorpori el capital natural, i per tant les externalitats ambientals i socials.
  • La urgència de engegar estratègies d'adaptació als canvis globals
  • La necessitat de recolzar els països en vies de desenvolupament perquè tinguin un major paper en la recerca global de solucions.

Com a resposta a la Declaració i el repte que suposa, Frederic Ximeno, director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, va subratllar la necessitat d'actuar urgentment a totes les escales: des del ciutadà, el govern local i nacional fins als acords internacionals. En aquest sentit, va destacar que "ja no hi ha excuses. Cap escala pot esperar solucions en un altra. És urgent que la sostenibilitat, com a principi ètic, impregni i canviï el model social, introduint una visió sistèmica on l'ambient i la equitat siguin els pilars". En aquest sentit, va destacar que la Declaració de Barcelona serà un bon instrument per posar en marxa nous camins, i que Catalunya pot esdevenir un model, un lloc cabdal per la visió transversal de la sostenibilitat.

En la mateixa línia, Imma Mayol, cinquena tinent alcalde de l'Ajuntament de Barcelona va recollir el repte llençat per la Declaració de Barcelona i va instar als polítics a tenir el coratge i lideratge per posar en marxa accions efectives, encara que siguin impopulars.

La Declaració de Barcelona ha estat signada per alguns dels científics més reconeguts internacionalment en l'estudi del canvi global: Harold A. Mooney; Meinrat O. Andreae; Carlos Nobre; Bob Scholes; Lidia Brito; Keith Wiebe; Kristie L. Ebi i Ian Noble.