El sector del vi busca estratègies per adaptar-se al canvi climàtic

El Penedès ja està posant en marxa actuacions per adaptar-se a l'escalfament global, que afecta la producció de cava
14/02/2016 - 17:06

L'escalfament global ja és molt present i que afectarà en gran mesura al conreu del raïm i, per tant, a la producció del cava. Aquesta és la principal conclusió del debat 'El Canvi Climàtic i els nostres Vins' que va tenir lloc el passat 4 de febrer al el Casal d'Entitats de Sant Sadurní, coincidint amb la 16a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

El debat va ser moderat per la periodista Maria Josep Picó i  va comptar amb la participació del meteoròleg de TV3 Daní Ramírez; de Jordi Cuyàs en representació de Vineyards for heat; del tècnic pel  canvi climàtic Albert Bel, de les Bodegues Miguel Torres SA; del director de l'Escola de Viticultura i Enologia d'Espiells, Xavier Vidal; i de Robert Savé, investigador de l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) de l'Àrea de Medi Ambient i Canvi Global.

Què és el canvi climàtic, com ens afecta en general i en concret al Penedès, què es va decidir a París en la cimera per fer-hi front, què es pot fer a escala local .. són alguns dels temes que es van tractar en el col·loqui. Cal destacar que la comarca de l'Alt Penedès ja ha posat en marxa actuacions per adaptar-se a aquestes noves condicions.

I és que la verema s'ha avançat uns deu dies de mitjana a la comarca, i aquest és només un dels aspectes visibles: la pujada de les temperatures incrementa els compostos fenòlics que intervenen en el color dels vins, en redueix les aromes, en modifica l'acidesa i n'incrementa els sucres “un aspecte fonamental que pot afectar la tipicitat dels nostres caves”, segons va explicar Xavier Vidal. Per això es van proposar algunes iniciatives per reduir l'impacte tèrmic: avançar la poda, apostar per varietats més tardanes, elevar els ceps, incorporar el reg, fer formacions en vas i, en última instància, ascendir en altitud les vinyes.

El sector empresarial, per la seva banda, ha començat a implicar-se en el repte ambiental. Un exemple pioner és el compromís de Bodegues Torres de “reduir un 30% les emissions de CO2 per ampolla, de 2008 a 2020, que suposa un esforç en els nostres processos i també més exigència als proveïdors”, segons explicava el tècnic de Canvi Climàtic, Albert Bel.

El debat, que va omplir la sala del Casal d'Entitats, estava organitzat per la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Sadurní i la Xarxa de Ciutats i Pobles de cap a la Sostenibilitat, amb la col·laboració de Diputació de Barcelona.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'AMB habilita una xarxa de refugis climàtics a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. La Xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC) agrupa els equipaments municipals i els espais públics que poden proporcionar condicions de confort tèrmic en episodis de temperatures extremes.

Entrevista

La nova llei de Canvi Climàtic espanyola obliga a la conca de l’Ebre a mobilitzar els sediments acumulats als embassaments. Una noticia que dona esperança per salvar l’Ebre, greument amenaçat pel canvi climàtic. Explorem en aquesta entrevista, amb Nuno Caiola, investigador del Eurecat i coautor de l’últim informe del MedECC sobre Mediterrània i Canvi Climàtic, la vulnerabilitat específica del Delta i les mesures necessàries per protegir-lo.  

Reportatge

El programa “Reset” analitza les transformacions econòmiques i socials que vivim a Barcelona després de la crisi de la covid-19.

Butlletí