El nivell de diòxid de carboni a l’atmosfera assoleix una xifra rècord

Les últimes dades indiquen un creixement del 40% des de la revolució industrial i marquen la xifra més alta registrada en els darrers 650.000 anys
Sostenible.cat / laMalla.net
14/05/2008 - 00:00
Les últimes dades indiquen la xifra més alta registrada en els darrers 650.000 anys

La concentració de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera ha assolit una xifra rècord a nivell mundial, 387 parts per milió (ppm) segons els càlculs realitzats des de l'Observatori Loa Mauna, a Hawaii (Estats Units). Aquesta dada significa un creixement de quasi el 40% des de la revolució industrial i la xifra més alta registrada en els darrers 650.000 anys.

Segons informa el diari britànic The Guardian a través de les dades recollides pel Departament Oceànic i Atmosfèric Nacional dels Estat Units, el CO2 -que recordem és el principal gas d'efecte hivernacle, i per tant responsable de l'escalfament del planeta- s'està acumulant a l'atmosfera més ràpid del que es preveia. L'observatori hawaià, on s'han recopilat aquestes dades, ve mesurant el diòxid de carboni a l'atmosfera des de 1958.

El creixement mig anual del 2007 va ser de 2,14 ppm (el quart dels sis últims anys en què es registra un increment superior a 2 ppm). Entre 1970 i 2000, la concentració va augmentar entorn d'1,5 ppm l'any, però des del 2000 el creixement mitjà és de 2,1 ppm.

Els investigadors consideren que aquest canvi podria indicar que la Terra està perdent la seva capacitat natural per absorbir milions de tones de CO2 a l'any. En aquest sentit, adverteixen del fet que si aquesta situació persisteix les emissions hauran de reduir-se més del previst per evitar nivells perillosos per a l'escalfament global.

El co-director del grup sobre impactes del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPPC), Martin Parry, afirma que malgrat tot el que s'està parlant d'aquesta problemàtica la situació va a pitjor. Afegeix que "els nivells de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera continuen augmentant i la mitja d'aquest creixement s'està accelerant. Ja estem observant els impactes del canvi climàtic i la seva escala pot accelerar-se mentre decidim fer alguna cosa".

Relacionats

Acte
Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Butlletí