El món celebra el Dia Internacional de la Diversitat Biològica

Font: Nacions Unides

23/05/2011
Aquest diumenge 22 de maig s'ha celebrat el Dia Internacional de la Diversitat Biològica. Un esdeveniment que se celebra cada 22 de maig des de l'any 2000. En l'edició d'aquest any, amb motiu de l'Any Internacional dels Boscos, s'ha fet espècial èmfasi en la protecció i recuperació d'aquests espais naturals, essencials per a la supervivència de moltes espècies a tot el món.

Els beneficis dels boscos són molt amplis. Els boscos capten i emmagatzemen aigua, estabilitzen els sòls, alberguen la biodiversitat i fan una important contribució a la regulació del clima i dels gasos d'efecte hivernacle que estan causant el canvi climàtic. Generen utilitats per a les empreses internacionals i proporcionen ingressos i recursos imprescindibles a centenars de milions dels habitants més pobres del planeta. No obstant això, malgrat la nostra creixent comprensió i apreciació de tot el que aprofitem els boscos, segueixen desapareixent a un ritme alarmant. El Dia Internacional de la Diversitat Biològica està dedicat aquest any a posar en relleu la necessitat d'una acció urgent.
Un nou pla estratègic per reduir la pèrdua de biodiversitat
L'any passat, els governs van pactar un nou pla estratègic per a la diversitat biològica a la Cimera sobre la diversitat biològica de Nagoya, celebrada a Aichi (Japó). Aquest pla preveu una considerable reducció del ritme de pèrdua, degradació i fragmentació de tots els hàbitats naturals, inclosos els boscos, per al 2020. Un dels instruments importants convinguts al Japó és el Protocol de Nagoya sobre Accés als Recursos Genètics i Participació Justa i Equitativa en els Beneficis que Derivin de la seva utilització. Els boscos abriguen una immensa diversitat biològica, amb prou feines catalogada. La ràpida ratificació i aplicació d'aquest Protocol pot donar suport a la protecció dels boscos i l'ús sostenible de la diversitat biològica, el que al seu torn pot contribuir a la mitigació de la pobresa i al desenvolupament nacional sostenible.

Centenars d'activitats per la biodiversitat
Les Nacions Unides és l'organisme encarregat d'informar i promocionar aquest esdeveniment anualment. A la seva pàgina web s'han pogut veure els països que s'han unit als actes organitzats.

A Espanya, diverses organitzacions varen realitzar activitats que es sumaren a la resta d'iniciatives mundials. Així per exemple, SEO / BirdLife ha organitzat activitats divulgatives en vint punts distribuïts per tota Espanya,  Ecologistes en Acció ha desenvolupat accions per implicar els seus socis en les diferents comunitats autònomes, i la Fundación Biodiversidad ha realitzat diverses activitats de divulgació sobre la importància de la conservació del patrimoni natural.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí