Descobert un gran escull de corall a la Mediterrània

Font: Oceana
15/07/2011 - 00:00
Oceana ha descobert un escull de coralls blancs de profunditat al mar d'Alborán durant l'expedició 2011 del Oceana Ranger. L'organització internacional de conservació marina estima que l'extensió de l'escull pot superar les 10 hectàrees i cobrir gran part de la superfície d'una muntanya submarina, el cim de la qual se situa entre els 320 i els 400 metres de profunditat. La troballa demostra que encara hi ha zones inexplorades en aquesta regió que poden oferir sorpreses.

Els coralls de profunditat es troben entre els ecosistemes vulnerables que les Nacions Unides han demanat que siguin protegits. Gran part d'aquestes interessants comunitats han desaparegut de grans extensions d'aigües europees i de la Mediterrània a causa de la pesca d'arrossegament, canvis en la temperatura de l'aigua o episodis naturals catastròfics.

Les dades sobre l'existència d'aquests coralls a la Mediterrània encara són molt parcials i, la majoria de les vegades, es tracta de colònies d'escassa grandària o d'esculls morts. En aquest cas, l'escull encara manté importants colònies vives que creixen sobre estructures més antigues de coralls morts i aconsegueixen alçades de més de metre i mig.

El descobriment s'ha produït al sud-est del mar d'Alborán, en aigües internacionals. La muntanya submarina, inspeccionada amb un robot que arriba als 600 metres de profunditat, també ha proporcionat imatges espectaculars sobre altres hàbitats de gran valor.

"No només parlem d'un gran escull de corall, sinó d'extensos jardins de gorgònies, boscos de coralls negres o de camps d'esponges de vidre, tots ells de gran importància per a la salut de la Mediterrània", declara Ricardo Aguilar, director d'Investigació d'Oceana Europa. "A més, destaca la presència d'algunes espècies rares o poc conegudes, com els coralls bola, les esponges carnívores, els pops batials o la ratlla falsa-vela".
Oceana presentarà aquestes dades a la Convenció de Barcelona perquè actuï ràpidament i declari noves àrees marines protegides a la Mediterrània, per tal de preservar els últims esculls de corall i ecosistemes d'alt valor que encara hi ha en aquest mar.

Cal destacar que el 2010, Oceana va presentar una xarxa (Oceana MedNet) per crear una xarxa d'espais protegits que abastava el 10% de la superfície de la Mediterrània, incloent muntanyes submarines, canons, girs oceànics, etcètera, per la seva importància per a la vida marina. Per a l'organització, aquest descobriment reforça aquesta petició i exposa la necessitat de reaccionar ràpid per evitar que aquests paratges segueixin desapareixent de les aigües.
 

AdjuntMida
Image icon Foto: Oceana5.83 KB

Relacionats

Notícia

Per ara, els experiments realitzats a l’IRTA la Ràpita demostren que els pops de més d‘un quilo capturen crancs de totes les mides disponibles al medi. L’estudi forma part projecte ECESIS, que té l’objectiu conèixer l’ecologia del cranc blau, els impactes en els ecosistemes natius i el control exercit pels depredadors i l’explotació pesquera.

Article

Com sabem que l'estat de la natura a Catalunya no és prou bo? Aquest vídeo posa en valor el paper de la ciència ciutadana en l'obtenció d'informació sobre l'estat de la natura i la necessitat d'elaborar indicadors a partir d'aquesta informació que permetin interpretar-la de manera fonamentada.

Notícia

La Comissió Europea va adoptar aquest 22 de juny diverses propostes capdavanteres que tenen per objectiu restaurar els ecosistemes del continent i recuperar la natura i la biodiversitat, de les terres agrícoles als mars, els boscos i els entorns urbans. A més, la CE també proposa reduir l’ús i els riscos dels plaguicides químics en un 50% el 2030 com a molt tard. Unes propostes fermes per continuar en el camí del Pacte Verd Europeu per millorar la resiliència i la seguretat del subministrament d’aliments a la UE i al món.

Butlletí