Comença a volar el poll d'aufrany del Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Font: Diputació de Barcelona
12/09/2011 - 00:00
El poll criat per la parella d'aufranys (Neophron percnopterus) que ha nidificat enguany al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac per primer cop, ja ha fet el primer vol. Aquest fet corrobora l'èxit reproductiu de la parella, de la qual es fan els controls dins del Pla de Seguiment de Paràmetres Ecològics del parc.

El fet que la parella estigui criant en el territori en que es troba, dins la comarca del Bages suposa una considerable expansió cap al sud en la distribució d'aquesta espècie, considerada 'en perill'. Tant sols se n'han comptabilitzat un total d'unes 60 parelles en tot el territori català en el darrer cens.

Durant les primeres setmanes a comptar des de la meitat d'agost (data aproximada del primer vol), aquest individu juvenil és encara depenent del subministrament d'aliment per part dels pares. Actualment presenta una coloració bruna, típica dels exemplars juvenils. A partir dels 5 anys es consideren ja adults, i la seva coloració anirà canviant progressivament, fins arribar a tenir la típica coloració d'un adult, amb el cap i les potes grogues, el cos blanc, les ales blanques amb els seus extrems de tonalitat gris, i la cua blanca i ampla.

A la península Ibèrica i Europa l'aufrany és predominantment una espècie estival (arriba el mes d'abril, i passa l'estiu), encara que a algunes illes de clima suau, hi ha petites poblacions sedentàries establertes. Degut a la natura migratòria de l'espècie s'espera que en algun moment, durant els mesos de setembre o octubre, tant els individus adults com el nou exemplar juvenil emprenguin la migració cap a Àfrica per poder passar l'hivern, on s'hi estima una població total d'uns 10.000 individus.

Els biòlegs confien en el retorn de la parella i també de l'exemplar immadur el proper any al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, per consolidar aquest punt de cria i contribuir a millorar el nombre d'efectius d'aquesta espècie.

Relacionats

Article

L’ajuntament de Montblanc ha guanyat el XVII Premi Medi Ambient, amb una dotació de 5.000 €, per un projecte que té per objectiu millorar ambientalment la Sallida, una zona humida d’elevat interès natural del municipi de la Conca de Barberà, on es potenciaran les condicions òptimes perquè els ocells insectívors i ratpenats puguin refugiar-s’hi i nidificar, vetllant per la biodiversitat de la zona. La proposta planteja la integració de la zona com un espai per a l’educació ambiental i per al coneixement del medi i de la varietat d’espècies de flora i fauna pròpies de la zona, potenciant-lo com un espai d’interès natural.

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Article

Amb l’objectiu de crear un recurs pedagògic i ecoturístic tant pels urgellencs com pels visitants, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha senyalitzat un itinerari de papallones al Pla de les Forques.

Butlletí