Castellar del Vallès ja s'acosta al 35% de recollida selectiva

La valorització de residus es va incrementar 3 punts l'any passat respecte el 2008
Font: Aj. Castellar del Vallès
27/02/2010
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

La regidoria de Medi Ambient de Castellar del Vallés ha fet balanç de la recollida al municipi durant el 2009. En termes globals, la recolllida selectiva es va incrementar tres punts respecte l'any anterior (2008), i ja s'acosta al 35% sobre el total de residus, 11.374 tones l'any passat.

De l'informe també es desprèn una altra dada positiva: el volum d'escombraries que va a parar directament a l'abocador de Coll Cardús ha disminuït en 300 tones. En valors absoluts, el 2009 es van generar 227 tones més de residus que a l'any anterior, la qual cosa s'explica per l'increment de la població en un 1,66%. Tanmateix, la quantitat de residus gestionats per habitant en els dos darrers exercicis ha estat exactament la mateixa: 1,35 quilos per habitant i dia.

Segons informa el consistori, la recollida selectiva va experimentar l'any passat un increment anual del 13,75%, si es sumen tots els residus deixats a les àrees d'aportació voluntària i a la Deixalleria. La millora més notable s'ha registrat en la recollida de restes vegetals, que s'ha incrementat un 38%, un fet que s'explica especialment pels episodis de temporal de vent que hi va haver a la vila. També han augmentat la recollida de voluminosos (31%), la roba usada (24%), la matèria orgànica (7%) i els envasos (2%). D'altra banda, s'ha mantingut el vidre recollit, mentre que la recollida de paper i cartró ha disminuït en prop d'un 7%, un fet que s'explica possiblement pel descens del consum a causa de la crisi. La recollida de piles també ha experimentat un descens interanual notable, amb una caiguda del 29%.

Quant a les dades de la Deixalleria municipal, aquest servei va recollir l'any 2009 1.805 tones de residus, un 17,5% més respecte l'any anterior. Els residus recollits en major quantitat han estat els voluminosos, la fusta i la runa. Cal destacar un increment considerable en el vidre pla (67,5%), la runa (43%),  els voluminosos (31,4%), els olis minerals (24%) i les bateries (21,4%).

Campanya del Consorci de Residus
D'altra banda, Castellar del Vallès participa des del passat mes de gener d'una campanya ciutadana per fomentar el reciclatge i la separació dels residus a tota la comarca. La iniciativa, impulsada pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, vol conscienciar la població de la importància de valoritzar els residus coincidint amb la proximitat de la posada en marxa del nou Centre de Tractament de Residus de la comarca.

La campanya, la primera d'aquest tipus que es planteja en l'àmbit comarcal, compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). Sota el lema "Fes-te soci. Recicla i guanyarem", les accions estan dirigides a tots els ciutadans del Vallès Occidental i es pretén conscienciar el públic -des d'un enfocament vitalista i positiu- de la necessitat de reduir, separar, reciclar i reutilitzar els residus. Fomentant la pertinença a un grup amb un mateix interès -l'estima pel Vallès- i la necessitat de reciclar per tal de millorar la comarca es promou l'acció desitjada: la reducció, separació i reciclatge des de les llars.

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha aprovat una instrucció per poder materialitzar un dels primers compromisos en la lluita contra la situació d’emergència climàtica: l’eliminació dels productes de plàstic d’un sol ús als edificis municipals i en activitats públiques.

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha elaborat un decàleg de per lluitar contra la situació d’emergència climàtica, un dels compromisos que l’equip de govern s’ha establert com a prioritaris durant el mandat 2019-2023.

Notícia

Un total de 82 establiments comercials i de restauració situats a L’Illa del Centre de Castellar del Vallès participen en l’actualitat del servei de recollida de residus porta a porta amb identificador d’usuari que es va iniciar el mes de novembre de l’any 2017. Després d’un any de la implantació d’aquest sistema, les dades de recollida selectiva al conjunt del municipi s’han incrementat significativament, entre un 12 i un 19%, en funció del tipus de residu.

Butlletí