Castellar del Vallès inicia la recollida selectiva d’oli domèstic amb contenidors al carrer

Font: Ajuntament de Castellar del Vallès
17/01/2012

Castellar del Vallès s'ha afegit als municipis del Vallès Occidental que fan recollida d'oli domèstic amb contenidors als carrers. El municipi compta ja amb dos nous contenidors específics de color taronja que permeten a la ciutadania fer la recollida de l'oli de la cuina amb més facilitat i comoditat. Coincidint amb l'inici del servei, durant el mes de gener es portarà a terme una campanya de sensibilització ciutadana a través d'un punt d'informació on s'explicaran els avantatges de la separació dels residus. També es faran dos tallers per aprendre a fabricar sabó a partir de l'oli usat a la cuina.

El servei de recollida de l'oli domèstic amb contenidors al carrer es va iniciar al 2009 com a un projecte innovador. Actualment el servei ja es presta a 15 municipis de la comarca i els resultats obtinguts han estat sorprenents: en els dos anys de servei s'ha doblat la ràtio de recollida de l'oli domèstic. Altres municipis com Palau-solità i Plegamans, Sabadell i Sant Cugat del Vallès compten amb serveis propis de recollida.

L'alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez i el president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Joan Carles Sánchez varen presentar el nou servei acompanyats del regidor de l'Àrea de Territori de l'Ajuntament de Castellar del Vallès, Aleix Canalís i la vicepresidenta del Consorci, Eva Herrero.

Durant la presentació, l'alcalde Ignasi Giménez, ha destacat que "s'han buscat dos espais centrals per ubicar els contenidors per donar sortida a bona part de la població, però també cal recordar que l'oli també es pot portar a la deixalleria del polígon industrial del Pla de la Bruguera i d'aquesta manera obtenir bonificacions per la taxa de recollida d'escombraries". Per la seva banda el regidor Aleix Canalís ha assegurat que amb els contenidors "es podrà ampliar i fomentar el reciclatge d'aquest tipus de residus i incidir en aquesta fracció".

Per la seva banda, el president del Consorci del per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Joan Carles Sánchez, ha afirmat que "amb Castellar ja arribem als quinze municipis que utilitzen el servei de recollida d'oli domèstic. Cada ajuntament té el seu sistema per recollir l'oli però amb aquest sistema mancomunem un servei i podem fer un tractament adequat a la fracció de l'oli".

L'oli, al taronja
La implantació del servei de recollida d'oli domèstic a Castellar del Vallès es farà amb dos contenidors situats al carrer de Tarragona cantonada amb el carrer de Jaume I i al carrer de Prat de la Riba, davant de la plaça de Catalunya. 

Amb la instal·lació dels contenidors de color taronja el Consorci aposta per un servei accessible i sense horaris. Els ciutadans i ciutadanes només cal que acumulin l'oli  a casa en un recipient de plàstic i el llencin al contenidor.

Beneficis ambientals i socials 
D'aquesta manera, si es separa l'oli a casa, s'aconsegueix contribuir a la conservació del medi ambient, sense vessaments de cap tipus a la natura. També s'aconsegueix un estalvi en el tractament de les aigües residuals a les depuradores i en el manteniment de les canonades i la xarxa de clavegueram. A més, l'oli recollit es recicla i es transforma en forma de biodièsel, així  es redueixen els gasos d'efecte hivernacle en la fabricació i la seva posterior utilització.

Al Vallès Occidental, la recollida dels contenidors, el manteniment i la logística del servei la porta a terme l'empresa d'inserció socio-laboral CIPO. Amb aquesta tasca s'ofereixen sortides professionals a persones amb risc d'exclusió social i laboral. 

Sensibilització ciutadana a Castellar del Vallès
Durant el mes de gener i coincidint amb la posada en marxa del servei, Castellar del Vallès comptarà amb un Punt d'informació des d'on s'explicaran els avantatges de la recollida separada de l'oli. Aquest Punt s'instal·larà al Mercat Municipal el divendres 20 de gener, des les 10 a les 13 hores.

A més a més, es faran dos tallers d'elaboració de sabó a partir d'oli domèstic els dimarts 17 i 24 de gener a les 18 hores a l'edifici dels "Antics Safarejos" (carrer Baixada de Palau, nº1).

Els tallers de sabó són gratuïts i estan oberts a tota la ciutadania però cal fer inscripció prèvia trucant a l'Àrea de Territori de l'Ajuntament (Telèfon 93 714 40 40, de 9 a 14 hores) o a través del correu electrònicterritori@castellarvalles.cat. Les places estan limitades a 30 persones per taller.

Cada assistent pot portar el seu oli usat de la cuina, i durant la sessió aprendrà com fer sabó d'una manera molt fàcil, ràpida i econòmica. Cal que els participants portin un envàs de plàstic on endur-se el sabó emmotllat.  

Informacions relacionades: 

El repte de reciclar l'or líquid

 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa, en col·laboració amb el Centre Excursionista de Castellar (CEC), set itineraris per fer a peu o en bicicleta per l’entorn natural  de la vila. La iniciativa forma part de la campanya “Fem Castellar Verd” amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni natural del terme municipal en un moment en què molts castellarencs i castellarenques han descobert o redescobert diversos espais d’interès per anar d’excursió. 

Notícia

Els dies 14 i 15 d'octubre del 2020 s'emetrà en streaming i des de Sant Cugat del Vallès la 3a edició d’acusti.cat, el Congrés d’Acústica de Catalunya. L'esdeveniment comptarà amb diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn els reptes i dilemes al voltant de la problemàtica del soroll. 

Article

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha reduït a la meitat el consum energètic per climatitzar la piscina municipal coberta gràcies a la instal·lació de 160 panells solars híbrids​

Butlletí