Barcelona, seu de la trobada prèvia a la cimera mundial sobre canvi climàtic de Copenhaguen

La capital catalana acollirà el novembre una reunió on es fixarà el text a negociar a Dinamarca
Redacció
03/06/2009 - 00:00

El secretari executiu de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, Ivo de Boer, ha confirmat que Barcelona serà la seu de la reunió de negociació prèvia a la cimera mundial sobre el canvi climàtic de Copenhaguen (COP15). La cita serà entre el 2 i 6 de novembre, tot just unes setmanes abans de què uns 190 països mirin d'arribar a un acord a Dinamarca sobre la reducció dels gasos amb efecte d'hivernacle més enllà del 2012, any en què expira el Protocol de Kioto. 

Justament dilluns va començar a la ciutat alemanya de Bonn la setena de les trobades de negociació per al desenvolupament del full de ruta establert a Bali (COP13), a Indonèsia, el desembre de 2007. Representants de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, viatjaran a Bonn per assistir a la trobada.

La propera es farà a finals de setembre a Bangkok (Tailàndia), mentre que la de Barcelona serà la darrera, on quedarà definit el text a negociar a la cimera de Copenhaguen. 

Els governs locals reclamen més protagonisme
D'altra banda, aquesta setmana se celebra, precisament també a Copenhaguen, una cimera de Ciutats i Regions sobre el Canvi Climàtic, organitzada per l'organització Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). Allà, més de 700 representants de municipis de setanta països han reclamat més protagonisme en els processos relacionats amb el protocol successor de l'acord de Kyoto, que es negociarà el desembre pròxim a la capital danesa.

En aquest sentit, la regidora de l'ajuntament de Barcelona i directiva del Consell Internacional per a Iniciatives Ambientals Locals (ICLEI), Imma Mayol, ha qualificat de "despropòsit" que els municipis no tinguin un paper reconegut pels organismes internacionals en reunions sobre clima i que el seu rol sigui similar al de les ONG, i ha exigit "veu pròpia" per a ells perquè es tracta de governs (veure notícia publicada a Sostenible.cat).

Els governs locals i regionals són els qui tenen competències en àmbits normatius relacionats amb l'energia, el transport, el desenvolupament econòmic, l'ús del sòl i la gestió dels recursos naturals, activitats que tenen un gran impacte sobre les emissions i la capacitat d'adaptació al canvi climàtic. A més, els governs locals i regionals estan ben posicionats per fomentar la cooperació entre les parts implicades, com el sector privat i la societat civil.

Els membres de CGLU representen a més de la meitat de la població del planeta, i està present en 127 dels 191 Estats membres de les Nacions Unides.

--
Notícies relacionades:
Els governs locals volen ser tinguts en compte en el nou Protocol de Kioto
Baltasar reivindica el paper dels governs regionals en els futurs acords sobre canvi climàtic

També a Sostenible.cat...
Poznan 2008: Allà on érem: Conclusions un cop finalitzada la cimera de Nacions Unides sobre canvi climàtic (per Sergi Rovira)