Barcelona, capital mundial de la sostenibilitat

Acaba el Fòrum de la Conservació després de 800 actes i més de 7.800 participants
Sostenible.cat
11/10/2008 - 00:00

"Mare de déu, quanta participació!" exclamava en català la presentadora de la clausura del Fòrum i presidenta de la comissió de Dret Ambiental de la UICN, Sheila Abed. I és que si una qüestió ha destacat de la primera part del Congrés Mundial de la Natura ha estat la magnitud de l'esdeveniment: més de 800 actes en el programa oficial, 7.800 participants i la utilització al 100% de la capacitat de l'immens Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Un Congrés que ha "competit" mediàticament amb els successius enfonsaments de les borses internacionals. En aquest sentit Bill Jackson, director general adjunt de la UICN, considera que "precisament el context de crisi econòmica, ens indica la urgència del canvi de la relació amb el medi". Un discurs que caldrà veure com assumeixen les diverses institucions i que des de l'organització s'intenta reforçar amb una "enèsima" crida a l'acció. "Senzillament no podem seguir com fins ara" ha declarat la directora general, Julia Marton-Lefèvre.

Proposta de triple repte pel 2015
L'actualització de la Llista Vermella d'espècies amenaçades i la revisió dels objectius de conservació de la biodiversitat pel 2010 no han aportat notícies massa positives. Per superar el possible desànim que genera l'incompliment dels reptes, Josep Puxeu, secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua n'ha proposat un de nou, i en format triple. Un repte adreçat tant a entitats com a institucions als diversos nivells pel 2015. Per l'any 15, tres objectius amb el número 15: conservar 15 espècies amenaçades, aturar 15 bioinvasions i protegir 15 espais naturals.

La proposta de Puxeu sembla adaptar-se en el pla de les reivindicacions de les institucions catalanes que s'han fet sentir de nou a la clausura del Fòrum: la importància de la biodiversitat en les àrees antròpiques i del paper del món local en la seva gestió i conservació.

"La proximitat garanteix l'efectivitat de les polítiques de transformació social i ambiental" ha afirmat el diputat d'Espais Naturals, Josep Mayoral. El representant de la Diputació de Barcelona va afegir: "és molt interessant protegir espais remots però ho és encara més fer-ho a les zones habitades, tenint en compte el procés de concentració urbana a nivell mundial".

Cati Carreras, representant de l'Ajuntament de Barcelona, ha aprofitat la tribuna per fer una "crida als governs locals que s'impliquin en les polítiques de desenvolupament sostenible". Així mateix va recordar que Barcelona, com a capital mediterrània, havia "escoltat amb atenció" els debats del Fòrum i es comprometia "a difondre'ls". Finalment, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha destacat la tasca "de preservar la biodiversitat sota la pressió demogràfica, industrial i de les infraestructures" que es desenvolupa al nostre país.

--
Consulta totes les notícies publicades a l'especial de Sostenible.cat sobre el congrés

Etiquetes: 

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí