Anells per als flamencs del Delta de l'Ebre

200 voluntaris han identificat més de 400 cries d'aquestes vistoses aus al Parc Natural del Delta
06/08/2010

Uns 200 voluntaris han anellat durant aquest cap de setmana uns 400 cries de flamenc al Parc Natural del Delta de l'Ebre, segons el govern català. Des de 2004 i fins a l'actualitat, s'han anellat un total de 2.349 flamencs nascuts al Delta. L'anellament permetrà als científics llegir-ne la inscripció a distància i saber-ne des de l'edat fins als moviments pels diferents aiguamolls repartits per la conca mediterrània.

Amb aquesta sisena campanya d'anellament, el Parc Natural del Delta de l'Ebre amplia el seu suport a diferents projectes científics, de divulgació i sensibilització sobre la població dels flamencs del Mediterrani occidental. L'anellament de flamencs, a més de ser una eina científica per conèixer la biologia d'aquesta espècie, representa un potent instrument de sensibilització.

Una operació complicada
Diumenge a la matinada, el grup de voluntaris i responsables va enfilar cap a la punta de la Banya per situar-se als seus llocs corresponents i poder iniciar l'encerclament dels joves flamencs. En apropar-se la cadena humana, el conjunt de polls va anar avançant en bloc en una mateixa direcció, cap al corral que se'ls havia construït, tal i com estava previst. L'arribada al corral va ser un dels moments de més tensió, i alhora un dels més espectaculars, en el qual calia una gran coordinació. Un cop allí, una persona amagada en un aguait esperava l'entrada dels polls a la guarderia, aproximadament uns 630, per tancar la porta del corral.

Posada en llibertat
Un cop tancats els polls, primer es van anellar amb una anella metàl·lica i una de PVC, de color blanc amb la lletra X, barra i tres codis alfanumèrics. Després se'n mesurava l'ala, el bec, el tars i el contingut d'aliment al pap. I el darrer pas consistia a pesar-los. Finalment, els flamencs es van alliberar seguint ordres concises. Així, els voluntaris alliberadors van haver de caminar uns 50 metres i tenir en compte que l'au havia d'estar de cara a la riba, perquè el flamenc, quan s'aixeca, gira i després emprèn la marxa.

 

Relacionats

Entrevista

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies. Aquesta és la conclusió principal d’ un estudi científic realitzat a la ciutat de Valls per investigadors del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) encapçalats per Jaume Marlès. Aquest estudi pioner aporta algunes claus als gestors i tècnics per afavorir la naturalització de les ciutats.

Butlletí