Foodback, el centre d’aprofitament alimentari de Mercabarna

04/04/2022 - 10:51

Foodback, amb 900 metres quadrats de superfície, pretén multiplicar per 2,5 l’aprofitament alimentari a Mercabarna en 5 anys. Al centre s’hi trien fruites i hortalisses excedentàries aportades per les empreses majoristes del gran mercat per donar-los una segona vida. Després d’aquest triatge, els productes aprofitables per al consum humà es distribueixen a entitats socials de tot Catalunya.

El nou equipament, que va entrar en funcionament l’1 de febrer, és un projecte pioner, innovador i ambiciós de bioeconomia circular, de gran impacte ambiental i social, i té els objectius següents:

  • Reduir els residus orgànics vegetals.
  • Implicar les empreses de Mercabarna en la lluita conjunta contra el malbaratament alimentari.
  • Garantir la traçabilitat de la gestió dels productes excedentaris i la seguretat alimentària.
  • Professionalitzar el triatge, a partir dels criteris fixats per la Càtedra UPC-Mercabarna, i afavorir la inserció laboral.
  • Garantir la distribució d’aliments recuperats per a persones en situació de vulnerabilitat a través d’entitats socials.
  • Contribuir als objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.

Aliances i suports de múltiples entitats i institucions 

Foodback és el resultat de la suma d’esforços publicoprivats a partir de l’aliança amb Formació i Treball, que durà a terme la tasca de facilitar la inserció de persones en situació de vulnerabilitat per fer el triatge, i el Banc dels Aliments, que coordinarà la distribució alimentària, a més de Càritas, la Creu Roja i el programa municipal Alimenta.

També té el suport de la Fundació “la Caixa”, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i Assocome, l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna.

 

Una estratègia per garantir l’alimentació sostenible

Aquesta iniciativa és només una de les accions que es deriven d’un estudi que Mercabarna va encarregar el 2015 a la Universitat Autònoma de Barcelona, l’empresa Spora Synergies i la Plataforma Aprofitem els Aliments. Una de les iniciatives que s’han dut a terme ha estat la ubicació del Banc dels Aliments en un nou espai, que ha permès duplicar-ne la superfície. Si voleu descobrir altres accions, consulteu aquest informe.

La lluita contra el malbaratament també forma part de l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, un document aprovat aquest gener i que serà el full de ruta municipal durant els vuit anys vinents en matèria de polítiques alimentàries. És una eina per fer front a l’emergència climàtica i per donar continuïtat a les activitats i projectes que es van desenvolupar l’any passat amb motiu de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible. Podeu consultar altres iniciatives municipals sobre aquest àmbit aquí.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Acte
Notícia

Aquest 2023 s’hi han implicat un total de 24 entitats i part del veïnat, amb més de 333 persones als 5 districtes, el doble de participants que l’any anterior. Un total de 2.671 kg de taronges s’han transformat en melmelada de taronja amarga i s'han convertit en 11.000 pots de 160g. També s’han organitzat 18 tallers sobre sostenibilitat, emergència climàtica i aprofitament alimentari amb la participació de 300 persones d’11 associacions i entitats.

Butlletí