Sequeres sense precedents en 2000 anys a Europa pel canvi climàtic

17/03/2021 - 12:31
Efectes de la sequera | Marufish

Efectes de la sequera | Marufish

Des de l'any 2015 les sequeres estiuenques al continent europeu són molt més greus que els darrers 2.110 anys

Un equip internacional, dirigit per la Universitat de Cambridge, ha estudiat les empremtes químiques dels roures europeus per reconstruir el clima estival durant 2.110 anys. Han trobat que, després d'una tendència d'assecament a llarg termini, les condicions de sequera des del 2015 es van intensificar sobtadament, més enllà de qualsevol cosa en els darrers dos mil anys. Els investigadors apunten al canvi climàtic com a possible responsable d'aquests fenòmens extrems, segons ha exposat la universitat en un comunicat.

Les sequeres i les onades de calor recents a l'estiu a Europa han tingut conseqüències ecològiques i econòmiques devastadores, que empitjoraran a mesura que el clima global continua escalfant-se. Per tenir una informació precisa del clima de fa milers d'anys l'equip ha estudiat els elements químics que componen els arbres de l'estudi per construir una imatge més detallada del passat.

La majoria d'estudis que intenten reconstruir climes passats es limiten a la temperatura, però els isòtops estables dels anells dels arbres poden proporcionar informació anual precisa sobre els canvis microclimàtics durant llargs períodes de temps.

El grup d'investigadors internacional han estudiat més de 27.000 mesures de les relacions isotòpiques de carboni i oxigen de 147 roures europeus vius i morts, que van cobrir un període de 2.110 anys. Les mostres provenien de restes arqueològiques, materials subfòssils, construccions històriques i arbres vius de l'actual República Txeca i parts del sud-est de Baviera.

Per a cada anell de cada arbre, els investigadors han extret i analitzat els isòtops de carboni i oxigen de manera independent, cosa que els ha permès construir el conjunt de dades més gran i detallat de les condicions d'hidroclimàtiques dels estius a l'Europa central des de l'època romana fins a l'actualitat. Aquesta anàlisi ha dut a la conclusió que el continent europeu porta assecant-se lentament dos mil·lennis, però que la sequedat viscuda entre el 2015 i el 2018 no encaixa amb la progressió analitzada en els 2.110 anys anteriors.

L'abrupte accelerament de la sequera al continent europeu té el seu origen en l'esclafament global antròpic, segons han apuntat els experts. L'estudi recorda que l'extremització del clima, com en aquest cas les sequeres més freqüents i dures, té conseqüències devastadores per la societat i els ecosistemes.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Uns serveis que s'afegirien als de les bicicletes metropolitanes, que ja han rebut l'aval de l'ATM, o dels patinets elèctrics, que també ambicionen gestionar.

Notícia

L’entrada de nous vehicles el 2022, la més alta dels últims 15 anys, suposarà un pas endavant per millorar la mobilitat i el medi ambient a Barcelona

Opinió

El canvi climàtic és la major amenaça a què ens enfrontem com a espècie i a la regió mediterrània les temperatures augmenten un 20% més ràpid que la mitjana mundial. Això ja té unes conseqüències reals i greus a tota la conca que aniran en augment en les properes dècades, i s’espera que les pujades del nivell del mar superin el metre l’any 2100, afectant un terç de la població de la regió.

Butlletí