Aprovada la Llei contra el malbaratament alimentari

Es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.

Font: Generalitat de Catalunya

05/03/2020 - 15:23

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya. La llei ens ha d’ajudar a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de fam zero i es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.

Es tracta d’una normativa pionera a Europa perquè a diferència de la llei francesa o italiana, prioritza la prevenció en origen davant la redistribució dels excedents, i ho fa al llarg de tota la cadena alimentària.

 

Què exigeix la Llei?

La llei imposa una sèrie d’obligacions a tots els agents de la cadena alimentària, amb el corresponent règim sancionador. Entre d’altres, les empreses de la cadena alimentària, les entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que es dediquin a la distribució d’aliments estaran obligades a:

  • Disposar d’un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari
  • Mesurar i informar anualment sobre els nivells de generació de pèrdues i malbaratament d’aliments
  • Aplicar la jerarquia de prioritats pel que fa al destí dels excedents:
    • primera destinació l’alimentació humana,
    • si això no és possible, l’alimentació animal,
    • si tampoc és possible, a compostatge o altres usos tècnics.

 

El client s’endurà el menjar que no s’acabi

El text també estableix deures específics a les empreses del sector de la restauració i l’hostaleria, entre els quals destaquen facilitar al consumidor que es pugui endur, sense cap cost addicional, els aliments que no hagi consumit, i informar d’aquesta possibilitat de manera clara i visible al mateix establiment, preferentment a la carta o al menú; i utilitzar envasos que siguin aptes per a l’ús alimentari, reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables, i admetre que el consumidor dugui el seu propi envàs.

 

Malbaratament a les administracions públiques

La nova normativa imposa a l’Administració pública i a la resta d’entitats del sector públic l’obligació d'incorporar en els contractes públics i els convenis de gestió de serveis relacionats amb la gestió d’aliments, clàusules per a prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris; i recollir i analitzar les dades de les pèrdues i el malbaratament alimentaris i elaborar un Pla estratègic de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris.

El Govern, amb la col·laboració del Consell Català de l’Alimentació, haurà d’elaborar també un Pla estratègic.

 

Espigolament

Un altre aspecte important a destacar és la Regulació de l’espigolament, com una activitat complementària i sense ànim de lucre que té com a objectiu prevenir les pèrdues alimentàries a la producció primària. Ben aviat es publicarà una Guia per a l’espigolament segur.

 

El malbaratament a Catalunya

A Catalunya, segons dades del 2010, el malbaratament alimentari a les llars, comerços al detall i la restauració va ser 262.471 tones anuals. Això vol dir que cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits.

Es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.


 

 

Relacionats

Acte
09/10/2024 - 18:00
Can Felipa. Plaça Josep Maria Huertas Claveria, 1. Barcelona
Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Article


El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha elaborat un vídeo divulgatiu sobre refugis climàtics des del vessant educatiu, mostrant l’activitat de la Dra. Shiva al parc del Pi Gros (activitat AMB). 

Butlletí