Catalunya, una de les 14 regions del món que s'han compromès a assolir l'objectiu de zero emissions de CO2 per al 2050

Font: Generalitat de Catalunya

19/12/2019 - 10:27

Entra a formar part d’una aliança de països i agents no estatals que s’han compromès a seguir les recomanacions científiques per fer front al canvi climàtic, juntament amb altres regions pioneres en aquest àmbit com California, Escòcia, el País Basc o la regió de Brussel.les.

La presidenta de la COP25, la ministra de Medi Ambient xilena, Carolina Schmidt, ha presentat aquest 11 de desembre a Madrid una nova aliança de països i agents no estatals que s’han compromès a seguir les recomanacions científiques per fer front al canvi climàtic. Una aliança que ha liderat el país andí, després de la crida que va fer el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, en el context de la Cimera d’Acció Climàtica de Nova York del setembre passat, i de la que Catalunya forma part, juntament amb unes altres 13 regions, 398 ciutats, 786 empreses i 16 agents inversors.

En matèria de mitigació del canvi climàtic, tots aquests actors s’han compromès a treballar per assolir l’objectiu de zero emissions netes de CO2 per al 2050, ja que reconeixen la necessitat urgent de prendre accions ambicioses per fer front a l’emergència climàtica. Alhora, presentaran contribucions que ajudin al compliment dels compromisos i implementaran mesures per reforçar la protecció de boscos i oceans. Entre les regions de l’aliança destaquen algunes que també han estat pioneres en aquest àmbit, com Califòrnia, Escòcia, el  País Basc o la regió de Brussel·les, que enguany ha celebrat la trobada (Hotspot) d’Economia Circular que la tardor vinent acollirà Catalunya.

La idea és fer un esforç comú per accelerar la transformació necessària per assolir els objectius de l'Acord de París i, finalment, estabilitzar l’augment de la temperatura global a 1,5 ºC.

A més dels compromisos adquirits en mitigació, el grup reforçarà la seva tasca en adaptació, bàsicament afavorint la implicació del sector privat. Serà en accions potents per millorar la gestió de l’aigua, la resiliència en infraestructures i la sostenibilitat de les ciutats.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista

Philips Gareth Brydon és Director del Departament de Canvi Climàtic de l’African Development Bank, la primera institució de finançament per al desenvolupament del continent africà. Ens va explicar durant la COP-25 el fort lligam entre la pobresa i el canvi climàtic, i com l'adaptació és cada cop més l'objectiu de les seves activitats. El seu discurs ens confronta amb la justícia climàtica, ja que Àfrica és un dels països mes vulnerables al canvi global i en canvi només contribueix amb un 3% al total d'emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Entrevista

Bobadoye Ayodotun és Director General de Global Emerging Pathogens Treatment Consortium (Ghana). Aquesta entitat té com a objectiu millorar la preparació de sectors, de països, i de sistemes a l’Àfrica per afrontar els seus reptes en relació als temes de salut vinculats al canvi climàtic. Bobadoye ens va explicar durant la COP-25 com de fràgil és aquest continent, i de fet tot el món, als impactes sobre la salut dels canvis globals. Tenim la prova amb l'actual crisi de la COVID-19.

Entrevista

Alden Meyer  és director d’estratègia i polítiques de la Union of Concerned Scientists, una organització sense ànim de lucre de promoció científica amb seu als Estats Units. En el marc de la COP25 vàrem reflexionar amb ell sobre les conseqüències que té per al món la retirada dels EUA de l’Acord de París, el paper dels governs locals i el lideratge necessari d'Europa.

Butlletí