La ciutat de Riad tindrà un sistema pioner de gestió de la qualitat de l'aire, dissenyat a Barcelona

14/06/2019 - 12:40

Es tracta del projecte operatiu més ambiciós del món en qualitat de l'aire i gestió d'emergències químiques atmosfèriques, i combina la modelització numèrica del temps amb big data per predir la qualitat de l’aire a cada carrer de la capital de l'Aràbia Saudita, amb més de 8 milions d'habitants.

Meteosim, amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB), ha implantat a Riad un sistema pioner al món que permet a la capital de l'Aràbia Saudita, i a la seva àrea metropolitana, integrar en una mateixa plataforma el pronòstic de qualitat de l'aire de la ciutat, la gestió d'emergències químiques atmosfèriques i la presa de decisions preventives i correctores relacionades.

“Actualment és el projecte operatiu més ambiciós del món en qualitat de l'aire. S'han integrat totes les fonts d'emissió que corresponen a una ciutat de 8 milions d'habitants, en mig del desert, amb dens trànsit i la contribució de la potent indústria Oil&Gas de la zona”, afirma Oriol de Tera, CEO de Meteosim.

El projecte –que la companyia ha desenvolupat amb Advisian- combina la modelització numèrica del temps amb big data (cada dia es generen i analitzen mil milions de dades) per pronosticar el nivell de la qualitat de l'aire a cada carrer. Les avançades tècniques de modelització numèrica pemeten treballar amb informació atmosfèrica en diferents horitzons temporals (passat, present i futur), obrint un interessant camp de possibilitats per a l'adopció de mesures d’actuació preventives –a més de correctores o mitigadores– que millorin la qualitat de l'aire que respiren els ciutadans.

Oriol de Tera, a la seu de Meteosim

“El nostre projecte de Riad s’emmarca en la gestió ambiental de les grans metròpolis. La qualitat de l'aire és un problema que està a l'agenda de totes les ciutats del planeta perquè causa elevats costos sanitaris i, fins i tot, la mort prematura de milions d'habitants. Governs d’arreu del món concentren els seus esforços en potenciar les ciutats intel·ligents. Però... Quin concepte més ‘smart city’ pot existir que un sistema per a gestionar la qualitat de l'aire, que enllaça la meteorologia, el trànsit, el transport públic i la sanitat?", apunta Oriol de Tera.

Cal destacar que un recent estudi publicat a l'European Heart Journal eleva a 8,8 milions les morts prematures a totel món associades, directa o indirectament, a la contaminació atmosfèrica. Per altra banda, informes com el del Banc Mundial revelen que la contaminació de l'aire costa a l'economia mundial més de 5 bilions de dòlars, en concepte d’assistència sanitària i social, i 225.000 milions de dòlars per pèrdues d'ingressos laborals. Un altre estudi realitzat el 2016 per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) estima que si la situació no canvia, l'any 2060 els costos s’elevaran fins als 18-25 bilions de dòlars.

Amb el desenvolupament del projecte de Riad Meteosim culmina 15 anys de reeixida trajectòria des de la seva creació l’any 2003 com a spin-off de la Universitat de Barcelona, a partir de l'aliança entre investigadors del Departament d'Astronomia i Meteorologia i l'empresa nord-americana Meso Inc.


 

Relacionats

Notícia

Des d'ara, en els dies laborables, de dilluns a divendres de 7 a 20 hores, només s'hi pot circular amb un vehicle no contaminant o tramitant una autorització o excepció al registre metropolità.

Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Butlletí