Gestió forestal

Article

Saps que tens totes les dades sobre els boscos de Catalunya a la teva disposició en un únic portal? Aquest portal és una iniciativa del CREAF i del CTFC i reuneix tota la informació disponible sobre els boscos de Catalunya en un sol web, s’ha batejat amb el nom de Laboratori Forestal Català i és una peça vertebral del nou Portal de Boscos de Catalunya juntament amb l’Observatori Forestal Català.

Article

Can Canyemeres després dels treballs de gestió forestal

Des de 2016 es duu a terme la gestió de les finques de la zona de Valldeix.

Notícia

En el marc del projecte europeu SIMWOOD, el CREAF ha posat en marxa dos projectes pilot als boscos catalans per promoure una gestió forestal que tingui en compte els diferents criteris (productius, de prevenció d’incendis, o de conservació dels seus valors naturals i serveis ecosistèmics) dels diferents actors de la cadena forestal.

Notícia
Els mapes estan sent utilitzats pels agents forestals de Barcelona, de forma experimental, en la campanya d'incendis d'aquest any
La seva immediatesa, amb dades del dia anterior, els converteix en una eina extremadament útil per a la prevenció d'incendis
Opinió
Tenir boscos deixats i improductius en un trepidant país postindustrial és una incoherència
Notícia
L'ús de la biomassa implica la millora de la gestió dels boscos i, per tant, la disminució dels incendis forestals
Notícia
El nou Centre de Desenvolupament Forestal ha estat inaugurat aquest 22 de novembre, seu del Centre de Formació Forestal especialitzada a La Solana, del Parc del Castell de Montesquiu.
Reportatge
La preocupació per les qüestions ambientals ha fet que en els últims anys sorgeixi tot un enfocament dins de la química, en general, i de la química orgànica, en particular que té entre els seus principis el disseny de productes i processos químics que redueixen o eliminen l'ús i producció de substàncies perilloses, minimitzen la contaminació i generen productes a partir de matèries primeres renovables. En aquesta línia trobem les biorefineries, estructures que integren processos de conversió de biomassa per produir combustibles, energia i productes químics, com plàstics compostables o excipients. Les biorefineries industrials han estat identificades com un camí prometedor per a la creació d'una nova indústria basada en la biomassa. Quin paper poden tenir a Catalunya, un territori eminentment forestal, que explora noves possibilitats en la gestió dels seus boscos?
Entrevista

Martí Boada és el comissari a Catalunya de l'Any Internacional dels Boscos, nomenat per la Generalitat. És professor de Geografia i investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA), i membre del Comitè Espanyol del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient.

Però Boada és també fill i nét de gent de bosc -el seu pare feia desembosc i el seu avi era carboner, i això li aporta un coneixement directe, més enllà de l'academicista, dels sectors socials vinculats a la gestió forestal i la situació que hi viuen ara mateix.

En aquesta entrevista deixa clar que cal superar els plantejaments conservacionistes i treballar per un pla estratègic forestal que garanteixi la sostenibilitat dels boscos catalans.