La Mancomunitat elimina la canya americana del riu Anoia, una espècie invasora

18/05/2023 - 09:06

L’actuació ha tingut un cost de 65.000 mil euros, i inclou la recuperació vegetal del riu al seu pas per Igualada i Montbui

Durant els darreres setmanes, la Mancomunitat de la Conca d’Òdena ha retirat diverses espècies vegetals invasives de la llera del riu Anoia, com la canya Arundo Donax o canya americana, alguns peus arboris i també alguns horts il·legals, amb l’objectiu de netejar la llera i ajudar a naturalitzar l’espai fluvial.

S’ha retirat tota la canya americana del tram del riu Anoia al seu pas per Santa Margarida de Montbui i Igualada, entre el carrer Almeria i el carrer de la Creueta, un tram de 550 metres de longitud i una superfície total de més de 30 mil metres quadrats. La feina de desbrossament s’ha fet en bona part de manera manual per tal de conservar la vegetació de ribera i les espècies autòctones com els esbarzers, el papir (Cyperus Papyrus) i el canyís autòcton (Phragmites Australis).

Durant la propera tardor un cop baixin les temperatures es faran tasques de recuperació vegetal, amb una sembra i plantació manual amb vegetació autòctona en totes les zones on s’ha extret la canya. Fins a finals d’any es mantindran els treballs de retirada dels rebrots canya americana per impedir que torni a arrelar.

El cost total de l’actuació ha estat de 65.000 euros, finançats principalment per la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Igualada i Santa Margarida de Montbui. Els recursos s’han obtingut de la línia de subvencions adreçades als ens locals per al finançament de les inversions o despeses realitzades per a l'execució d'actuacions de manteniment i conservació de lleres públiques en trams urbans.

 

La canya americana, una espècie invasora

La canya americana (Arundo donax) és una espècie al·lòctona invasora amb una altíssima capacitat d’ocupar grans extensions amb molta facilitat i rapidesa, impedint que les espècies autòctones puguin reaccionar. A més, l’elevada densitat que té la planta dificulta qualsevol tipus de coexistència amb altres espècies, ja que impedeix la penetració de la llum. Aquest canvi en la vegetació pròpia d’una zona té un efecte directe en la fauna.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Enguany l’abundància de papallones a les ciutats és molt menor, les plantes s'assequen per la manca d'aigua i aquests animals es queden sense aliment.

Article

Es tracta d’una prova pilot impulsada per l'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona a través del projecte GiroNat.

Notícia

L’acord permetrà la gestió, restauració i conservació d’aquest espai natural a tocar de la desembocadura del riu Gaià.

Butlletí