Els amics del bosc

Periodista i comunicador | www.ecogallego.com
25/07/2011 - 00:00

A Catalunya gaudim d'una de les superfícies boscoses més gran de tot l'Estat. Amb més de dos milions d'hectàrees forestals (prop el 70 % del territori) els catalans toquem a gairebé 200 arbres per habitant: aquesta és la nostra més preuada hisenda, el gran patrimoni a preservar !

Però el bosc ha canviat molt en els darrers anys. Els productes forestals i agrícoles estan poc valorats i com a conseqüència s'ha accentuat l'abandó de les activitats silvícoles.

(F)

Actualment les tècniques d'aprofitament del bosc, bona part d'elles mil·lenàries, s'estan abandonant per falta de rendibilitat econòmica. Per exemple: a les nostres arbredes s'acumula una enorme quantitat de combustible, molta llenya en forma d'arbres morts o caiguts i de branques tallades en les tales periòdiques de pins que, incomprensiblement, resten abandonades al mateix bosc en un clar exemple de males pràctiques forestals. Tot aquest combustible podria ser recuperat amb la implantació al territori d'explotacions de biomassa forestal: Per què no es dona impuls a aquesta font renovable i autòctona d'energia que a més esdevindria una possibilitat de desenvolupament per a l'economia rural?

Però, qui ha de tenir cura del bosc si no fan els seus propietaris? Cal que les administracions intervinguin creant llocs de treball especialitzats en la gestió i manteniment del boscos? Podem tenir aquí una oportunitat de creació de llocs de treball per plantar cara a la crisi? Aquestes i moltes altres qüestions relacionades amb la conservació dels boscos tenen enguany una excel·lent oportunitat de cercar resposta amb la celebració de l'Any Internacional dels Boscos

Com ens recorden els experts, un dels principals problemes que té la gestió dels boscos al nostre país és que més del 80% de la superfície forestal de Catalunya està en mans privades. Per això cal ser-ne conscients que, a casa nostra, quan som al bosc som gairebé segur a casa d'algú.

Però, per sort, a Catalunya i més enllà dels seus legítims propietaris, el bosc també en té molts de bons amics, entre els quals cal destacar els diferents col·lectius que hi treballen en les tasques de prevenció d'incendis i custòdia del patrimoni natural.

(F)

A nivell legal l'origen d'aquests col·lectius es troba en les diferents disposicions dictades a partir del segle XVII, en les quals es posà de manifest la necessitat de crear col·lectius encarregats de vigilar i protegir el medi natural.

Amb el pas dels anys, els encarregats de la vigilància del bosc i la conservació de la natura es van anar professionalitzant a Catalunya tot integrant-se en el Servei Forestal Català de la Generalitat Republicana ("La destrucció del bosc és la destrucció de l'economia" cridava un dels cartells de l'època) o dins la Guarderia Forestal de l'Estat o el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil, el prestigiós SEPRONA que tan bona tasca realitza en defensa del medi ambient arreu de l'Estat.

L'actual Cos d'Agents Rurals es creà, finalment el 1986 dins els cossos de funcionaris de la Generalitat de Catalunya i adoptà les funcions de gestió forestal, cinegètica i piscícola, així com les competències en matèria de vigilància, prevenció i control en matèria de incendis forestals.

Però a més de l'excel·lent tasca que desenvolupen els Agents Rurals, una altra de les eines que s'han posat en marxa per plantar cara als incendis forestals en els darrers anys ha estat el desplegament de les Agrupacions de Defensa Forestal, les ADF, unes associacions impulsades per propietaris forestals i ajuntaments que, amb més de 8.000 inscrits, representen els millors aliats del bosc a Catalunya.

Formades per grups de voluntaris, les ADF van entrar en funcionament a Catalunya l'any 1986, tot i que el seu origen cal cercar-lo en els antics grups d'extinció d'incendis i auxili immediat que es varen començar a formar a principis dels anys 60 a Catalunya.

(F)

I per tal d'integrar en les tasques de vigilància a tots els voluntaris disposats a col·laborar en la protecció i conservació dels boscos i del patrimoni natural de Catalunya, la Generalitat va crear l'any 1988 les unitats de Voluntaris Forestals, un col·lectiu de ciutadans que dedica el seu temps lliure a la prevenció d'incendis forestals i a la vigilància, reconstrucció i protecció de la riquesa forestal i natural de Catalunya.

Com hem vist doncs, tot i els reptes de conservació que planteja, a casa nostra el bosc està en bones mans. Ara només cal que tots nosaltres, cadascú dels ciutadans que en gaudim dels seus serveis (és a dir la totalitat de la població) actuem com ADF's quan anem a visitar Ses Majestats els Arbres. Bon estiu i ja ho sabeu: al bosc res de foc !!!

 

Periodista i comunicador | www.ecogallego.com

Relacionats

Notícia

L’actuació ha tingut un cost de 65.000 mil euros, i inclou la recuperació vegetal del riu al seu pas per Igualada i Montbui

Butlletí