Butlletí 336 - Joaquim Muntané: “Cada municipi ha de reflexionar sobre quin és el seu paper en el sistema agroalimentari”

17-10-2017 al 30-10-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 336 - Joaquim Muntané: “Cada municipi ha de reflexionar sobre quin és el seu paper en el sistema agroalimentari”

 
  17-10-2017 al 30-10-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“Cada municipi ha de reflexionar sobre quin és el seu paper en el sistema agroalimentari”

30/10/2017

 
 

Joaquim Muntané és ambientòleg i geògraf. Especialitzat en sistemes alimentaris i municipalisme. És president de l'Associació Catalana de Ciències Ambientals i part de l'equip de treball que va dinamitzar el procés participatiu Llaurant Barcelona.

L’entrevistem per saber més sobre l’Aplec d’agricultura urbana celebrat aquesta setmana a Barcelona i sobre la trobada Apleking, on s’han compartit experiències internacionals en agricultura urbana i innovació social.

 


 

 

 

 

Opinions

 
 

La força del principi

 

27/10/2017
Albert Punsola

Pauli em va dir que en tot negoci nou el punt de partida ha de ser “zero residus i zero emissions”. Es tracta d’un gir copernicà respecte al plantejament tradicional d’anar “millorant amb el temps” o aquell que es resumeix en la frase “hem de tendir cap a...” . Ni millorar ni tendir, per què no ho fem bé ara? 

 

 

Ha arribat l'hora de l'autoconsum fotovoltaic

17/10/2017
Manel Romero

No hi ha res més poderós que una idea a la qual li ha arribat el moment, va dir Victor Hugo. I l'autoconsum fotovoltaic és clarament una d'aquestes idees poderoses. És legal i és viable, i s'està fent. Però sobretot té un potencial de creixement extraordinari.

 

 

 
Notícies
 

Sarrià serà el primer barri de Barcelona a recollir selectivament els residus porta a porta

24/10/2017
El sistema està concebut per fer créixer el nivell de reciclatge actual fins al 60%,

 
 

El nucli antic de Sarrià estrenarà un sistema pioner de recollida selectiva de residus porta a porta el mes de febrer del 2018, concebut per fer créixer el nivell de reciclatge actual fins al 60%, tal com indica l’Estratègia Residu Zero.

Els veïns impulsors són conscients que cal molta informació i pedagogia, i un canvi d'hàbits. Per això s'han fet diverses campanyes informatives i s'ha instal·lat un punt d'informació permanent.

 

 

 

 
 

El Govern aprova desenvolupar l'estratègia SOLARCAT perquè l'energia solar esdevingui el pilar de la transició energètica

20/10/2017
El programa de sostres solars amb emmagatzematge distribuït ha de garantir la possibilitat que els ciutadans puguin generar energia

 
 

El Govern també ha acordat desenvolupar el programa de sostres solars amb emmagatzematge distribuït, que ha de garantir la possibilitat que els ciutadans de Catalunya puguin generar, emmagatzemar, compartir i vendre l’energia que generen tot aprofitant el principal recurs energètic de què disposa Catalunya, el Sol.

Per a l’execució i desenvolupament del conjunt d’accions aprovades destinarà 5,6 milions d’euros.

 

 

 
 

L’Agència Catalana de Turisme presenta la marca Ecoturisme

30/10/2017
 

Ll’Agència Catalana de Turisme ha anunciat la creació de la marca Ecoturisme a Catalunya, que aglutinarà serveis, equipaments i professionals del sector amb l’objectiu que col•laborin en la captació d’ecoturistes. L'anunci ha esta fet al primer Fòrum d’Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat celebrat a la Vall d’en Bas.

El CCCB inaugura "Després de la fi del món" l’esperada exposició sobre la crisis climàtica

26/10/2017

«Després de la fi del món» és un assaig espacial sobre el present i el futur de la crisi climàtica: un viatge als paisatges del planeta Antropocè i una conversa amb els humans i els no-humans del 2100. La mostra, comissariada per José Luís de Vicente, es podrà visitar del 25 d’octubre al 29 d’abril de 2018 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

 

 
 

Barcelona assumeix el repte de les zero emissions el 2030

 
 

25/10/2017

Barcelona amb 11 ciutats més assumeix l'objectiu de desterrar les energies fòssils. La declaració de París contra el canvi climàtic preveu comprar només autobusos nets a partir del 2025.

 

S'inicia una prova pilot de recollida porta a porta als comerços de Castellar del Vallès, Rubí i Sant Llorenç Savall

25/10/2017

Per assegurar un canvi de paradigma i superar l’estacament que des de fa anys confirmen les dades, el Consorci de Residus del Vallès Occidental inicia una prova pilot de recollida de residus porta a porta per a grans productors i durant 6 mesos.

 

 
 

Martorelles s'adhereix al programa Passa l'energia! contra la pobresa energètica

25/10/2017

L'Ajuntament de Martorelles s'ha adherit al programa Passa l'energia! de la Diputació de Barcelona per tal de complementar i ajudar a dinamitzar el projecte municipal Tripl3-e. Martorelles destinarà els estalvis generats als equipaments esportius a les famílies amb dificultats per pagar la seva factura energètica.

 

 

La Fira d’Autoconsum Elèctric es tanca amb bones perspectives de futur

24/10/2017

L’afluència de visitants i el grau de satisfacció dels expositors demostren l'interès de l'autoconsum energètic a Catalunya. La Fira ha nascut amb la voluntat de promocionar l’autoconsum d’electricitat tan a gran escala com a nivell particular mitjançant plaques solars fotovoltaiques o altres solucions energèticament autosuficients.

 

 

 
 

Castelldefels impulsa la I Fira d'Energies Renovables, Eficiència i Pobresa Energètica

24/10/2017

La jornada, que es va desenvolupar el passat 21 d'octubre a la plaça de l'Església, va incloure la xerrada 'El Canvi Climàtic: què hi podem fer?' a càrrec del meteoròleg de TV3 Francesc Mauri.

 

 

 

Cafès Novell, Juan Pablo Esquivel i BD Barcelona 1972 s’emporten el Premi Catalunya d’Ecodisseny

23/10/2017

D’entre 115 candidatures s’han premiat unes càpsules de cafè compostables; bateries portàtils biodegradables; accessoris i aparadors procedents de mobles descatalogats; unes trampes ecològiques per a erugues; un remolc fet de peces d’altres vehicles; i un tap i una bossa per al vi fets de xarxes de pesca.

 

 

 
 

Vilawatt compleix el seu primer any amb l'objectiu de crear una companyia elèctrica

19/10/2017

El projecte es fixa com a fita pel 2019 crear una companyia elèctrica que promogui l'estalvi energètic a partir de la rehabilitació d'edificis i l'impuls d'una moneda local que enforteixi l'economia dels barris.

 

 

Castelldefels inverteix en la renovació de la flota de vehicles i contenidors de recollida de residus

19/10/2017

El servei de neteja viària i recollida de residus a Castelldefels està en procés de renovació. Fa uns mesos que veiem alguns dels nous vehicles de neteja viària, i la primavera vinent arribaran nous camions de recollida i contenidors. Aquests vehicles pesants funcionen a gas i permeten recollir contenidors a banda i banda

 

 
 

L’augment de temperatura amenaça la producció agrícola mundial

17/10/2017

 
 

El blat, el blat de moro, l’arròs i la soja, quatre conreus essencials per als humans, veuran reduïda substancialment la seva producció. Seran necessàries mesures efectives d’adaptació al canvi climàtic i millores genètiques per reduir l’impacte del canvi climàtic sobre els cultius.

 

 

 

 

 

 

 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Se celebra la primera Setmana Bio a l'escola

 
 

Aigua

 
 

Participació ciutadana sobre la gestió pública de l'aigua a Ripollet

 
 

Biodiversitat

 
 

València convida escolars i veïns a adoptar un escocell del seu barri

 
 

Ecològic

 
 

Les Franqueses aposta per la xerojardineria

 
 

Energia

 
 

La Diputació de Barcelona realitza el Pla director de l’enllumenat de Vilanova del Vallès

 
 

Mobilitat

 
 

Nova electrolinera per a vehícles elèctrics a Granvia L'H

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Granollers substitueix els 451 contenidors de rebuig de tota la ciutat

Inversió per a la modernització del sistema de recollida de residus a les comarques de València

 
 

Terra

 
 

Estudiosos de la pedra seca es troben a les valls del Montcau, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

 

 

 

 

 

 

Recursos
 

Reciclem-nos: guia d’autodiagnosi ambiental

La guia Reciclem-nos ofereix una sèrie de recursos i preguntes que premetran a les entitats juvenils conèixer les seves principals mancances en matèria de sostenibilitat i el seu impacte ambiental. 

 

Guia d’actuació amb fauna marina a les platges del litoral barceloní

La guia vol ser una eina útil per facilitar pautes d’actuació adequades, seguint criteris d’ordre i salut pública davant situacions d’albirament o de troballa a la platja d’animals marins. 

 

 
Bones Pràctiques
 

L'ESPAI RURAL DE GALLECS: un oasi a prop de les ciutats

 
 

Gallecs és un espai rural que es troba al Vallès Oriental i que conserva els seus valors naturals i paisatgístics, fet que contrasta amb el paisatge urbà i industrial del seu voltant. L’Espai Rural Gallecs impulsa un model  agrari basat en la sostenibilitat del territori a nivell ambiental però també econòmic ja que es treballa conjuntament amb altres agents del territori per fomentar els productes locals i per preservar el patrimoni natural, paisatgístic i també, cultural.

 

 
 

S'inaugura el primer pont imprès en 3D ... i és per a ciclistes

Un petit pont per a ciclistes a la localitat holandesa de Gemert, té l'honor de ser el primer del món imprès en 3D.


                                                   

Nous carrils bici, més a prop i més ben connectats a Barcelona

Barcelona té 172 quilòmetres d’infraestructura ciclista construïda o en execució que funcionarà al 100% a finals d’any

 

 
 

Neix el primer atles dels ocells de Barcelona

Primer cop, un atles recull informació detallada de les 83 espècies d’aus que crien a Barcelona i d’on es poden contemplar els exemplars. 

 

 

Les abelles, unes excel·lents indicadores de la qualitat ambiental

A Viladecans a partir de la posta per l'apicultura urbana, se'n deriven diferents projectes com, per exemple, conèixer la qualitat ambiental de la ciutat.

 

 

 

 

Més Bones Pràctiques

 
 

Es presenta el primer camió 100% elèctric de gran tonatge destinat a la recollida selectiva automatitzada de residus urbans

Els horts socials de Montblanc fan balanç i obren una convocatòria per a nous hortolans

 
 

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL PANTÀ DE LA BAELLS: aigua, enginyeria i història

 

 

 

 

Especials
 

40 anys d’Educació Ambiental

Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  

Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.

 

Adaptació al Canvi Climàtic

El món està canviant. L’evidència científica confirma múltiples alteracions en els ecosistemes a causa de l’escalfament global. L’adaptació s’està unint a la mitigació en totes les estratègies i accions de lluita contra el canvi climàtic. Sostenible.cat vol ajudar a abordar aquest gran repte amb aquest especial informatiu.  

 

 
 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, per tal devisualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. És una Setmana Europea per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
 

 
Agenda
 

05/09/2017

Exposició: Camins de Natura, Itineraris Vitals

25/10/2017

Exposició: Després de la fi del món

 
 

30/10/2017

Jornada tècnica "Com puc dinamitzar i implementar la custòdia del territori al meu municipi?"

31/10/2017

JA EL TENIM AQUÍ. EL CANVI CLIMÀTIC A CATALUNYA. Jornades de presentació del Tercer informe sobre canvi climàtic a Catalunya (I)

 
 

04/11/2017

Taller familiar: REDESCOBRINT BARCELONA: GimcAnimal

07/11/2017

Com s’ha de protegir i gestionar el paisatge?

 
 

08/11/2017

Taller aplicació de plantes a remeis medicinals

09/11/2017

JA EL TENIM AQUÍ. EL CANVI CLIMÀTIC A CATALUNYA. Jornades de presentació del Tercer informe sobre canvi climàtic a Catalunya (II)

 
 

09/11/2017

Visita guiada: REDESCOBRINT BARCELONA: La Font Màgica de Montjuïc

10/11/2017

Visita guiada: REDESCOBRINT BARCELONA: La Font Màgica de Montjuïc

 
 

11/11/2017

Expoelèctric 2017: El punt de trobada del vehicle elèctric a Catalunya

11/11/2017

les I Jornades científiques sobre biologia evolutiva

 
 

11/11/2017

Visita guiada: REDESCOBRINT BARCELONA: Les clavegueres

11/11/2017

Taller Descobrim els ocells de Sant Cugat

 
 

11/11/2017

Visita guiada: REDESCOBRINT BARCELONA: Les clavegueres

11/11/2017

Visita guiada familiar: REDESCOBRINT BARCELONA: Les clavegueres

 
 

11/11/2017

Visita guiada familiar: REDESCOBRINT BARCELONA: Les clavegueres

13/11/2017

Exposició “Reduïm Residus” a Lliçà de Vall

 
 

13/11/2017

Jornada: Los municipios y la gestión de los residuos

16/11/2017

Visita guiada: REDESCOBRINT BARCELONA: La Font Màgica de Montjuïc

 
 

17/11/2017

Visita guiada: MENYS ÉS MÉS: Cap a una economia circular: Un material, dos destins

17/11/2017

Visita guiada: REDESCOBRINT BARCELONA: La Font Màgica de Montjuïc

 
 

18/11/2017

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

18/11/2017

Ruta: REDESCOBRINT BARCELONA: Uns veïns ben vius a la Barceloneta

 
 

20/11/2017

Exposició “Reduïm Residus” a Navàs

21/11/2017

Visita guiada: MENYS ÉS MÉS: Cap a una economia circular: Factor tecnològic, factor humà

 
 

22/11/2017

Curs "Com comunicar el patrimoni a infants i adolescents? La Interpretació del Patrimoni com a eina eficaç"

22/11/2017

Taller: MENYS ÉS MÉS: La vida secreta dels meus texans

 
 

23/11/2017

Visita guiada: MENYS ÉS MÉS: Cap a una economia circular: Recollida entre bastidors

24/11/2017

Visita guiada: MENYS ÉS MÉS: Cap a una economia circular: Residus amb valor afegit

 
 

24/11/2017

Com es transforma el paisatge?

25/11/2017

Taller familiar: MENYS ÉS MES: Tubular Drums

 
 

27/11/2017

Congrés: CONAMA LOCAL VALÈNCIA 2017

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube