Butlletí 332 - Joandomènec Ros : “Arribarem a construir grans barreres físiques per continuar vivint com ara”

01-08-2017 al 04-09-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 332 - Joandomènec Ros : “Arribarem a construir grans barreres físiques per continuar vivint com ara”

 
  01-08-2017 al 04-09-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“Arribarem a construir grans barreres físiques per continuar vivint com ara”

04/09/2017

 
 

Joandomènec Ros és catedràtic d’Ecologia de la UB des del 1986. És  també president l’Institut d’Estudis Catalans, i membre del consell científic de diversos centres de recerca i parcs naturals europeus. Ros és força conegut per ser un divulgador molt actiu del coneixement científic, i ha escrit i traduït un bon nombre de llibres i articles d’ecologia, biologia marina, biologia evolutiva i història de la ciència. En aquesta conversa reflexiona sobre les relacions entre l’ecologia i la societat, el poder de la ciència ficció i el possible destí de la humanitat.

 
 

Opinions

 
 

Tot esperant l’Agència de la natura

04/09/2017
Manel Cunill i Llenas

Aquesta setmana en el Ple del Parlament se celebrarà el debat a la totalitat de la Proposició de llei de l'Agència de la natura. L'inici d'aquesta tramitació hauria de permetre que a finals d'octubre s'aprovi l'Agència. Ara bé, és en les polítiques de conservació i protecció de la biodiversitat on els deures estan pendents des de fa massa temps.

El moment Petrov

01/09/2017
Albert Punsola

El 26 de setembre de 1983 un satèl·lit soviètic va advertir que un míssil balístic intercontinental havia estat llançat des d’una base de Montana (EUA) i que en 20 minuts arribaria a l’URSS. Stanislav Petrov era un alt comandament de l’exèrcit roig que estava a càrrec del centre de centre de coordinació de la defensa soviètica i havia de verificar la realitat d’aquesta amenaça i donar llum verda a un contraatac.

 
Notícies
 

Lleida tindrà un nou bosc urbà amb un espai verd de 7.000 metres quadrats

21/08/2017

 
 

Es crea el primer jardí de papallones de la ciutat, un espai on es realitzarà una plantació d’espècies vegetals concretes per a la proliferació d’aquest insecte. El nou espai verd, ubicat a Balàfia, inclou la creació d’un camí de vianants que donarà continuïtat a l’existent per sobre del camp de futbol, i que unirà l’Avinguda Alcalde Recasens fins a l’Avinguda de Torre Vicens.

 

 
 

L’aplicació de la zona blava de Reus i Cambrils incorpora el vehicle elèctric

30/08/2017

L’app Aparcar permetrà obrir les estacions de recàrrega des del mòbil sense necessitat de demanar la targeta d’identificació específica. L’aplicació de mòbil Aparcar de Cambrils i Reus també servirà per obrir les estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics. Els ajuntaments de Cambrils i Reus –a través de les empreses municipals Aparcam i Reus Mobilitat i Serveis– van estrenar fa poc més d’un any aquesta aplicació per pagar la zona blava des del mòbil.

 

La Diputació de València ontribueix a la dinamització tecnològica i sostenible de les àrees industrials

29/08/2017

Proposar a les empreses una metodologia de treball, així com propostes per a millorar la seua sostenibilitat, tant en l'àmbit mediambiental com a empresarial, aprofitant totes les oportunitats que ofereix el nou panorama digital.Aquest és el principal objectiu d'un estudi per a la dinamització tecnològica del polígon de l’Altet d'Ontinyent, realitzat per l'empresa pública Divalterra, dependent de la Diputació de València.

 

 
 

L'AMB dóna suport a vuit municipis per impulsar instal·lacions solars fotovoltaiques per autoconsum

28/08/2017

L'AMB va fer entrega als municipis  de Castellbisbal, el Prat de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern i Tiana d'un projecte executiu per a la realització d'una instal·lació solar fotovoltaica per autoconsum a un dels seus edificis municipals.

 

Santa Perpètua disposarà de tres punts més de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics

24/08/2017

Catalunya disposarà de 39 punts més de recàrrega a la seva xarxa de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics, que entraran en servei els propers mesos i que ampliaran fins a 126 el nombre de punts de recàrrega amb accés públic operatius i propers a la xarxa bàsica viària catalana.

 

 
 

Millores en els 200 contenidors d'envasos lleugers de Palamós

23/08/2017

L'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palamós en coordinació amb l'empresa concessionària al municipi de la recollida d'escombraries i neteja viària, ha iniciat el procés de substitució de les tapes que cobreixen els 200 contenidors d'envasos lleugers que hi ha repartits pels carrers de Palamós.

En bici del centre de Barcelona a la Zona Franca

18/08/2017

Un nou carril bici connecta el passeig de la Zona Franca (des del carrer dels Motors) amb el carrer A, i es facilita així la connexió dels barris de la Marina amb el centre de Barcelona i altres municipis de l’àrea metropolitana.

 
 

Montcada i Reixac continua el procés de naturalització de les zones verdes municipals

11/08/2017

L'Ajuntament de Montcada i Reixac continua amb el procés de transformació de les zones verdes en espais sostenibles, amb prat mediterrani, arbrat i arbustos, una vegetació que s'adapta al clima del territori i que a més, afavoreix la presència d'una gran varietat de fauna autòctona, com insectes i ocells.

 

Sant Boi aposta pels rucs per a la neteja forestal

 

04/08/2017

Aquesta iniciativa de pasturar el sotabosc amb rucs té per finalitat valorar les aptituds d'aquest animal enfront el càrritx (Ampelodesmos mauritanica), espècie piròfita molt estesa en aquest indret.

 
 

Pla per a la recuperació i protecció de sistemes dunars a l'Empordà

 

04/08/2017

Les actuacions pretenen frenar els factors de degradació dels sistemes dunars, i indirectament de la seva flora i fauna associada; recuperar-ne la morfologia natural; eliminar la flora invasora; i recuperar els hàbitats dunars reforçant la vegetació autòctona.

Es presenta el projecte garrotxí WeBatt que vol afavorir l’autoconsum energètic

02/08/2017

S’ha presentat WeBatt, la nova empresa creada per Bassols Energia i Wattia Innova que ofereix bateries elèctriques intel•ligents. El dispositiu permet emmagatzemar l’energia solar captada, i que l’usuari pugui gaudir d’un sistema d’autoconsum d’electricitat. La intenció de l’empresa és vendre 50 grups fins a final d’any.

 

 
 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

Continua l'adequació del reg a les zones verdes de Ripollet

Els municipis de la subconca del Ripoll analitzen la problemàtica del riu i els projectes comuns

 
 

Contaminació

 
 

Acció teatral i comunicativa a l’espai públic contra els sorolls molestos a L'Hospitalet

Badalona estudia implementar les mesures necessàries per prevenir la contaminació

 
 

Ecològic

 
 

Impuls a Mataró d'actuacions per protegir la praderia de posidònia

 
 

Educació ambiental

 
 

Un passeig clou el cinquè Voluntariat Ambiental de Calldetenes

Noves aules d'educació ambiental

 
 

Energia

 
 

El Mercat municipal de Rubí té un potencial d'estalvi energètic del 30%

Begues canvia més de 300 punts de llum de la via pública

 
 

Mobilitat

 
 

El 2n Pla de Mobilitat Urbana de Sant Just comença a caminar amb la participació de la ciutadania

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

S’inicia la naturalització dels espais de la vora de Collserola a Sant Cugat del Vallès gràcies als pressupostos participatius

Nou pas important per al projecte del Parc Rural de Montserrat

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Finalitza la campanya “Calaf lliure de bosses de plàstic”

L’Hospitalet fomenta el bon ús dels contenidors d’escombraries i el reciclatge de residus

 
 

Nova campanya per evitar els trastos vells al carrer a Arenys de Mar

Premien Freginals amb nou mobiliari urbà per ser el poble que més recicla al Montsià

 
 

Terra

 
 

La Diputació de València recull les millores idees per a la realització de projectes ambientals als municipis

 
Recursos
 

La bici, el vehicle urbà eficient

La campanya "La bici, el vehicle urbà eficient", impulsada per la Red de Ciudades por la Bicicleta, consta d'opis i banderoles.
El proper mes de setembre, durant els dies 16 al 22, tindrà lloc la Setmana Europea de la Mobilitat. En aquesta edició, la bicicleta i, especialment, la bicicleta pública, tindrà un paper molt important.

 

Torna la Baixcicletada

Els 7 municipis del Baix Llobregat organitzen la BaixCicletada, una passejada popular en bicicleta. Un dia pensat perquè les famílies i els amants de les bicicletes prenguin els carrers del Baix Llobregat.

 
 

Ajuts per a l'adquisició de bateries per aprofitar l'electricitat solar que capten els sostres i terrats dels habitatges

 
 


El departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN),destinarà 360.000 euros a facilitar que les famílies i comunitats de propietaris puguin instal·lar bateries d’ió-liti que emmagatzemin l’energia elèctrica que generin les plaques fotovoltaiques que hi estiguin associades.

 
Bones Pràctiques
 

Can Boet: patrimoni natural i arqueològic de Mataró


Can Boet és un equipament de l’Ajuntament de Mataró per a la gestió del patrimoni arqueològic i natural del municipi, des del 2013. Es tracta d'un centre de documentació i de recerca, que té com a objectiu principal difondre i promocionar el patrimoni de Mataró, per això organitza activitats adreçades a diferents tipus de públic i també produeix materials i recursos de difusió.

Casa de les Aigües de Montcada i Reixac i el rec comtal: un viatge al passat

El rec comtal i la Casa de les Aigües són  l’escenari perfecte per realitzar activitats educatives que ens ajuden conèixer el valor l’aigua. El visitant es veurà immers en un viatge al passat, rememorant diferents èpoques: la medieval a través del rec comtal, el s.XVIII a través de la mina de Montcada i finals del s.XIX a través de la Casa de les Aigües.

 
 

La Guàrdia Urbana de Badalona disposarà de 10 nous vehicles híbrids més ecològics i amb millors prestacions

És la primera vegada que la policia local es dota d’aquests vehicles que incorporen un motor elèctric. D’aquesta manera el parc de vehicles de la policia comptarà amb cotxes, tipus monovolum, que combinen el motor de combustió amb un elèctric que redueix notablement el consum i les emissions contaminants.

La recuperació del Congost i la creació dels aiguamolls de Can Cabanyes a Granollers


Granollers disposa de dos espais d’aigua: el riu Congost i l’espai natural de Can Cabanyes. S'impulsen activitats i itineraris guiats, exposicions i la instal·lació de plafons informatius vora el riu amb l’objectiu de conèixer com ha evolucionat la ciutat, quin paper ha tingut el Congost i el seu valor ecològic, amb l'objectiu de posar en valor els espais d’aigües continentals del municipi.

 

 
 

Energia solar per abastir l’edifici de l’Ajuntament i el de la Policia Municipal d’Olot

Seguint el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible, l’Ajuntament d’Olot ha posat en funcionament la primera instal·lació d’energia solar a un edifici públic, el de la Policia Municipal. Amb aquesta actuació es vol fomentar l’ús de les energies renovables.

Centre de Fauna Salvatge i Educació Ambiental CAMADOCA: la biodiversitat dels nostres rius

Els nostres rius i rieres estan plens de vida. La tortuga de rierol, granotes, gripaus, macroinvertebrats, les nàiades i el cranc autòcton en són alguns exemples.  Iniciatives com CAMADOCA, el centre de fauna salvatge i educació ambiental, ajuden a conservar els espais fluvials de gran valor ecològic i a preservar la seva biodiversitat, tant de fauna com de flora autòctona.

 

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Principals resultats de l'estudi de brossa en edificis municipals a Barcelona

El projecte Claki permet reciclar prop d’un miler de litres d’oli de cuina usat a Sant Esteve Sesrovires

 
 

Gestió del carboni a l'AMB

Els primers #AMBbici a la feina

 
 

Viu els rius: descobreix el Besòs i el Tordera

 

 
Especials
 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, i un any més el món local s'aboca a organitzar activitats per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, amb especial èmfasi enguany en la recuperació plena del Dia sense Cotxes.

 

40 anys d’Educació Ambiental


Arrel de la publicació del llibre 'Educació ambiental. D'on venim? Cap on anem?' Sostenible vol dedicar aquest especial a l’anàlisi de l'estat de l'educació ambiental a Catalunya després de 40 anys.  Aquí podràs trobar informacions i anàlisis des d’una mirada crítica i una reflexió profunda per extreure coneixement del camí recorregut i actuar assumint els reptes i la necessitat de transformar una educació que vol transformar el món.

 
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

 
 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. És una Setmana Europea per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa; fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
 

 
Agenda
 

05/09/2017

Exposició: Camins de Natura, Itineraris Vitals

13/09/2017

Cicle: "Créixer sense consumir: experiències d’economia circular"

 
 

14/09/2017

PLA CLIMA: Fes-te sentir pel clima

16/09/2017

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017

 
 

18/09/2017

Conferència Internacional: Objectius de Desenvolupament Sostenible: actors i implementació

18/09/2017

Fòrum de l’Economia de l’Aigua

 
 

19/09/2017

ABAIXA'T ELS FUMS: L'aire que es respira a Barcelona

19/09/2017

Curs Educació Ambiental

 
 

20/09/2017

Seminari de preparació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2017

20/09/2017

ABAIXA'T ELS FUMS: Taller de construcció de carretons

 
 

21/09/2017

ABAIXA'T ELS FUMS: #MemeMobBCN

22/09/2017

ABAIXA'T ELS FUMS: Fins on t'arriben els fums?

 
 

28/09/2017

IV Encuentro estatal de equipamientos de educación ambiental

28/09/2017

Conferència: Eficiència energètica, normativa i tendències

 
 

29/09/2017

Segon Cicle de Conferències per Entendre la Nit

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube