Butlletí 321 - Ferran Garrigosa: “La biomassa hauria de ser la segona energia renovable de Catalunya pel 2020”

21-02-2017 al 06-03-2017

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 321 - Ferran Garrigosa: “La biomassa hauria de ser la segona energia renovable de Catalunya pel 2020”

 
  21-02-2017 al 06-03-2017  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“La biomassa hauria de ser la segona energia renovable de Catalunya pel 2020”

05/03/2017
Entrevistem Ferran Garrigosa, gerent del clúster de biomassa de Catalunya

 
 

Enginyer Industrial i MBA per ESADE, Ferran Garrigosa és gerent del Clúster de Biomassa de Catalunya, director del Màster d’Energies Renovables a la Universitat de Barcelona, i membre del comitè executiu de la comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. En aquesta entrevista explica a Sostenible quina és la situació actual de la biomassa en el país, així com el seu potencial de futur en l’escenari de la transició energètica.

 
 

Ramon Folch: “Quedar-se sense paisatge és quedar-se sense identitat”

27/02/2017

 
 

Ramon Folch, doctor en biologia i socioecòleg, president i fundador de l'Estudi Ramon Folch i Associats, director científic de Sostenible, ha publicat, amb la Doctora en Geografia, Josepa Bru el llibre “Ambient, territori i paisatge. Valors i valoracions”. En aquesta entrevista, publicada per la Fundació Carulla, reflexiona sobre què significa el paisatge, el seu valor i la necessitat de patrimonitzar-lo en el canvi cap al model sostenibilista.

 
 

Opinions

 
 

Cinc cèntims sobre el corb marí emplomallat a la costa de Catalunya

05/03/2017
Pere Alzina Bilbeny

Aquesta espècie és una voraç depredadora de peixos que encalça sota aigua amb el seu bec poderós i precís. Al Maresme, si més no, té una tirada forta pel sonso. Cria en ple hivern. Pon una mitjana de tres ous d’un color blau pàl•lid. Al 2005 la població nidificant rondava les dues o tres desenes de parelles (...)

Un nou model energètic és possible

 

02/03/2017
Ignasi Giménez Renom

Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental hem signat un acord de col·laboració amb la cooperativa Som Energia per impulsar el canvi de model energètic i escenificar que volem plantar cara a les grans empreses energètiques, davant els abusos de poder, els increments de preu i la poca sensibilitat social que estan demostrant.

 
Notícies
 

Primer acord institucional per a la millora de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona

06/03/2017

 
 

La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i representants locals aproven els compromisos per reduir un 30% les emissions vinculades al trànsit en el termini de 15 anys.

 
 

Olot, primera ciutat de Catalunya amb un sistema de climatització per trigeneració d’energies renovables

06/03/2017

 
 

La ciutat d’Olot de nou es converteix en referència pel que fa a  projectes d’eficiència energètica vinculats a les fonts d’energies renovables. Aquest 3 de marc ha estat inaugurada la Xarxa Espavilada, la primera xarxa de climatització de Catalunya que funciona partir d’un sistema híbrid d’energies renovables ( geotèrmia, fotovoltaica i biomassa)

 
 

La Conca de Barberà i Vilafranca del Penedès guardonades en els Premis Ciutat Sostenible

03/03/2017
Santa Eulària des Riu i Oriola, entre d'altres, també han estat reconegudes amb un premi.

 
 

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha estat el guanyador a la categoria de ciutat més sostenible en la seva globalitat i l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha estat guardonat en l'àmbit de la gestió dels residus. En l'àmbit de municipis catalans, han estat finalistes Valls, en gestió de residus, i Esplugues de Llobregat, en gestió energètica.

 
 

Es constitueix la Taula d'impuls a l'autoconsum fotovoltaic a Catalunya

 

06/03/2017

La Generalitat, les administracions locals i el sector energètic constitueixen la Taula d'impuls a l'autoconsum fotovoltaic a Catalunya. Més de 70 agents entre administracions, entitats i empreses que treballaran per facilitar que els ciutadans i les comunitats de veïns generin la seva pròpia energia elèctrica.

Badalona implantarà zones urbanes d’atmosfera protegida vinculades a centres escolars

02/03/2017

Badalona inicia una campanya per mesurar a 24 punts de la ciutat els nivells de concentració d’òxid de nitrogen (NO2), principal responsable de la contaminació atmosfèrica. Les dades serviran per impulsar accions de lluita contra la contaminació, entre elles la implantació de zones urbanes d'atmosfera protegida vinculades als centres escolars.

 
 

Diversos ajuntaments signen una declaració per una contractació pública sostenible i responsable

02/03/2017

Ajuntaments de diferent color polític han signat una declaració municipalista a favor d’una contractació pública més transparent, que incorpori aspectes socials i ambientals en la presa de decisions.

La Diputació de Lleida rebrà ajuts dels fons FEDER per al projecte de biomassa ForestLocal4

01/03/2017

La Diputació de Lleida ha aconseguit més de 3,4 M€ del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al desenvolupament de dos projectes que beneficiaran 124 municipis del territori, dels quals 1,8M€ es destinaran al projecte ForestLocal4.

 
 

Es signa l'acord per iniciar el projecte VilaWatt a Viladecans

 

28/02/2017

S’ha signat a Viladecans l’acord de col·laboració entre els socis que participaran en el projecte Vilawatt, el projecte per a la transició energètica de la ciutat de Viladecans.

Terrassa innova en la contractació d'uns serveis energètics elèctrics més sostenibles i eficients

28/02/2017

L'Ajuntament de Terrassa preveu reduir les emissions de CO2 en 4.860 Tn/any amb el finançament i renovació de la tecnologia elèctrica i lumínica de la ciutat.

 
 

Sant Cugat impulsa un nou Pla per millorar el verd urbà i potenciar la qualitat ambiental i el benestar ciutadà

24/02/2017

L’Ajuntament ha impulsat el Pla Director del Verd Urbà (2017-2033) per tal de guiar les actuacions municipals en matèria de gestió i planificació de totes les zones verdes de Sant Cugat i reordenar i millorar paisatgísticament els parcs, jardins i arbrat.

Es crea el Centre Pilot de Monitoratge de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies

 

23/02/2017

Conèixer els canvis de la biodiversitat al llarg del temps en els ecosistemes mediterranis i tenir regularment un diagnòstic de l’estat de la natura és l’objectiu principal del nou Centre Pilot de Monitoratge de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies, que està dirigit pel professor Joan Real, de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio).

 
 

La recollida selectiva es dispara per sobre del 80% a Argentona

 

22/02/2017

L'ampliació del model de recollida selectiva porta a porta a tot el municipi i el trasllat de l'àrea d'emergència de residus a la deixalleria municipa ajuden a explicar el canvi.

La Generalitat i els municipis catalans establiran compromisos per millorar la gestió dels residus

22/02/2017

S'ha iniciat el procés per establir el "Compromís local per a la millora de la gestió dels residus", per arribar a assolir els objectius marcats per la Comissió Europea per al 2020.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

El Parc del Garraf impulsa la recuperació de conreus d’espigalls

 
 

Aigua

 
 

Actuacions de millora al Parc Fluvial del Riu Ripoll

Barcelona avança cap a la gestió pública de l'aigua

 
 

Biodiversitat

 
 

Es presenta el projecte Life Tritó Montseny

 
 

Educació ambiental

 
 

Més de 1.500 alumnes aprendran a estalviar energia amb un projecte de la Diputació de Tarragona

 
 

Energia

 
 

Berga signa el contracte de substitució per LEDs de la totalitat de l’enllumenat públic

Elèctric experiencies assoleix prop de 29.000 km i 118 participants

 
 

Rubí aposta per la mobilitat sostenible i el canvi de model energètic

 
 

Mobilitat

 
 

Sant Feliu disposa d'una fotolinera laboral per carregar els vehicles elèctrics amb energia solar

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Comencen els treballs de redacció de la Carta dels Paisatges del Garraf

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Coca-Cola dóna suport al sistema de dipòsit i retorn d’envasos a Escòcia

Les escoles de Formentera aprenen a reciclar i compostar

 
Recursos
 

CONECT-e, una plataforma per compartir el coneixement ecològic tradicional

CONECT-e és una plataforma interactiva on totes les persones interessades podran accedir als coneixements que les usuàries de la plataforma vagin generant sobre cada espècie vegetal tant si són cultivades com silvestres. És una eina que dissenyada per Victòria Reyes, investigadora de l'ICTA-UAB per ajudar en la conservació del Coneixement Agroecològic Tradicional.

Recursos de l'Agenda escolar pel Dia mundial de l'Aigua


L'Agenda escolar del medi ambient i el desenvolupament ens proposa tres activitats per organitzar a l'escola en el marc del Dia Mundial de l'Aigua. L’Agenda és un recurs d’educació ambiental adreçat a joves estudiants de secundària, que la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, ofereix als municipis que en són membres.

 
 

Passa l'energia, projectes municipals d'estalvi energétic solidari

Passa l’energia! és un programa de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de Diputació de Barcelona adreçat a oferir suport material i tècnic als ajuntaments deBarcelona que es comprometin a estalviar energia en els seus equipaments i destinar els estalvis aconseguits a les llars que pateixen pobresa energètica.

L'Agenda del Dia Mundial de l'Aigua


L’ACA impulsa un web on s’aglutinen totes les activitats per al Dia Mundial de l’Aigua organitzades per administracions i entitats.

 
 

Més Recursos

 
 

Obertura d'inscripcions al "Let's Clean Up Europe" 2017

Curs de formació contínua presencial: Clima urbà i canvi climàtic

 
 

Saps com estalviar aigua ?

Autoprotecció contra els incendis forestals

 
Bones Pràctiques
 

La ‘simbiosi industrial’ a Manresa generaria un estalvi anual de més d'1,35 milions

L’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa han presentat les conclusions del projecte innovador ‘Manresa en Simbiosi’, que promou l’economia circular en el sector empresarial del Bages. Es tracta d’una prova pilot en marxa des del maig del 2015 que ha implicat 27 empreses de l’àrea de Manresa en la millora de la gestió d’11.000 tones de residus.

Tapper, una app per reduir el malbaratament alimentari arrenca a Cornellà

Aquesta plataforma permet als establiments alimentaris i d'hostaleria oferir el seu excedent d'última hora a preus rebaixats. Aquests productes que normalment es tirarien, ara són visibles a través d'una app on els usuaris els podran trobar, reservar i passar a recollir-los.

 
 

Es lliuren els primers Premis Biomassa de Catalunya


Els 1rs Premis Biomassa Catalunya, creats pel Clúster de Biomassa, es van atorgar en el marc de la Fira de Biomassa de Catalunya. El seu objectiu és el reconeixement d’empreses, entitats públiques i privades, i ens locals que hagin dut a terme projectes o actuacions remarcables en l’ús i/o foment sostenible de l’energia de la biomassa a Catalunya.

El centre de Premià de Mar es transforma per donar prioritat els vianants

El centre urbà de Premià de Mar es caracteritza per un conjunt de carrers estrets que conformen un pol d’activitat social, lúdic i comercial ja que s’hi concentren una gran quantitat d’equipaments, comerços i restauració. Per tal de gestionar la mobilitat d’aquest espai l’Ajuntament de Premià va començar a impulsar la reconversió dels carrers en espais de prioritat de vianants.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Banc d'articles reutilitzables a Igualada

Entra en servei l’equip solar del centre mediambiental Espai Mas d’en Pinc de Begur

 
Especials
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

Catalunya és un país de boscos. I sembla que ho està recordant. La biomassa, com a font d’energia, és avui l’única renovable que creix imparable, malgrat la crisi. I les administracions locals tenen molt a veure. Més enllà del lideratge i inspiració de ciutats com Olot, que estan sent capdavanteres, prop de 150 municipis catalans ja han incorporat la biomassa com a font energètica a instal·lacions municipals.
L’impuls local està resultant determinant per estendre aquesta opció, i per mostrar als ciutadans que aquesta energia renovable és segura i una opció de present per a la transició energètica.
Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes. I que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en només 3 anys.

Dia Mundial de l'Aigua


El Dia Mundial de l'Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça. L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l'Aigua.
Cada any, el Dia Mundial de l'Aigua a escala internacional destaca un aspecte específic d'aigua dolça. En l'edició del 2017 el lema es centra en "Aigua i Aigües Residuals". Diverses administracions catalanes s'han coordinat per promoure una campanya d'activitats de sensibilització, comunicació i educació ambiental conjunta i coordinada arreu del país.

 
Agenda
 

06/03/2017

Cimera per a la millora de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona

07/03/2017

Ruta: LA CIUTAT CUIDADORA: Com és una ciutat que ens permet cuidar-nos?

 
 

08/03/2017

17a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

08/03/2017

II Pedalada de les dones

 
 

09/03/2017

Ruta: LA CIUTAT CUIDADORA: Com és una ciutat que fa possible que ens cuidem els uns als altres?

10/03/2017

Jornada tècnica: canvi climàtic i boscos al Maresme

 
 

10/03/2017

Jornada: Els ajuntaments i la masoveria urbana, un pas endavant ?

11/03/2017

Taller: LA CIUTAT CUIDADORA: Gimcana de la Ciutat Cuidadora

 
 

11/03/2017

Depuradora de Sant Feliu de Llobregat

12/03/2017

Ecodescoberta. Quina diferència hi ha entre reciclar i no fer-ho?

 
 

13/03/2017

Cicle de debats de transició energètica. La transició energètica en el context europeu

14/03/2017

Exposició "Actuem amb energia" a Manlleu

 
 

14/03/2017

Jornada: Causes i evidències del canvi climàtic, i impacte en el sector energètic

16/03/2017

Presentació de la Setmana de l'Energia 2017

 
 

17/03/2017

Visita: AiguArt: Un espectacle d'aigua, música i color

18/03/2017

Ruta: AiguArt: Un plaer per als sentits

 
 

18/03/2017

Ecoparc de Montcada i Reixac

21/03/2017

DIA INTERNACIONAL DELS BOSCOS

 
 

21/03/2017

Conferència: Aigua, bé comú. Reptes i futur

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube