Butlletí 297 - Benvinguts al nou Sostenible.cat

26-01-2016 al 15-02-2016

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 297 - Benvinguts al nou Sostenible.cat

 
  26-01-2016 al 15-02-2016  
 

Notícies   |   Opinions   |   Destaquem   |   Entrevistes   |   Especials   |   Agenda

 
 

Notícies

Inici  
 

La 16a Assemblea General de la Xarxa escull Valentí Junyent, com a president i defineix la seva estratègia per a la propera dècada

08/02/2016

 
 

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha celebrat, aquest 4 de febrer, a Sant Sadurní d’Anoia la seva trobada anual: l’Assemblea General. La Xarxa afronta el futur marcant les línies del nou mandat 2016-2020; adquirint nous compromisos en sintonia amb l’àmbit internacional; i impulsant canvis estructurals i organitzatius per fer més operativa i eficaç la tasca dels seus membres.

 

 
 

Sostenible.cat es reinventa

15/02/2016

Benvinguts al nou Sostenible.
La revista de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, pionera en la comunicació ambiental i en incorporar-se al món digital fa 12 anys, es reinventa i surt aquest 15 de febrer de 2015 amb un nou disseny per respondre a les noves necessitats comunicatives en aquest àmbit, cada cop més rellevant.

El sector del vi busca estratègies per adaptar-se al canvi climàtic

14/02/2016
El Penedès ja està posant en marxa actuacions per adaptar-se a l'escalfament global, que afecta la producció de cava

L'escalfament global ja és molt present i que afectarà en gran mesura al conreu del raïm i, per tant, a la producció del cava. Aquesta és la principal conclusió del debat 'El Canvi Climàtic i els nostres Vins' que va tenir lloc el passat 4 de febrer al el Casal d'Entitats de Sant Sadurní, coincidint amb la 16a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

 

 
 

Investigadors de la UAB desenvoluparan una depuradora urbana capaç de generar energia

11/02/2016
El projecte europeu LIFE-SAVING-E construirà a escala pilot una planta de depuració d’aigües residuals urbanes capaç de generar energia en lloc de consumir-la

Investigadors del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, encapçalats pels professors Julián Carrera, Maria Eugenia Suárez-Ojeda i Julio Pérez, coordinaran un projecte del programa LIFE de la Unió Europea per tal de comprovar que és possible depurar les aigües residuals urbanes tot generant energia. Es tracta del primer projecte d’aquest programa que coordina la UAB.

 

Santa Margarida i els Monjos contra el malbaratament alimentari

10/02/2016
Una part important de la campanya es durà a terme en els bars i restaurants de la població que s’han adherit a la proposta.

L’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i la Mancomunitat Penedès Garraf encetaran aquesta propera setmana la campanya SOM GENT DE PROFIT, per conscienciar la població contra el malbaratament alimentari i la promoció d’hàbits de consum responsables.

 
 

Montcada i Reixac estrena Bicibox

10/02/2016

Aquest 1 de febrer ha entrat en funcionament al municipi dos mòduls del servei Bicibox, un sistema que permet els usuaris de bicicletes aparcar-les dins d'unes caixes metàl·liques que donen seguretat contra els robatoris i els actes incívics.

El Consell dels Infants visita els "espais Green Leaf" de Mollet del Vallès

10/02/2016

Els alumnes que conformen el Consell d'Infants de Mollet (CIM) han iniciat aquesta setmana les visites d'aquells espais que han contribuït a que la ciutat hagi estat nomenada ambaixadora verda europea al ser guardonada amb l'European Green Leaf.


 

 
 

S'introdueixen ramats per disminuir el risc d'incendi forestal al Parc de la Serralada Litoral

10/02/2016

La Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa" estan realitzant un Pla d'actuacions amb l'ús de ramaderia per disminuir el risc d'incendi forestal al la zona central del Parc de la Serralada Litoral.

El Tercer Sector Ambiental de Catalunya posa en marxa la campanya “Jo sóc donant ambiental”

09/02/2016
La campanya vol animar a col·laborar amb les ONG ambientals

La nova campanya de l’Obrador del Tercer Sector Ambiental es diu #Josócdonantambiental i està destinada a animar la gent que té ganes de protegir i millorar el medi ambient. Per aconseguir-ho, posa a l'abast de tothom un ampli ventall de formes de participació, en total més de 50 projectes impulsats per 47 entitats ambientals de Catalunya.

 

 
 

Actuacions de millora energètica a equipaments de Badalona

08/02/2016

Les millores realitzades suposaran una reducció global de la despesa en electricitat en aquest equipament d’un 32%. Can Casacuberta estalviarà 26.000€ anuals gràcies a diferents millores energètiques.

Els horts urbans, un projecte de futur que ja és realitat

05/02/2016

La iniciativa dels horts urbans que han dut a terme l’Ajuntament de Canet de Mar conjuntament amb GEA XXI i Fot-li Castanya de l’Associació Cultural Plataforma Odeon (ACPO) és ja tota una realitat. 

 

 
 

Lleida, un 30% més verda i sostenible

03/02/2016
Àngel Ros: “Estem fent una veritable revolució verda a Lleida”

L’Ajuntament de Lleida posa en marxa un pla per augmentar l’arbratge de la ciutat mitjançant diversos boscos urbans, amb l’objectiu de fer una ciutat més sostenible, guanyar zones d’ombra a l’estiu i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.

 

Un centenar de nous professionals treballaran per reduir la pobresa energètica

02/02/2016

L'Ajuntament de Barcelona i les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) han dissenyat un projecte que pretén reduir la pobresa energètica i també l'atur, gràcies a la creació de llocs de feina relacionats amb la millora mediambiental.

 
 

L'AMB crearà zones de baixes emissions i restriccions per als vehicles més contaminants

27/01/2016

Aquest 22 de gener, en el marc d'una jornada en què han participat tots els municipis metropolitans, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, ha presentat un conjunt de propostes que formen part del compromís metropolità per assolir una mobilitat neta i millorar així la qualitat de l'aire.

El Govern aprova el Projecte de llei del canvi climàtic a Catalunya

27/01/2016

El Govern ha aprovat el Projecte de llei del canvi climàtic de Catalunya, que ja va deixar enllestit l'anterior Govern i que ha redactat el Departament de Territori i Sostenibilitat. El document adopta les bases derivades de la legislació comunitària i configura els elements essencials per a la regulació d'aquest instrument a Catalunya.

 

 
 

La UAB, al capdavant de les universitats de l’Estat al rànquing mundial GreenMetric

26/01/2016

 
 

La UAB ocupa la 20a posició mundial entre les 407 universitats que analitza el rànquing de la Universitat d'Indonèsia amb criteris ambientals.

 
 

Opinions

Inici  
 

Star Wars i creixement econòmic

14/02/2016
Ramon Folch

La recent estrena del setè episodi de La guerra de les galàxies ha excitat els seguidors de la saga i ha inclinat George Lucas, que en va ser el creador en un ja llunyà 1977, a explicar-se.

El consumidor, clau en la lluita contra el canvi climàtic

04/02/2016
José Manuel Cansino

El passat 11 de desembre va finalitzar la Cimera del Clima a París, la vintena Conferència de les Parts, englobada dins de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

 
 

Destaquem

Inici  
 

L'Ajuntament de Tiana guanya el 'Premio Ciudad Sostenible' en la categoria de Residus

Els 'Premios Ciudad Sostenible' que per dotzè any consecutiu atorga la Fundación Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministerio de Medio Ambiente i el patrocini d'Ecoembes, són un reconeixement als municipis i Ens Locals Supramunicipals de l'estat espanyol que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat.

 

Calculadora de CO2

El consum d'energia dels electrodomèstics, l'il·luminació, els aparells electrònics o la climatització de casa, els residus que generem, l'aigua que consumim, com ens movem... tot plegat pot contribuir en major o menor mesura al canvi climàtic. Aquesta eina et permet saber quant CO2 genereu cada dia a casa vostra.
 

 
 

Atrapa el Trigre

Un sistema ciutadà per investigar, seguir i controlar l’expansió del mosquit tigre. Si ets descarregues l’APP Tigatrapp pots col·laborar localitzant mosquits tigre i els seus llocs de cria

 

Contra els mosquits, ratpenats!

Durant el mes de febrer l’Ajuntament de Barcelona instal·larà 18 torres niu per a ratpenats en horts urbans i zones verdes.

 
 

Entrevistes

Inici  
 

‘Els valors de la Xarxa han traspassat les fronteres de Catalunya, i són reconeguts a tot Europa’

14/02/2016

 
 

Valentí Junyent és alcalde de Manresa, i el nou President de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Arrel de la 16a Assemblea de la Xarxa ens parla en aquesta entrevista de les actuacions ambientals que s’estan posant en marxa a Manresa i sobretot dels reptes ambientals i les estratègies de futur del món local català a través de la Xarxa. 
 

 
 

Especials

Inici  
 

#COP21. La Cimera decisiva.

 
 

París acull fins a l'11 de desembre la COP 21, que ha estat qualificada per molts observadors com la cimera més decisiva que s'ha fet mai sobre el canvi climàtic. Sostenible ha volgut dedicar aquest especial per aglutinar les informacions i reflexions sobre la XXI Conferència Internacional sobre Canvi Climàtic. El nostre objectiu és entendre què en podem esperar dels possibles acords als quals s’arribi i analitzar quin ha estat el paper dels governs locals a la Cimera.

 
 

Agenda

Inici  
 

Jornada del Dia Mundial de l’Eficiència Energètica a Girona

02/03/2016
Aula magna de la Casa de Cultura de Girona

Sssplau. Escoles + Saludables

25/02/2016
La Fàbrica del Sol.

Sssplau és una proposta educativa que té per finalitat preparar l'alumnat perquè sigui conscient, actuï i participi en la millora de la gestió sostenible d’un entorn col·lectiu important per a ell.

 
 

Fonaments de la gestió local del cicle de l'aigua: 'El servei local d’Abastament d’aigua – fonaments ambientals, socials i econòmics'

25/02/2016
Sala d'Actes de l'Edifici El Vagó. Recinte Escola Industrial.Comte d'Urgell, 187. Barcelona , Barcelona

Cultivant la ciutat: l'hort smart, aprendre a reaprendre

24/02/2016
La Fàbrica del Sol

Els alumnes de l'Escola Rel ens ensenyaran a construir els dispositius tecnològics que ens permetran controlar la humitat, i per tant el reg automàtic, la llum o la temperatura de la terra per al bon funcionament d’una taula de cultiu.

 
 

Exposició Som gent de profit a la Barceloneta

20/02/2016
La Fàbrica del Sol

L’exposició s’instal·la al mercat de la Barceloneta del 20 al 27 de febrer de 2016 per sensibilitzar la ciutadania dels inconvenients econòmics, alimentaris i ambientals que provoca el malbaratament alimentari.

Cinefòrum 'Corazones Verdes frente al Cambio Climático'

18/02/2016
La Fàbrica del Sol

 
 

Curs sobre el vulcanisme a Catalunya

17/02/2016
Centre Cívic de la Creu Alta-Cal Balsach (ctra. de Prats de Lluçanès 2, Sabadell)

Per què a la Garrotxa hi ha vulcanisme geològicament recent i no n'hi ha al Vallès? Seria molt sorprenent que es reactivés el vulcanisme de la Garrotxa? Com era el paisatge de la Garrotxa abans del vulcanisme?

La cuina compromesa: un projecte pedagògic per restaurants

15/02/2016
Casal dels Volcans (Avinguda de Santa Coloma, 43,17800 Olot, Girona), Girona

Professorat: Neus Monllor d’Arrels a la Taula.

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube