Salou intervé en la conservació de la posidònia de les platges, que fa d’escut protector de la línia de la costa

07/07/2022 - 11:26

Els protocols que marca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic remarquen que les restes vegetals del litoral s’han de retirar d’una forma no agressiva, evitant maquinària pesada i utilitzant garbelladores i tamisadores.

L’Ajuntament de Salou, sensible a la protecció del medi natural i vetllant pel benestar dels turistes i banyistes, intervé, en casos puntuals, en la retirada i posterior conservació de la posidònia que s’acumula a les platges; una planta marina que fa d’escut protector de la línia de la costa, estabilitzant la sorra perquè no es vegi afectada per l’onatge i els temporals de mar. Aquesta planta també crea uns hàbitats de gran valor, en convertir-se en refugi de moltes espècies marines d'invertebrats, peixos, mol·luscs, crustacis, esponges, algues, etc.

La posidònia que s’acumula a la vora de la platja no és un residu, sinó una protecció molt important per a les zones del litoral, en un moment en què el canvi climàtic provoca, cada cop més, tempestes marines i molta erosió. Cada any la planta es desprèn de les fulles mortes i part d'aquestes arriben a la costa arrossegades pels corrents.

Els protocols que marca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic són que aquestes fulles no s’han de retirar, en cap cas, de forma agressiva i cal fer el possible per conservar-les i retornar-les al mar.

En el mateix sentit, l’Ajuntament de Salou cerca els mecanismes adequats que permetin la convivència entre aquestes plantes i els usuaris de les platges. El protocol és el següent: En casos d’episodis puntuals, no es duu a terme cap acció, tot esperant que el mar s’ho endugui. I el casos en què hi hagi acumulacions, es recullen amb estris apropiats, procurant, sempre, no endur-se sorra; aquestes es traslladen a un terreny municipal, per quan finalitzi la temporada, poder tornar a recol·locar-les a les platges i que facin la seva funció principal, que és la de fixar la sorra, prevenint l’acció perjudicial dels temporals.

L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que “des de l’Ajuntament, tractem, de forma sostenible, la posidònia que s’acumula a les platges perquè no suposi una molèstia pels banyistes; tot i que és important que ens conscienciem que la zona litoral és un medi ambient natural i viu; no només un actiu de l’oferta recreativa local”.

Per la seva banda, el regidor de Platges: Manteniment, Reparacions i Adequacions, Pedro Madrona, ha assenyalat que “l’empresa concessionària del servei de neteja de platges, UTE Salou Net, programa un servei de retirada gradual i respectuosa amb el medi, només en temporada de bany. La resta de mesos de l’any no s’actua, per tal de preservar el litoral".


 

Municipis: 
TarragonèsSalou
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Article

Injuve reconeix la Conselleria de Joventut amb la distinció de 'Bona Pràctica' del projecte Climactives

Butlletí