19.817 espècies en vies d’extinció

La nostra pròpia acció 'depredadora' amenaça la nostra supervivència com a espècie
Redacció
21/06/2012 - 00:00

Gairebé un terç de les 63.837 espècies avaluades per la UICN es troben amenaçades
La Unió Internacional per a la conservació de la Natura (UICN) ha presentat la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades, coincidint amb la celebració de la Cimera de la Terra Rio+20.

Segons aquest informe, les espècies més amenaçades al món són: un 41% dels amfibis, un 33% dels coralls que conformen els esculls, un 30% de les coníferes, un 25% dels mamífers i un 13% de les aus.

Una de les principals causes és la sobreexplotació que els humans fem de la natura. Però resulta que la conservació de la diversitat biològica té una gran transcendència, també per als humans. Per exemple, la producció d'un terç dels aliments del món, incloent 87 dels 113 cultius alimentaris més importants, depenen de la pol·linització realitzada pe insectes, ratpenats i aus. Aquest servei de pol·linització dels ecosistemes té, més enllà d'un valor natural, un d'econòmic gens menyspreable: 200.000 milions de dòlars a l'any. 

En definitiva, cal prendre major consciència de la importància de conservar l'equilibri del món natural, ja que d'aquest en depèn el nostre equilibri i supervivència com a espècie. Aus, mamífers, insectes, etc. són peces clau en l'equilibri dels ecosistemes terrestres. Però també ho és l'home, espècie de mamífer -no ho oblidem. El nostre paper clau és no interferir en el funcionament de la resta d'espècies. De moment, però, no estem fent els deures.

Array
Etiquetes: 

Relacionats

Article

En els darrers 25 anys Catalunya ha recollit selectivament 6,5 tones de residus orgànics i, gràcies al seu tractament per a fer-ne compost, “s’ha evitat l’emissió d’1.476.422 tones de CO2 equivalent (CO2eq) a l’atmosfera si haguessin anat cap a l’abocador”. Tenint en compte que un turisme mitjà que circula 10.000 quilòmetres a l’any emet una tona de CO2eq, en un quart de segle s’ha produït un estalvi equivalent al que emeten 1.476.422 cotxes. Així ho ha explicat aquest dissabte la secretària d’Acció Climàtica, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Barnadas, durant la celebració del 25è aniversari de la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), la primera d’aquest tipus que es va posar en marxa al país.

Article

En concret, durant el 2020 es van emetre 2,7 milions de tones de CO2, mentre que el 2019 van ser 3,6. D’aquesta quantitat, 330.090 tones corresponen a l’estalvi de consum energètic, tant el domèstic, l’industrial com el comercial i de serveis. Una baixada, no estructural, que ha ajudat a assolir el 42% dels compromisos de reducció fixats per a l’any 2030. Aquestes són unes de les principals dades de l’Informe de l’emergència climàtica a Barcelona 2020.

Article

Per primer cop s’ha quantificat la petjada de carboni que genera l’alimentació a la ciutat de Barcelona. Un estudi elaborat per Barcelona Regional, amb la col·laboració d’Inèdit, exposa que el consum de begudes i aliments a la ciutat (incloent-hi la producció, l’envasat i la distribució i, per tant, també tenint en compte les emissions generades fora de l’espai geogràfic de la ciutat) suposa l'emissió de 2,5 milions de tones anuals de diòxid de carboni (CO2).

Butlletí