Troben a Tarragona un ocell en perill d'extinció

19/07/2011 - 00:00

Els cos d'Agents Rurals al Tarragonès van trobar a les instal·lacions d'un recinte industrial de Tarragona una au identificada com un exemplar de bitó (Botaurus stellaris) que semblava estar ferit. L’ exemplar d'aquesta espècie en perill d'extinció a Catalunya presentava símptomes de malnutrició i deshidratació, així com un edema al cap i lesions en una de les potes. Una vegada estabilitzat pels agents, va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa del DAAM.

Segons aquest cos del Departament d'Agricultura, trobar un exemplar d'aquesta espècies és un fet "molt execepcional", ja que les seves obervacions són són "molt esporàdiques i rares". De fet, els Agents Rurals l'han vist de manera molt ocasional a les immediacions de la Sèquia Major de Vila-seca, on s'ha pogut escoltar el típic cant amb una veu greu que li dóna el nom de avetoro. I és que a Catalunya és molt escàs, amb una població al límit de l’extinció.

Au d'aiguamoll
El bitó és un ocell d'aiguamoll i viu als canyissars de llacunes, embassaments i goles abandonades de rius. És una au d’hàbits nocturns i prefereix les zones amb vegetació que sobresurt de l’aigua que el permeten amagar-se i pescar. Segons el Departament d'Agricultura, la presència del bitó indica que un hàbitat està ben conservat i hi ha prou aliment disponible i, per tant, és un bon indicador del grau de conservació d'un espai. A més, es tracta d'una espècie paraigua, destaca el cos d'Agents Rurals, que vol dir que les actuacions destinades a protegir-la beneficien moltes altres espècies que viuen a les zones humides i que estan per sota de la piràmide alimentària.

La Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat ha presentat un inventari de diferents zones humides, llacunes i està analitzant diferents mesures de conservació i gestió a efectes de facilitar la recuperació de diferents espècies de la fauna protegida i en perill d'extinció, com el Bitó.

 

Relacionats

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Acte
11/10/2023 - 10:00
Sala d’actes edifici A Av. d’Eduard Maristany 16, 08930 Sant Adrià de Besòs

Butlletí