Sitges posa en marxa el nou servei de neteja i recollida de residus

Font: Ajuntament de Sitges

02/07/2020 - 12:18

El nou servei, que s’ha presentat, suposa, entre altres millores, la renovació total de més de mil contenidors, i el canvi de tots els vehicles i maquinària. El nou contracte de neteja i recollida de residus té un cost de 8 milions d’euros, pràcticament el doble de l’anterior.

L’Ajuntament de Sitges ha presentat avui el nou servei de neteja i recollida de residus. La posada en funcionament del nou contracte, que suposa una inversió de 8 milions d’euros (respecte als 4,8 milions d’euros de l’anterior contracte), té com a objectius principals facilitar el reciclatge a la ciutadania, millorant els índex de recollida selectiva, i garantir que l’espai públic es manté net.

El regidor de Serveis Urbans, Jaume Monasterio, ha explicat que “el que ara us presentem és un nou servei dissenyat pensant en el Sitges actual i amb la mirada posada en el Sitges del futur, un servei que donarà resposta a les necessitats actuals dels sitgetans i les sitgetanes, que es notarà als carrers i que ens encaminarà cap a un futur sostenible basat en una aposta clara pel reciclatge i per la prevenció de residus”.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha insistit en la necessitat de treballar amb responsabilitat social i mediambiental “per ser cada vegada més sostenibles, un dels objectius marcats al Pla d’Actuació Municipal i un repte que des de l’Ajuntament afrontem des de tots els àmbits: el turisme, la preservació de l’entorn o la protecció dels nostres ecosistemes”. Aurora Carbonell ha recordat que Sitges compta amb la certificació Biosphere Destination des del 2016, “símbol del compromís de la vila amb la preservació del medi ambient”. L’alcaldessa ha remarcat que “amb el nou contracte del servei de neteja i recollida de residus, posem a disposició de la ciutadania els mitjans i els equips, la il·lusió i la voluntat però necessitem, també, la implicació i la complicitat de totes les sitgetanes i els sitgetans per aconseguir, entre tots, el Sitges del futur”.

El nou servei suposa, entre altres millores, la renovació total de tots els contenidors i de la totalitat de la maquinària que intervé en el servei: tant de neteja de la via pública (camions cisternes per a la neteja amb aigua, màquines escombradores o carretons d’escombrada manual) com de recollida dels residus (camions i furgonetes).

 

Objectiu: reciclatge

Els 1024 nous contenidors que s’estan instal·lant aquests dies es distribuiran en 193 illes que, com a novetat, contenen totes les fraccions (rebuig, orgànica, paper, vidre i envasos). A més, el nou servei incorpora un sistema de recollida d’oli usat amb 12 contenidors repartits per la vila i de minideixalleria mòbil, que visitarà tots els barris periòdicament. L’objectiu és posar a l’abast de totes les veïnes i veïns els contenidors per tal de facilitar el reciclatge.

Actualment, Sitges té un índex de recollida selectiva del 30%, un índex baix que l’Ajuntament s’ha proposat revertir. En aquest sentit, l’alcaldessa, Aurora Carbonell, ha fet una crida a la ciutadania a treballar plegats per “millorar aquestes dades i situar Sitges com a poble capdavanter en sostenibilitat, com ja fem en altres àmbits. La nova llei de residus catalana que s’està elaborant obligarà els municipis a superar el 60%. Hem de fer un esforç important per ser més sostenibles i reduir la nostra petjada ecològica”. En aquest sentit, el regidor de Serveis Urbans, Jaume Monasterio, s’ha adreçat també “als sitgetans i les sitgetanes perquè se sentin corresponsables en aquesta nova etapa, i recuperin l’orgull de viure en un poble net, blau i blanc, un poble que també ha d’apostar pel futur i per la sostenibilitat”.
 

La nova marca

El llançament del nou servei de neteja anirà acompanyat d’una campanya de comunicació dirigida la ciutadania i els comerços que pivota sobre dos eixos: Sitges Verd i Sitges net, que són els dos missatges principals de la nova imatge que acompanyarà el servei.

La imatge del nou servei conté els elements que caracteritzen la nova etapa: l’aposta pel reciclatge, per la sostenibilitat i l’economia circular, representades en la “G”, de Sitges que es transforma en la fletxa circular, icona del reciclatge.

El ‘FEM’ representa l’acció col·lectiva. L’Ajuntament posarà tot els mitjans, humans i materials, perquè es pugui gaudir d’un Sitges net i d’un Sitges verd, però un element imprescindible és la ciutadania. La campanya també fa referència a la paraula “verd”, el color de la sostenibilitat, fent referència al futur però que s’ha de treballar des del present.

La nova imatge està presidida pel color blau identitari de Sitges, el blau dels patis i de les finestres que contrasta amb el blanc de les façanes. El blau és també símbol de netedat. I, finalment, un joc de paraules i colors: Un Sitges verd (sostenible) que permetrà tenir el Sitges, de color blau.
 

La campanya informativa

L’Ajuntament ha enviat a totes les llars de Sitges un butlletí informatiu explicant les novetats del servei, així com un imant amb informació pràctica sobre el reciclatge dels residus domèstics.

L’Ajuntament ha desenvolupat, tanmateix, un nou apartat al web municipal amb tota la informació detallada útil per a la ciutadania (horaris, ubicacions dels contenidors, separació dels residus i reciclatge, entre altres) i un vídeo resum que també es pot visualitzar a través de les xarxes socials.

A més, s’ha creat un vídeo en què es presenta algunes de les persones que treballen al servei de neteja i recollida de residus amb l’objectiu de crear complicitats i acostar el servei a la ciutadania, tal com ha explicat el regidor de Serveis Urbans “el servei està format per persones, com tots nosaltres, que també tenen il·lusions en aquesta nova etapa i que realitzen una feina per a que en gaudim tots. Són persones treballant per a altres persones i, en quest sentit, la campanya també vol despertar l’empatia de la ciutadania, coresponsabilitat i el civisme”.

La campanya de posada en marxa del nou servei compta també amb punts informatius al carrer, on educadors ambientals informen a la ciutadania de totes les novetats i reparteixen, a qui ho necessiti, cubells airejats per reciclar els residus orgànics, embuts per al reciclatge de l’oli usat i sacs per a les restes de poda. Els tres elements també es poden aconseguir gratuïtament trucant al 607 2983 51 o a sitges.cat
 

Més equip i més recursos

El nou servei de neteja suposa, entre altres novetats:

 • Més àrees amb nous contenidors: Renovació de la totalitat dels contenidors que hi ha al municipi (1.024, concretament), la majoria dels quals estaven en mal estat i vells. A més, a partir d’ara totes les àrees seran completes, és a dir, que tindran contenidors de totes les fraccions amb l’objectiu de facilitar el reciclatge.
 • Més freqüència de recollida i neteja: Augmenten les freqüències de recollida tant pel que fa als residus domiciliaris com pel que fa als comercials. També augmenten les freqüències de neteja dels carrers i de l’espai públic, especialment en temporada alta.
 • Més servei d’educació ambiental: El nou servei comptarà amb dues educadores fixes, que faran tasques informatives i de seguiment i control, especialment pel que fa als comerços i la restauració.
 • Noves àrees mòbils per reciclar al centre: Al centre, canvia el sistema de recollida i s’implanta un sistema d’àrees mòbils, que es posaran de 20h a 2 de la matinada i que es desplaçaran en tractores elèctriques per reduir els sorolls. A més, inclouen totes les fraccions, per tal que la ciutadania del centre pugui reciclar més còmodament.
 • Nou servei de minideixalleria: S’acosta el reciclatge a tots els barris amb un servei de minideixalleria mòbil.
 • Recollida de poda i de voluminosos a domicili: Es facilita un telèfon al que adreçar-se per gestionar la recollida de la poda i els voluminosos. A més, l’Ajuntament facilita gratuïtament a qui ho necessiti un sac per a la recollida de poda.
 • Neteja dels carrers amb aigua a pressió a tota la vila. Fins ara, aquest servei només es feia al nucli antic.
 • Nova recollida d’oli en contenidors. A partir d’ara, es recollirà l’oli usat en contenidors repartits per Sitges.

A més, el servei tindrà altres novetats:

 • Hi haurà un fregat de les zones per a vianants amb aigua calenta a pressió, que permetran una neteja amb profunditat.
 • S’incorpora al servei la neteja de papereres, de parets i de graffitis a la via pública.
 • S’incorpora la neteja dels pipicans amb desinfectants de forma quinzenal.
 • Es netejaran els contenidors per fora i també per dins per evitar les males olors i mantenir-los en perfecte estat
 • Es duplica el repàs als contenidors per evitar els desbordaments. Abans es feia una vegada al dia mentre que ara es farà al matí i també a la nit.

El nou servei, en xifres

 • Més de 100 persones treballant
 • 8 milions d’euros de despesa anual en recollida i neteja
 • 1024 contenidors nous
 • 195 àrees completes amb els cinc tipus de contenidors
 • 10 plataformes mòbils per reciclar al centre, traslladades en vehicles elèctrics per evitar els sorolls
 • 12 punts de recollida d’oli
 • 20 vehicles de recollida nous
 • 6 vehicles elèctrics nous
 • 16 equips de neteja de carrers nous
 • 9 carretons per a l’escombrada manual
 

 

Categories: 
AdjuntMida
PDF icon Butlletí del Nou servei65.53 MB

Relacionats

Acte
26/11/2021 - 00:00
A Can Falç de Mar, Passeig de la Ribera 12. Sitges
Notícia

El passat 4 d’octubre es va iniciar el nou sistema de recollida de residus porta a porta al nucli de  Gerri de la Sal, municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà) en substitució de l’actual model en àrees de contenidors obertes.

Butlletí