Sant Cugat es declara en emergència climàtica

Vistiplau del ple a la 'Declaració d'Emergència Climàtica'

Font: Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i Cugat Media

18/12/2019 - 09:21

Sant Cugat ja està oficialment en estat d''emergència climàtica'. Amb l'aprovació per part del ple de la 'Declaració d'Emergència Climàtica, la ciutat reconeix 'l'absoluta necessitat de mantenir l'escalfament global per sota d'1,5 graus centígrads'. Es tracta d'un repte que haurà de passar, durant la pròxima dècada, per reduir 'de manera dràstica' els nivells d'emissió. El manifest té, a més, el suport del teixit associatiu de Sant Cugat.​

L’acte de presentació de la Declaració es va fer dies abans del Ple en un acte presidit per l’alcaldessa, Mireia Ingla, i que va comptar amb la presència de la Comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó; el director de l’Institut Català Internacional per la Pau, Kristian Herbolzheimer; la meteoròloga de TV3, Gemma Puig; i diversos representants municipals i del teixit associatiu de la ciutat. A més, també s’ha presentat la imatge de la campanya municipal “Emergència climàtica. Sant Cugat compromesa”.

"Sant Cugat no pot ni vol mirar cap a una altra banda". Són paraules de l'alcaldessa, Mireia Ingla, a la presentació aquest dilluns de la Declaració d'Emergència Climàtica. Amb aquest text, la ciutat reconeix "l'absoluta necessitat de mantenir l'escalfament global per sota d'1,5 graus centígrads", un repte que haurà de passar, durant la pròxima dècada, per reduir "de manera dràstica" els nivells d'emissió. La declaració reconeix "l'eco-dependència i interdependència de la nostra espècie" i assenyala una situació de "col·lapse".

La Declaració d’Emergència Climàtica a Sant Cugat es pot consultar a la web municipal. El text reconeix “l’estat d’emergència climàtica” del món i la necessitat d’una “resposta mundial ràpida, urgent i des de tots nivells, des dels internacionals als locals”.  La Declaració també remarcaque es presenten enormes reptes “per als sistemes de sosteniment de la vida de centenars de milions de persones”. En conseqüència, es proposa promoure acords locals i de país per tal d’assolir uns objectius que garanteixin “la continuïtat de la vida que habita aquest planeta”.

Però no només es queda aquí. La comissionada per l'emergència climàtica, la regidora Alba Gordó, insta tota la ciutadania implicar-se amb aquesta causa.

Per fer-ho possible, el consistori es marca l'objectiu de tirar endavant una transició energètica per afavorir els usos i consum d'energies renovables i de proximitat. La mobilitat també és clau en aquesta lluita, amb l'impuls d'un sistema més sostenible, la reforma del Pla de Mobilitat, l'impuls de plans de desplaçaments d'empresa i la introducció de la Zona de Baixes Emissions, que restringirà la circulació dels vehicles més contaminants. L'alimentació és cabdal per assolir els objectius. Així, l'Ajuntament promourà el consum d'aliments d'origen vegetal, de temporada i proximitat. D'altra banda, també s'impulsarà un consum basat en la reutilització i reparació d'objectes per a la reducció de residus. L'urbanisme també té un pes destacat en el pla d'accions de la declaració, amb la planificació d'infraestructures verdes i sostenibles, amb una gestió adaptable a la situació climàtica i que respecti la biodiversitat.

Els joves de Fridays For Future també han assistit a la trobada. Abans, però, s'han manifestat a les portes del consistori per reclamar l'acció de l'administració per posar remei a la crisi climàtica.

 

Pla d’Acció per lluitar contra el canvi climàtic

La Declaració acorda impulsar urgentment un Pla d’Acció “centrat en impulsar la transició cultural col·lectiva envers la sostenibilitat”. Està basat en cinc grans eixos d’actuació:

Transició energètica: augment de la generació d’energia renovable i reducció de consums a Sant Cugat. Rehabilitació d’edificis per fer-los més eficients.

Canvi en el model de mobilitat: foment del transport públic, de l’ús dels vehicles elèctrics i entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions per restringir els vehicles més contaminants. Redacció d’un nou Pla de Mobilitat i impuls de plans de desplaçament d’empresa.

Transició alimentària: Aposta per l’alimentació saludable, basada en el consum d’aliments d’origen vegetal, de temporada i proximitat. Vincular aquesta aposta a la producció a Sant Cugat, amb l’objectiu d’augmentar l’activitat agropecuària.

Residu Zero: implementació dels principis de consum responsable i l’economia circular, restricció de l’ús de plàstics d’un sol ús i foment de la reparació i la reutilització.

Infraestructura verda i biodiversitat: implementació de la gestió sostenible i amb criteris d’adaptació al canvi climàtic dels ecosistemes urbans i periurbans, a través de les zones humides, espais verds, rieres i torrents.

Aquest Pla de xoc s’està elaborant amb l’ajuda de tècnics, científics i investigadors universitaris amb l’objectiu de tenir-lo aprovar a principis del 2020.

 

Crida a implicar-se amb la Declaració

L’emergència climàtica és un tema de ciutat. Per això l’Ajuntament anima tota la ciutadania, entitats, institucions i teixit empresarial a sumar-se a aquesta Declaració i fer front comú per actuar davant el canvi climàtic.

Aquesta adhesió es podrà fer efectiva a través del portal municipal www.decidim.santcugat.cat a partir del dia 16 de desembre, una vegada hagi estat aprovada al Ple municipal.

 

Participació ciutadana a través de la Taula d’Emergència Climàtica

La lluita contra el canvi climàtic no és responsabilitat d’un únic organisme o institució, sinó que interpel·la el conjunt de la societat. Per això a partir de gener l’Ajuntament crearà la Taula d’Emergència Climàtica de Sant Cugat per implicar tota la ciutadana davant aquest repte.

Serà un òrgan participatiu, propositiu i que farà seguiment del Pla d’Acció davant l’Emergència Climàtica. La ciutadania podrà sumar-se a la Taula a través del portal decidim.santcugat.cat.


VÍDEO NOTÍCIA A CUGAT MEDIA


 

Categories: 

Relacionats

Article

Terrassa se suma a la crida d'Eurocities per treballar per una cultura més sostenible i més inclusiva

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

L’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya participen en un projecte europeu per estudiar el possible impacte del canvi climàtic en les aigües termals.

Butlletí