Rua de Carnestoltes al carrer d’Aragó per denunciar l’excés de contaminació a la ciutat

Font: betevé

19/02/2020 - 12:19

La plataforma Eixample Respira ha tornat a mobilitzar-se contra la contaminació a la ciutat i, en especial, a l’entorn dels centres educatius de l’Eixample. Es tracta de la rua de Carnestoltes amb què l’entitat vol denunciar la mala qualitat de l’aire en aquest districte. Per això, ha iniciat una marxa que ha transcorregut des del carrer de València fins al d’Aragó, on els participants han llegit un manifest “a ses majestats de la seu del tòxic districte”.

Aquesta acció de protesta vol posar el focus en el fet que el 93 % dels centres educatius de l’Eixample superen els nivells de contaminació recomanats, quan en el conjunt de la ciutat la mitjana cau fins només el 30 %, una situació que evidencia que, segons les dades publicades per l’Ajuntament el 2018 sobre la qualitat de l’aire als entorns escolars, els centres que encapçalen el rànquing d’entorn més contaminat són en aquest districte.

Els valors límit de contaminació es xifren en 50 µg/m3, i contenen òxid de nitrogen, partícules en suspensió, diòxid de sofre, monòxid de carboni, ozó troposfèric, plom i benzè:

  • Escola Urgell (55, 51 µg/m3), al carrer del Comte d’Urgell, 133
  • Escola la Poma (53,96 µg/m3), al carrer del Comte Borrell, 164
  • Escola Ninets (51,80 µg/m3), al carrer de València, 218
  • Escola Sant Francesc d’Assís (51,80 µg/m3), a la plaça de la Universitat, 2
  • Tic-Tac Gran Via (51.44 µg/m3), a la Gran Via de les Corts Catalanes, 499

No és pas la primera vegada que aquesta plataforma situa les seves protestes al carrer d’Aragó, una artèria de la ciutat per on circulen diàriament 85.635 vehicles. De fet, la plataforma vol posar el focus en la necessitat de prendre mesures per revertir aquests números, com el projecte municipal de pacificar els entorns escolars i restringir-hi el trànsit rodat i limitar-hi la velocitat, un programa aplaudit per l’entitat tot i trobar-lo poc ambiciós.

Més protestes escolars

Una altra de les escoles que, coincidint amb la rua de Carnaval d’Eixample Respira, han sortit al carrer a protestar pel mateix motiu és la Joan Miró, del carrer de la Diputació, 21. Familiars, alumnes i personal docent s’han concentrat al carrer d’Entença —a tocar del centre— per denunciar la mala qualitat de l’aire que respiren els alumnes. Segons les dades de qualitat de l’aire recollides el 2018 pel mateix web municipal, l’aire a l’entorn d’aquest centre marca 46.07 µg/m3.


 

Relacionats

Notícia

40 escoles de Barcelona han tallat els carrers de Barcelona aquesta tarda per exigir un entorn pacificat. És una reclamació també de la Societat Catalana de Pediatria, que diu que calen mesures urgents per millorar la qualitat de l'aire a prop dels centres educatius. La Montse Lorenz ha anat als carrers per saber com es vivia aquesta reivindicació entre els pares, mares, nens i nenes.

Notícia

El primer tram del nou carril bici del carrer d’Aragó, entre el passeig de Gràcia i el carrer de Tarragona, ja està funcionament. I abans que acabi l’any s’enllesteixen els treballs a l’altre tram, entre l’avinguda Meridiana i el passeig de Gràcia. Aquest nou carril bici, de 4,8 quilòmetres, permetrà travessar tot l’Eixample i connectar amb els carrils bici dels carrers transversals.

Article

Pactes verds en temps de pandèmies s’ha redactat i actualitzat en aquest context complex, inquietant, incert i, per a algunes persones, dramàtic. La seva intenció neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències (sanitària, climàtica, ambiental, feminista, etc.) i de restriccions de tot tipus (confinaments totals, parcials, perimetrals, tancaments sectorials, tocs de queda, etc.), cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI. Es pot aconseguir de manera gratuita a la web de l'ODG.

Butlletí