Rua de Carnestoltes al carrer d’Aragó per denunciar l’excés de contaminació a la ciutat

Font: betevé

19/02/2020 - 12:19

La plataforma Eixample Respira ha tornat a mobilitzar-se contra la contaminació a la ciutat i, en especial, a l’entorn dels centres educatius de l’Eixample. Es tracta de la rua de Carnestoltes amb què l’entitat vol denunciar la mala qualitat de l’aire en aquest districte. Per això, ha iniciat una marxa que ha transcorregut des del carrer de València fins al d’Aragó, on els participants han llegit un manifest “a ses majestats de la seu del tòxic districte”.

Aquesta acció de protesta vol posar el focus en el fet que el 93 % dels centres educatius de l’Eixample superen els nivells de contaminació recomanats, quan en el conjunt de la ciutat la mitjana cau fins només el 30 %, una situació que evidencia que, segons les dades publicades per l’Ajuntament el 2018 sobre la qualitat de l’aire als entorns escolars, els centres que encapçalen el rànquing d’entorn més contaminat són en aquest districte.

Els valors límit de contaminació es xifren en 50 µg/m3, i contenen òxid de nitrogen, partícules en suspensió, diòxid de sofre, monòxid de carboni, ozó troposfèric, plom i benzè:

  • Escola Urgell (55, 51 µg/m3), al carrer del Comte d’Urgell, 133
  • Escola la Poma (53,96 µg/m3), al carrer del Comte Borrell, 164
  • Escola Ninets (51,80 µg/m3), al carrer de València, 218
  • Escola Sant Francesc d’Assís (51,80 µg/m3), a la plaça de la Universitat, 2
  • Tic-Tac Gran Via (51.44 µg/m3), a la Gran Via de les Corts Catalanes, 499

No és pas la primera vegada que aquesta plataforma situa les seves protestes al carrer d’Aragó, una artèria de la ciutat per on circulen diàriament 85.635 vehicles. De fet, la plataforma vol posar el focus en la necessitat de prendre mesures per revertir aquests números, com el projecte municipal de pacificar els entorns escolars i restringir-hi el trànsit rodat i limitar-hi la velocitat, un programa aplaudit per l’entitat tot i trobar-lo poc ambiciós.

Més protestes escolars

Una altra de les escoles que, coincidint amb la rua de Carnaval d’Eixample Respira, han sortit al carrer a protestar pel mateix motiu és la Joan Miró, del carrer de la Diputació, 21. Familiars, alumnes i personal docent s’han concentrat al carrer d’Entença —a tocar del centre— per denunciar la mala qualitat de l’aire que respiren els alumnes. Segons les dades de qualitat de l’aire recollides el 2018 pel mateix web municipal, l’aire a l’entorn d’aquest centre marca 46.07 µg/m3.


 

Relacionats

Notícia

Els alcaldes i alcaldesses de l’Arc Metropolità traslladen al Departament d’Acció Climàtica les seves discrepàncies sobre el decret de les Zones de Baixes Emissions

Notícia

La DGT va autoritzar l'ús d'un senyal alternatiu al de les targetes ambientals per a l'accés a una Zona de Baixes Emissions, donant així carta de naturalesa al model de ZBE basat en la reducció de tots els tràfics motoritzats i no només a privilegiar els cotxes elèctrics sobre els de consum fòssil.

Entrevista
Martin Lutz és senador ministerial de Berlin.

Amb l’expert en sostenibilitat urbana parlem de les mesures que es van començar a aplicar ja fa més de 15 anys a la capital alemanya, on les zones de baixes emissions tenen molt més recorregut que a Catalunya. 

Butlletí