Nova edició del fòrum ambiental en homenatge a l'ecòleg Ramon Margalef

SOSTENIBLE / UB
28/02/2008 - 00:00
Estem conduint el planeta cap a una situació insostenible des del punt de vista ambiental? On són els límits del desenvolupament? Davant dels problemes globals, quin és el compromís de la ciència? L'activitat humana està provocant un impacte directe sobre la biosfera que afecta tot el planeta i també l'espècie humana. Per entendre tots aquests canvis, cal tenir una visió integral de tot el planeta i fer front als canvis des de la perspectiva de la reflexió i l'acció. Crear un espai de debat i reflexió sobre aquesta temàtica és l'objectiu de la nova edició del fòrum ambiental - Homenatge a Ramon Margalef, que tindrà lloc els dies 28 i 29 de febrer a l'Aula Magna de la Facultat de Biologia sota el títol «Gaia quo vadis? Homo sapiens no badis».

El fòrum serà inaugurat pel degà de la Facultat de Biologia, Javier Casado; el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar; els professors Santi Sabaté i Francesc Sabater, adscrits al Departament d'Ecologia de la UB i coordinadors d'aquesta iniciativa, i un representant del col•lectiu Skamot Verd.

En el marc del fòrum, es retrà homenatge al científic Ramon Margalef, figura fonamental en el món de l'ecologia i catedràtic a la UB des del 1967 --el primer a tot Espanya-- i traspassat el maig de 2004. La semblança serà a càrrec del catedràtic del Departament d'Ecologia Joandomènec Ros i tindrà lloc el divendres 29 de febrer, a les 9.30 h, sota el títol «Homenatge a Ramon Margalef. Una visió ecològica integradora, l'home en la biosfera».

El programa general inclou ponències sobre els efectes de la globalització econòmica, el creixement i la sostenibilitat, el deute ecològic, l'ecologia i la vulnerabilitat dels sistemes humans, etc. Així mateix, el dijous dia 28 de febrer, a partir de les 16 h, s'ha previst la taula rodona «Aspectes socioeconòmics de "Gaia quo vadis? Homo sapiens no badis", moderada pel professor Santi Sabaté (UB-CREAF) i amb la participació dels experts Jordi Roca (UB), Miquel Barceló (UPC), Joan Martínez Alier (UAB) i de l'exconseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Salvador Milà. El divendres 28, a partir de les 16 h, hi haurà una segona taula rodona sobre els aspectes ambientals de «Gaia quo vadis? Homo sapiens no badis», amb els experts Joandomènec Ros i Jorge Wagensberg (UB), Jaume Terrades (UAB) i José Sarukhán (UNAM), i Santi Sabaté hi actuarà com a moderador.

El fòrum és d'accés lliure i gratuït i s'adreça principalment a l'alumnat i al professorat de Ciències Ambientals, Biologia i totes les llicenciatures afins a l'àmbit de medi ambient, territori i societat. Es reconeixerà l'assistència amb crèdits de lliure elecció als estudiants que ho acreditin. Com a preparació de les jornades, els estudiants de l'Skamot Verd han organitzat els Tallers ambientals de discussió sobre diferents temàtiques (petjada ecològica i responsabilitat individual, productivitat agrícola i sobirania alimentària, etc.).

Per consultar el programa del fòrum ambiental, cliqueu aquí.

Relacionats

Acte
11/10/2023 - 10:00
Sala d’actes edifici A Av. d’Eduard Maristany 16, 08930 Sant Adrià de Besòs
Acte
18/10/2023 - 15:30
Nau Bostik. C/Ferran Turné 1-11 Barcelona.
Notícia

Enguany l’abundància de papallones a les ciutats és molt menor, les plantes s'assequen per la manca d'aigua i aquests animals es queden sense aliment.

Butlletí