Municipis de l’Anoia gairebé tripliquen el percentatge de recollida selectiva després de sis mesos amb el model porta a porta

Font: InfoAnoia.cat

04/03/2019 - 11:50

Els 22 municipis que van adoptar fa mig any el sistema de recollida selectiva porta a porta han assolit una xifra mitjana del 83% dels seus residus de forma selectiva. El darrer any complet de xifres disponibles, el 2017, el percentatge global de recollida selectiva a la comarca era del 33,48% dels residus.

El Consell Comarcal ha exposat aquest 6 de febrer la seva satisfacció pels resultats de la mà del president Xavier Boquete i els consellers Santi Broch i David Sánchez, que ha assenyalat que “normalment l’Anoia estava a la cua dels rànquings i en aquest temps hem fet la volta al mitjó”.

Segons han exposat, en percentatge de pes sobre els total de residus recollits, el 46% dels residus recollits són de la fracció orgànica, seguits de la resta (17%), envasos (14%), paper i cartró (11%), vidre (9%) i voluminosos (4%).

Per adaptar-se a la singularitat de cada model de municipi, el sistema porta a porta es va desglossar en recollida porta a porta en nuclis, recollida porta a porta en urbanitzacions i recollida en àrees tancades.

Dels municipis amb recollida porta a porta als nuclis, Carme lidera la recollida selectiva amb el 87% dels seus residus. A l’altre extrem es situen Orpí i Els Prats de Rei, amb el 77% dels residus recollits de forma selectiva.

Pel que fa els tres municipis que disposen del model de recollida adaptat a urbanitzacions, els percentatges són molt similars: La Pobla de Claramunt (86%), La Torre de Claramunt (83%) i El Bruc (83%).

Finalment, la recollida en àrees tancades ofereix més disparitat de dades, que des del Consell Comarcal justifiquen pel fet que “tot i identificar l’usuari quan hi accedeix, un cop dins l’àrea no hi ha control sobre la separació dels residus aportats i, per tant, aquesta separació depèn de la voluntat de l’usuari”. Lideren la recollida selectiva en àrees tancades Carme (89%) i Montmaneu (87%), mentre a la cua estan La Torre de Claramunt (60%) i El Bruc (61%).

El conseller David Sánchez ha reconegut que encara hi ha “molt marge de maniobra” per introduir canvis i millorar els índex, com per exemple redefinir les rutes. Per exemple, aquest mateix 2019 s’implantarà un tercer dia de recollida de la fracció orgànica a les urbanitzacions els mesos d’estiu, entre maig i setembre.

D’altra banda, mirant cap al futur, i d’acord als objectius que marca la Unió Europea, la comarca es planteja fer el salt cap a un sistema de pagament per generació. La previsió és que aquests mecanismes ja s’incorporin a les ordenances fiscals de l’any 2021, un cop el sistema de recollida porta a porta estigui plenament consolidat.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Igualada implementarà en els propers mesos el model de recollida Porta a Porta per a grans productors com poden ser supermercats, restaurants o grans comerços. La recollida selectiva Porta a Porta, consisteix a lliurar els residus de forma separada i al davant de la porta de l’establiment al servei municipal de recollida, segons un calendari i horari establerts per cada fracció.

Notícia

Aquest dimarts 18 de maig s’ha complert un mes just de l’inici del nou model de recollida de residus porta a porta a Hostalric. I complerts els primers 30 dies de vigència els resultats obtinguts corroboren l’aposta decidida que han fet l’Ajuntament d’Hostalric i el Consell Comarcal de la Selva per aquest nou sistema que té com a objectiu principal millorar les xifres de recollida selectiva a la vila.

Notícia

Els veïns han de deixar els residus davant de casa amb unes bosses que porten xip i que s'han començat a recollir aquest dilluns a la nit

Butlletí