L’AMB incorpora el primer autobús 100% elèctric a les línies del servei nitbus

L'AMB preveu disposar de dues línies completes del Nitbus amb autobusos 100% elèctrics abans de 2020.
16/02/2016 - 19:31

Aquest 16 de febrer, Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB i Núria Marin, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, han presentat el primer vehicle amb un motor 100% elèctric que s’incorpora al serveiNitbus, les línies d’autobús nocturnes que donen servei a 18 municipis metropolitans.

Fins ara, l'AMB ha provat en les seves flotes diversos models d'autobusos elèctrics, però l’autobús presentat avui és el primer vehicle adquirit pel grup Baixbus, i que s'incorpora de forma permanent a la flota de línies regulars.

Segons ha comentat Poveda, “l'AMB té previst incrementar progressivament el nombre d'autobusos 100% elèctrics, especialment a la flota del Nitbus, atesos els grans avantatges que presenten aquest tipus de vehicles per al transport nocturn. En concret, l'AMB es proposa disposar de dues línies completes del Nitbus amb autobusos 100% elèctrics al llarg d'aquest mandat 2015-2019. Tot plegat forma part del Compromís per a una mobilitat neta que l'AMB està elaborant amb horitzó 2020.”

Al seu torn, Núria Marín ha explicat que “els últims episodis de contaminació registrats a l’àrea metropolitana demostren que hem de continuar treballant per una mobilitat sostenible, per un transport públic de qualitat que sigui una alternativa real per als usuaris que normalment es desplacen en vehicle privat”.

El vehicle, que es posarà en funcionament en els propers dies, és un autobús Irizar i2e, que ofereix una autonomia d’entre 200 i 250 km, necessitant només una càrrega al final de la jornada. Això suposa una durada de les bateries d'entre 12 i 14 hores de circulació, àmpliament suficient i especialment indicada per al transport nocturn. Respecte a un vehicle amb motor de combustió, suposa un estalvi de 318,28 tones de CO2 anuals en emissions. A més, les seves bateries són reciclables en un 99% un cop esgotada la seva vida útil.

Aquest autobús prestarà servei a les 6 línies del Nitbus que opera l’empresa Mohn del grup Baixbus (N12, N13, N14, N15, N16, N17) que donen servei nocturn de transport públic als municipis de Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels.

El vehicle anirà canviant de línia, de manera que tots els municipis gaudeixin dels seus avantatges. Entre alguns dels equipaments estratègics als quals el nou autobús elèctric donarà servei nocturn figuren l'Hospital Universitari de Bellvitge, l'Hospital Moisès Broggi, o l'Aeroport de Barcelona, entre d'altres.

L’autobús presentat és un vehicle zero emissions (sense contaminants com el diòxid de carboni, els òxids de nitrogen o les partícules fines, molt perjudicials per a la salut). També és totalment silenciós, fet que el fa especialment indicat per al transport nocturn.

La xarxa Nitbus està formada per 17 línies operades per dues empreses diferents, i dóna servei a 18 municipis metropolitans. El servei consta de 129 autobusos en circulació cada nit de l'any, que permeten una freqüència de pas de 20 minuts a totes les línies i cobreixen una xarxa de 367 km. Durant el 2015, l’ús del servei Nitbus va continuar creixent, registrant 6,62 milions de viatges, un increment del 6,7% sobre 2014.

 

Relacionats

Article

Així ho recull el Baròmetre semestral corresponent al mes de juliol de 2020, que s’ha elaborat a partir de 805 entrevistes telefòniques fetes entre el 3 i el 13 de juliol. El 94,7% dels enquestats veu positiu fomentar el transport públic, el 77,9% -vuit de cada deu- està d’acord amb l’ampliació de l’espai per vianants, i un 57,9% es mostra també partidari de construir més carrils bici.

Notícia

Aquesta setmana s’han iniciat les proves de circulació d’un bus elèctric que fa l’itinerari de la línia Olesa – Esparreguera i que connecta amb FGC. Les proves s’estan fent amb el bus elèctric Solaris Urbino de 12 metres de longitud del Grup Direxis

Notícia

Durant els mesos de la crisi sanitària per la covid-19 es van impulsar diverses mesures municipals per fomentar la mobilitat sostenible i garantir la distància de seguretat. A partir del setembre es posaran en marxa més actuacions per seguir incrementant l’espai públic per als vianants i ampliar els carrils bus i els corredors bici. També es mantenen 34 dels 60 carrers delimitats com a itineraris segurs temporals que es van obrir durant el desconfinament i alguns, com la via Laietana, s’incorporaran al programa “Obrim carrers”, que es reactivarà a la tardor.

Butlletí