L’Ajuntament de Vic ofereix recursos gratuïts a bars i restaurants per combatre el malbaratament alimentari

13/03/2022 - 18:49

Una desena d’establiments estan adherits a la campanya “Suma’t al zero. Aquí no malbaratem” per revertir el 12% de malbaratament en la restauració

Cada català llença 35 quilos d’aliments a l’any que es poden aprofitar. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació l’Ajuntament de Vic ha posat en marxa “Suma’t al zero. Aquí no malbaratem”, una iniciativa que posa a l’abast dels bars i restaurants que ho requereixin un lot de productes per convertir-se en “establiment zero”.

De forma totalment gratuïta, s’oferiran carmanyoles i bosses compostables per oferir el menjar que la clientela deixa al plat, un davantal amb informació rellevant sobre el malbaratament, un cartell informatiu i un distintiu d’establiment adherit a la campanya per evitar que es llencin aliments que encara es podrien menjar.

Paral·lelament, l’Ajuntament oferirà un servei d’auditoria gratuït perquè el bar o restaurant conegui en quin punt es malbarata menjar. Per detectar-ho es facilitaran unes fitxes per avaluar de forma senzilla el malbaratament en diferents punts del procés, com la compra de productes, l’elaboració de plats o l’emplatament de menjar.

El 58% del malbaratament es produeix a les llars, el 16% en els supermercats i el 12% en l’hostaleria. En aquest sentit el regidor de Medi Ambient, Albert Castells, destaca que Vic s’avança a la llei de malbaratament alimentari per seguir consolidant-se com una ciutat saludable i sostenible amb bars i restaurants que faciliten el menjar sobrer als seus clients, sense que ho hagin de demanar.

La campanya reconeguda per l’Agència Catalana de Residus, que s’ha treballat conjuntament amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i d’Osona, és fruit de les actuacions proposades en el Pla Local de Prevenció de Residus de Vic per  implicar el sector de la restauració i a la ciutadania per acabar amb el malbaratament alimentari. A dia d’avui hi ha una desena d’establiments adherits.

A més de promoure campanyes de sensibilització, l’Ajuntament de Vic seguirà oferint regularment  tallers per reaprofitar els aliments als Centres Cívics.


 

Suma’t al zero. Aquí no malbaratem

Els “establiments zero” o bars i restaurants adherits a la campanya es poden reconèixer gràcies al distintiu lliurat per l’Ajuntament de Vic. D’aquesta manera la clientela sap que entra en un establiment que treballa per minimitzar el malbaratament alimentari. També es poden consultar tots els establiments adherits a malbaratament.vic.cat, on es pot ampliar la informació de la campanya o rebre consells sobre què  fer amb el menjar que sobra o com aprofitar-lo abans de llençar-lo.

Tots els bars i restaurants que es vulguin adherir a la campanya i rebre assessorament gratuït poden escriure a malbaratament@vic.cat


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

S’acompanya a infants i famílies a adquirir bons hàbits alimentaris i a revertir el 58% de malbaratament alimentari registrat a les llars catalanes

Opinió

Hi ha persones que poden veure un camí quan encara és fosc per tothom, i són capaces de moure terra i cel per seguir-lo. Són els pioners. En el camp del malbaratament alimentari, aquesta persona ha estat Paco Muñoz.

Aquesta reflexió de Míriam González Domínguez retrata una persona compromesa i entusiasta que ens va despertar a la rellevància d’aquest problema socioambiental i va semblar consciència per posar-hi fre. Les llavors que va plantar encara floreixen.

Article

Des de la Plataforma 'Aprofitem els Aliments' s'ofereix aquesta eina de recerca de projectes vinculats a la lluita contra el malbaratament alimentari. Al mapa podeu trobar informació sobre la iniciativa i la manera de contactar amb ells. Podeu accedir al mapa aquí.

Butlletí