L'Ultra Clean Marathon bat rècords

Font: UCM

18/03/2024 - 10:33

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Els equips que han recollit més residus han estat “Grup Tema Litoclean 1” amb 53 kg (60 km), “SUD Renovables” amb 72 kg (36 km corrent) i Vedruna Catalunya – Roldan Netya 2 amb 44 kg (36 km caminant).

La cursa està organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i l’Agència de Residus de Catalunya.


 

 

L’Ultra Clean Marathon (UCM), la cursa de plogging per excel·lència de Catalunya, s’ha superat un any més en la seva 6a edició. Més de 300 participants, repartits en 49 equips,  han estat els protagonistes d’una altra jornada magnífica pel mediambient de la comarca d’Osona alliberant del recorregut 984 kg de residus de tot tipus, com ara un bidó de 19 kg que l’integrant d’un equip ha transportat durant 6 km, pneumàtics, llantes de bicicleta, pots de pintura, ferros, etc. Les donacions realitzades pels equips inscrits a projectes de 25 entitats sense ànim de lucre del nostre país que duen a terme iniciatives a favor de la conservació de la natura han ascendit a 19.550€, la xifra més important en les sis edicions d’aquest esdeveniment sostenible i solidari.

L’esplanada de l’Atlàntida de Vic ha estat, a les 7,30h del matí, el punt de sortida de l’UCM, i també el d’arribada. Una munió de correcollidors s’ha repartit en els dos circuits naturals, un de 60 km i un altre de 36, que abracen els paisatges únics de la regió, des de la plana fins als paratges que envolten el riu Ter. En aquesta ocasió, el circuit curt es podia fer caminant, per tal de donar cabuda a les persones a qui encaixa més aquest format. A mig matí ha arribat a la capital osonenca l’equip més ràpid del recorregut curt de 36 km, que ha estat “Presspart”, i a l’hora de dinar, el de 60 km, que ha estat “Peusa”. Els equips que han recollit més residus han estat “Grup Tema Litoclean 1” amb 53 kg (60 km), “SUD Renovables” amb 72 kg (36 km corrent) i Vedruna Catalunya – Roldan Netya 2 amb 44 kg (36 km caminant). Com a novetat, aquest any s’ha incorporat la categoria de l’equip que recull més burilles de cigarreta (només pels de 36 km caminant), en la que l’equip guanyador ha estat Irongirls ARC.  Finalment, l’equip premiat per ser el que ha recaptat més diners per a projectes ambientals ha estat “Petjada verda - Flexor”. Tots ells han rebut un lot de productes cedits per l’empresa Veritas, vi d’Albet i Noya i una subscripció prémium a Wikiloc.

El director de l’Agència catalana de residus (ARC), Isaac Peraire, que ha corregut amb un dels equips de l’ARC, ha explicat que” l’UCM uneix esport, natura i residus i pretén fer visible la problemàtica dels residus llençats incontroladament a la natura, un fet que és responsabilitat de tots i totes”. Peraire ha afegit que “tan de bo arribi el dia en què l’UCM no pugui ser una cursa de plogging, perquè això voldrà dir que tenim uns entorns naturals amb zero residus”.

 

Il·lustre representació esportiva

Avui, un grup de campions de trail ha integrat l’equip d’ambaixadors Urbaser: l’Anna Comet, guanyadora del MDS 2022;  en Jesús Gellida, finisher del MDS; el Gerard Morales (Blacky), campió d’Espanya de Trail Running; l’Erika Núñez, ultra runner i professora de Ioga; Arcadi Alibés, periodista esportiu de TV3 amb 159 marathons a les seves cames; i l’eco-aventurer Albert Bosch. També han ajudat a difondre la iniciativa, però no hi ha participat, en Xavi Marina, especialista en proves per etapes per tot el món,  la Marta Molist,  guanyadora de l’ULTRA PIRINEU 2023, i la Clàudia Tremps, segona a la Ultra-Trail du Mont-Blanc el 2022.

 

Altres equips singulars

La participació d'altres equips singulars també és un element distintiu de l'Ultra Clean Marathon. L’equip Petjada Verda - Flexor ha conclòs a l’UCM el repte de recórrer els kms equivalents a donar la volta al món fent plogging, és a dir, 40.000 km superats de cursa i recollida de residus; l’equip promogut per la  Fundació Killian Jornet ha estat integrat per membres de l'entitat Transpirenaica Social Solidària; l’equip Suunto ha estat format íntegrament per noies; les escoles Vedruna han presentat 4 equips entre els dos recorreguts i l’empresa Tarradellas, 5; i l’àmbit sanitari ha estat representat per la Fundació Salut Empordà.

 

Esdeveniment esportiu sostenible

La cursa, a més a més, s’organitza de forma sostenible i vol representar un model de gestió per a altres esdeveniments esportius que aspirin a ser alhora solidaris i sostenibles. S’aplica un pla de gestió ambiental seguint la ‘Guia de bones pràctiques en l’organització i celebració de curses i marxes per muntanya’ de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, com ara l'absència de cintes de senyalització en tot el recorregut (es segueix el recorregut a través de GPS),  l’ús de garrafes d’aigua i aliments ecològics en els punts d’avituallament i els dorsals en teixit reciclat.

Els punts de relleu han estat a Manlleu, Tavèrnoles, al Parador de Sau, a Vilanova de Sau i a Sant Julià de Vilatorta. Els ajuntaments de totes aquestes poblacions, a més de la del de Vic, han contribuït en l’organització de l’UCM, que també ha comptat amb la col·laboració del Consell comarcal d’Osona a través d’Osoning, Wikiloc com a Oficial mapping i els supermercats Veritas han col·laborat en l’esdeveniment, que ha estat patrocinat per l’empresa Urbaser i ha comptat amb el suport d’Albet i Noya.

 


 

Municipis: 
OsonaVic

Relacionats

Article

Les parades del Mercat Municipal proposen accions de millora per reduir l'ús d'envasos de plàstic d’un sol ús.

Article

La tercera edició dels premis Mercabarna Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari ha rebut la participació de 7 iniciatives de diferents entitats, associacions i empreses. 

Aquest any s'han guardonat dos projectes en l'àmbit de la Prevenció del Malbaratament Alimentari i la Innovació Social, quedant deserta la categoria d'Innovació Tecnològica.

Article

La Festa Major del barri de Sants de Barcelona ha engegat una prova pilot amb quatre comissions voluntàries d’un servei de recollida selectiva dels guarniments.

Butlletí