L’Ajuntament de Rubí promou l’autoconsum solar entre el veïnat de les urbanitzacions

16/09/2022 - 12:00
Una de les instal·lacions d’autoconsum solar a Els Avets (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Una de les instal·lacions d’autoconsum solar a Els Avets (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’objectiu és que la ciutadania aposti per instal·lar sistemes d'aprofitament energètic fotovoltaic que comportin un estalvi econòmic i d’emissions

L’Ajuntament, a través de la unitat Rubí Brilla, ha dut a terme una prova pilot a Els Avets per promoure l’autoconsum solar, una de les solucions en matèria d’energies renovables més atractives actualment per al sector residencial. Després que s’hagin posat en marxa 26 instal·lacions en aquesta zona, ara el Consistori aprofita l'experiència adquirida per estendre la iniciativa a la resta d'urbanitzacions, amb un nou format que cerca l'empoderament de la ciutadania.

Així, s’han programat tres sessions informatives per promoure l’autoconsum i acompanyar els veïns i veïnes de les urbanitzacions en el procés per convertir-se en autoconsumidors d’energia solar, fet que els ajudarà a reduir les seves factures elèctriques i a disminuir les emissions de CO2.

La primera tindrà lloc el 20 de setembre (19 h, Escola Rivo Rubeo), dirigida al veïnat de Can Serrafossà, la Perla, Ximelis i Tres Camins. El 22 de setembre es realitzarà la segona reunió (19 h, Escola Joan Maragall), adreçada als veïns i veïnes de Can Barceló, Vallès Park, Castellnou i Can Solà. I per últim, el 28 de setembre (19 h, Edifici Ressò) serà el torn de les persones que viuen a Sant Muç i a Can Mir.

La programació d’aquestes sessions s’emmarca en la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una campanya de sensibilització que se celebra a Europa del 26 al 30 de setembre de 2022 per conscienciar la societat de la necessitat d'implementar el nou model energètic basat en l’eficiència energètica, la producció d'energia d'origen renovable i el paper clau de la ciutadania i les comunitats en aquest nou model.

"Produir i autoconsumir l'energia és una possibilitat que cal aprofitar per motius econòmics i mediambientals. Des de l’Ajuntament, i a través del servei Rubí Brilla, ens posem al costat de la ciutadania per acompanyar-la i facilitar aquest procés", ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

El Consistori ha pres com a referència la prova pilot duta a terme a Els Avets i, fruit d’aquesta experiència, n’ha canviat el format. Així, aquesta nova iniciativa empodera encara més els veïns i veïnes, que seran els que hauran d’escollir l’empresa instal·ladora que creguin convenient i els que hauran de decidir o no posar-se d’acord entre diferents habitatges per demanar ofertes conjuntes que aglutinin vàries instal·lacions de cop i, així, poder obtenir millors preus.

Experiència prèvia

La prova pilot duta a terme a Els Avets ha comportat que 26 habitatges d’aquesta urbanització hagin apostat per dur a terme la seva pròpia instal·lació solar d’autoconsum individual. 

Això es tradueix en més de 75kWp instal·lats, que equival a 99 MWh/any d’energia verda i a 25 tones de CO2 evitades (l’equivalent a l’emissió de 10 cotxes de gasoil amb una mitjana de consum de 7 litres/100 km transitant 15.000 km/any).

La ciutadania disposa de diferents ajudes i bonificacions fiscals que incentiven la instal·lació de sistemes d'aprofitament energètic fotovoltaic a la ciutat.


 

Relacionats

Notícia

Iniciades les obres de la instal·lació fotovoltaica al sostre de la pista poliesportiva que es convertirà en la comunitat energètica d'Ullastrell.

Notícia

S'ha realitzat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de l'edifici de la Biblioteca Frederica Montseny. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Canovelles fa un pas més en l'aposta per les energies renovables, la sostenibilitat i l'eficiència energètica.

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Butlletí